„Prezidiume pasakiau, kad aš nekandidatuosiu. Aš jau anksčiau pasakiau, kad silpninu savo politinį aktyvumą. Tai esu pasakęs viešai. Kai kas galvoja, kad aš juokauju, ne aš nejuokauju“, - DELFI sakė V. Uspaskichas.

Jis sakė planuojantis pasinerti į verslą.

„Aš vis tiek bylinėsiuos, eisiu iki Europos teisingumo teismo. Tiesiog turiu kitų planų gyvenime ir tiesiog nenoriu kandidatuoti, kad niekas negalvotų, jog slepiuosi. Aš daugiau savo gyvenimą sieju su verslu. Visų pirma man reikia modernizuoti savo ūkį“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Jis tvirtino nežinąs, ar šiuose rinkimuose dalyvaus taip pat partijos juodosios buhalterijos byloje nuteista Vitalija Vonžutaitė.

„Darbiečių“ lyderis Vytautas Gapšys DELFI patvirtino, kad šiuose rinkimuose V. Vonžutaitė taip pat nedalyvaus.

Jo teigimu, iš pirmadienį patvirtinto abėcėlinio 67 žmonių sąrašo gruodį turėtų likti 22 kandidatai.

„Šį sąrašą mums reikės susiaurinti iki 22 žmonių, todėl konkurencija yra tikrai didelė. Mes nusprendėme, kad po partijos suvažiavimo spalio 19 dieną vyksianti taryba turės priimti galutinius sprendimus dėl kandidatų sąrašo. Aš manau, kad preliminariai gruodį jau turėsime išgrynintą sąrašą“, – sakė V. Gapšys.

V. Uspaskichas EP dirbo 2009-2012 m.

„Darbiečių“ patvirtintame sąraše įrašytas Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, pats V. Gapšys, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, kultūros ministras Šarūnas Birutis, Seimo nariai Mečislovas Zasčiurinskas, Dangutė Mikutienė, Loreta Graužinienė, Virginija Baltraitienė, Vikoras Fiodorovas, nesėkmingai į Seimą bandę patekti Živilė ir Jonas Pinskai.

Leis partijai nuspręsti

Paklaustas, kaip reaguotų, jei socialdemokratai palaikytų Seimo opozicijos planus iš posto versti Darbo (leiboristų) partijos pirmininką ir kartu Seimo vicepirmininką Vytautą Gapšį, V. Uspaskichas savo kortų neatskleidė.

„Galvoju, kad tai yra pertekliniai dalykai, barniai, tiesiog opozicija nori pasirodyti, bet visiškai pamiršo, ką ji pati turėjo. Socialdemokratams patarčiau neužkibti ant konservatorių metamo kabliuko. Ir  A. Butkevičius, ir visi socialdemokratai turi galvoti apie stabilumą valstybėje. Jo nebus, jeigu bus kitokia valdančioji dauguma su konservatoriais. Aš nežinau, kaip nuspręs partija, todėl, kad partijos pirmininkas yra labai svarbu. Jeigu partijos pirmininką pradės kibinti tokiais metodais ir koalicijos partneriai nepalaikys, nežinau, koks bus sprendimas“, – komentavo jis.

Kartu V. Uspaskichas priminė, kad praėjusios kadencijos valdančiojoje koalicijoje taip pat buvo du teisti lyderiai (A. Valinskas ir A. Zuokas – DELFI).

„Aš niekaip nesiruošiu spręsti, aš tiesiog vadovaujuosi praėjusios kadencijos valdančiosios koalicijos  patirtimi. Jie turėjo du lyderius nuteistuosius ir viskas buvo tvarkoje. Gerbiamieji, V. Gapšys irgi gavo baudą. Aš jam  netgi siūliau sumokėti, kad visos kalbos nutiltų. Jeigu yra interesas, gali toliau bylinėtis, bet sumokėjai ir viskas. Juk kitas buvo sumokėjęs baudą ir buvo paskirtas Seimo pirmininku (A. Valinskas – DELFI). Kokie skirtumai tose moralėse? Aš jų nematau“, – kalbėjo jis.

DELFI paklaustas, kaip vertina gandus, kad Darbo (leiboristų) partijos frakcija Seime gali skilti, jos seniūnas V. Uspaskichas tvirtino, jog tokiomis kalbomis tiesiog norima kelti triukšmą.

„Netiesa, taip negali būti ir netikiu. Nė iš vieno nesu girdėjęs, kad jis ruoštųsi išeiti. Tai yra blefas, kuriuo norima iš už nugaros sukelti kažkokį nepasitikėjimą, triukšmą ir pan.“, – kalbėjo frakcijos seniūnas.

Pranešė apie ketinimus jungtis su Krikščionių partija

V. Gapšys pranešė apie prasidėjusias konsultacijas dėl susijungimo su Krikščionių partija. Anot partijos pirmininko, šiuo metu yra derinamos derybinės pozicijos dėl susijungimo. Anot partijos pirmininko, šiuo metu derinamos derybų pozicijos dėl susijungimo. Pirmadienį „darbiečių“ taryba patvirtino reorganizacijos sąlygas, kad procesas vyktų greičiau.

„Labai greitai norėtume šį procesą pabaigti (...). Jeigu derybos vyks sklandžiai, per porą mėnesį galėtume viską baigti“, – BNS sakė V.Gapšys.

Anot jo, jungtis pasiūlė Krikščionių partija. Politines jėgas vienija centristinė politinė orientacija.

„Kai kurie klausimai yra derinami lengviau, kai kurie – sunkiau, tačiau apskritai susijungimo galimybes vertinu optimistiškai. Matau Krikščionių partijos norą jungtis, prasidėjusios konsultacijos vyksta sklandžiai, ir, pavykus galutinai suderinti visus susijungimo niuansus, galėsime apie tai pranešti plačiau“, – partijos pranešime cituojamas V.Gapšys.

Krikščionių partija įkurta 2010 metų sausio 23 dieną susijungus Krikščionių konservatorių socialinei sąjungai ir Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijai. Savo statute partija skelbia esanti pagal šiuolaikinio konservatizmo nuostatas veiksianti politinė centro dešinės partija. Jai vadovauja buvęs konservatorių premjeras G.Vagnorius.

Ši partija neturi savo atstovų parlamente.

Anksčiau Darbo partija buvo pranešusi apie ketinimus jungtis su partija „Tvarka ir teisingumas“. Tačiau prieš tai „darbiečiams“ susijungus su Leiboristų partija, derybos su „tvarkiečiais“ įstrigo. „Tvarka ir teisingumas“ pavasarį pranešė stabdanti derybas su Darbo partija, nes jos netenkino nei derybų eiga, nei pasiekti rezultatai.

V.Gapšys pirmadienį BNS sakė, kad darybos su „tvarkiečiais“ galutinai nenutrauktos. Jis neatmetė galimybės, kad ateityje jos bus atnaujintos.

„Ne visada pavyksta iki galo visus taškus sudėlioti“, – sakė „darbietis“ paklaustas, kodėl nepavyko susitarti su „Tvarka ir teisingumu“.

DELFI primena, kad ketveriems metams laisvės atėmimo bausme nuteistas V. Uspaskichas ir jo bendražygiai apskundė Vilniaus apygardos teismo sprendimą.

Parlamentarė V. Vonžutaitė nuteista trejiems metams laisvės atėmimo, naujasis „darbiečių“ lyderis Vytautas Gapšys laisvės atėmimo bausmės išvengė – jam skirta piniginė bauda. Tuo tarpu Darbo partijai, kaip juridiniam asmeniui, byla nutraukta.

To priežastis – partijos reorganizavimas, kai „darbiečiai“ susijungė su leiboristais ir taip tapo nauju juridiniu asmeniu.