Tam pamatus kloja „darbiečių“ patriarcho sprendimas kandidatuoti į Europos Parlamentą (EP). Po pusantro mėnesio V. Uspaskichas, kaip kandidatas į EP, įgis teisinę neliečiamybę. Be to, Darbo partijos sąrašo lyderis, buvęs Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas nustumtas į antrą vietą, taigi jei „darbiečiai“ iškovos bent vieną EP mandatą, jis atiteks V. Uspaskichui. Sykiu su teisine neliečiamybe.

Beje, pagal įgytų ir panaikintų neliečiamybių kiekį V. Uspaskichą galima tituluoti Lietuvos rekordininku. O jo rekordas veikiausiai bus dar pagerintas.

Imunitetas – jau balandį

Darbo partijos sąrašo lyderiu tapęs V. Uspaskichas ir toliau mina teismo slenkstį, mat Seimas yra panaikinęs jo teisinę neliečiamybę. Bet jau balandžio pabaigoje „darbiečių“ patriarchas šį turtą atgaus.

„Tai įvyks balandžio 25 d., kai paskelbsime kandidatų sąrašus“, - DELFI teigė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Darbo partijos bylą kuruojantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas į šią žinią reagavo paprastai. „Tai paprašysime VRK panaikinti neliečiamybę. Ne pirmas kartas“, - DELFI teigė S. Verseckas.

Jei teismas nespės iki rinkimų, byla įstrigs ilgam

Kandidatams į Seimo, EP ir kitus rinkimus suteikiama neliečiamybė prokurorams didelio galvos skausmo nesukelia. Paprastai VRK gana greitai išnagrinėja prokurorų prašymus ir panaikina politikų įgytą imunitetą. Tačiau S. Verseckas pripažįsta, kad Darbo partijos bylą nagrinėjantis teismas gali susidurti su kur kas rimtesne problema.

Jeigu teismas nepriims sprendimo iki EP rinkimų dienos, yra didelė tikimybė, kad procesas įstrigs ilgam. Mat jeigu V. Uspaskichas bus išrinktas į EP, jis iškart įgis europarlamentaro imunitetą.

„Rinkimai yra gegužės 25 d. Nuo išrinkimo momento įgyjama neliečiamybė – greičiau negu Seimo nariams“, - sakė S. Verseckas.

Sykį V. Uspaskicho imunitetas EP jau naikintas. Ir tai užtruko ilgai. „Praėjusį sykį ta procedūra užtruko 14 mėnesių nuo kreipimosi“, - prisiminė S. Verseckas.

Ar teismas išnagrinės Darbo partijos bylą iki EP rinkimų, pašnekovas prognozuoti nesiėmė. „Balandį ir gegužę posėdžių yra numatyta. Sunku kažką prognozuoti“, - sakė S. Verseckas.

Paklaustas, ar teismo procesas gali kaip nors užsitęsti, prokuroras įvardijo vieną galimybę. Nors V. Uspaskichas ir pirmos instancijos teisme su juo nuteisti bendražygiai apeliacijos procese dalyvauti neprivalo, jie gali išreikšti norą dalyvauti bylos nagrinėjime. O jeigu posėdyje dalyvauti norintis asmuo staiga susirgs ar dėl kitų priežasčių negalės atvykti į posėdį, tai, anot S. Versecko, taps kliūtimi bylos nagrinėjimui.

V. Uspaskicho rekordas – ne riba

V. Uspaskicho politinis aktyvumas ne sykį stabdė Darbo partijos bylos nagrinėjimą. Pagal įgytų ir panaikintų teisinių neliečiamybių skaičių jį galima vadinti Lietuvos rekordininku.

S. Versecko skaičiavimais, V. Uspaskicho, kaip kandidato įvariuose rinkimuose, Seimo nario ir europarlamentaro, neliečiamybė iš viso naikinta jau 7 kartus. Tapęs kandidatu į EP, V. Uspaskichas savo rekordą turėtų pagerinti. O jeigu jis bus išrinktas, lauks jau devintoji teisinės neliečiamybės naikinimo procedūra.

DELFI primena, jog V. Uspaskichas laipsniškai traukėsi iš aktyvios politikos. Kai V. Gedvilas pasitraukė iš Seimo pirmininko posto, „darbiečiai“ atliko masyvią rokiruotę. Loreta Graužinienė tapo Seimo pirmininke, V. Gedvilas – pirmuoju jos pavaduotoju, o šią kėdę iki tol užėmęs Vytautas Gapšys užėmė Darbo partijos frakcijos seniūno postą, iki tol priklausiusį V. Uspaskichui. „Darbiečių“ patriarchas žadėjo nekandidatuoti EP rinkimuose, tačiau šią savaitę persigalvojo ir nusitaikė į dar vieną kadenciją EP.

Vilniaus apygardos teismas V. Uspaskichui yra skyręs ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose.