EP Teisės reikalų komitetui antradienį nusprendus siūlyti naikinti „darbiečių“ patriarcho imunitetą, jis į šią žinią reaguoja skelbdamas bado akciją. Tai DELFI patvirtino pats V. Uspaskichas. Taip politikas teigė protestuojantis prieš, jo nuomone, falsifikuojamą neliečiamybės naikinimo procedūrą.

„Taip, teisybė. Dėl to, kad komitete nepateikė projekto. Pateikė kažkokią tai špargalkę. Paskui išėmė. Paskui – žodžiu pateikė. Reiškia, falsifikuojamas teisės aktas. Falsifikuojama pati procedūra. Komentuoti man projekto neleidžiama. Nei Teisės komitete, nei plenariniame posėdyje. Viskas vyksta slaptai. Netikrinami faktai, kuriuos aš pristatau“, - piktinosi V. Uspaskichas.

Tik vandeniu trečiadienį mintantis Darbo partijos lyderis pareiškė nebelaikantis EP demokratiška institucija.

„Šiandien negaliu vadinti EP demokratine, teisine institucija, gerbiančia žmogaus teises. Galiu pasakyti, kad jinai niekuo nesiskiria nuo Baltarusijos. Abejoju, ar ji geresnė negu Rusija. Todėl, kad viskas vyksta brutaliu būdu. Vyksta daugumos diktatas“, - bėrė V. Uspaskichas.

Teisės komiteto verdiktą jis vadina socdemų ir konservatorių nuopelnu. „Daugumos diktatas. Taip, kaip ir Lietuvoje“, - sakė pašnekovas.

Paklaustas, ar neliečiamybės praradimo atveju atsisakytų EP mandato, politikas tikino nemanantis, kad tai ką nors pakeistų.

„Ateis laikas, - susimąstė V. Uspaskichas. - Mano mandato atsisakymas nepadės nei EP, nei Lietuvai.“

V. Uspaskichas tvirtina, esą EP komitetas ignoravo Darbo partijos bylos informaciją, pagal kurią jis esą turėtų būti akivaizdžiai nekaltas.

„Aš nesu melagis. Teikiu faktus, o jie nėra tikrinami. (…)Ar yra nors vienas liudytojas, kuris pasakytų: aš daviau nurodymą klastoti buhalteriją? Nėra tokių. Ar yra nors vienas dokumentas, kurį aš pasirašiau? Nėra. Sukūriau? Nėra. Ar yra nors vienas operatyvinės veiklos dokumentas, kur manęs pasiklausė, filmavo ir visa kita? Nėra. Ar yra kratos metu iš mano kabineto, iš namų paimtas nors vienas dokumentas? Nėra. Aš noriu, kad man pateiktų aiškius kaltinimus, o ne fabrikuotų bylą, paslapčia derinant su Prezidentūra“, - bėrė Darbo partijos pirmininkas.

„Aš asmeninių savo sąskaitų net nevaldau. Pasamdytas buhalteris – todėl, kad aš nesuprantu tų dalykų“, - pridūrė jis.

Beje, V. Uspaskichui neseniai prireikė medikų pagalbos. Dėl kojos traumos politikas priverstas vaikščioti su ramentais. Paklaustas, ar bado akcija nepakenks jo sveikatai, pašnekovas teigė nematantis kitos išeities.

„O ką daryti? Gal nepakenks Lietuvai“, - atsiduso politikas.

Badauti V. Uspaskichas žada „kol neištirs faktų“.

EP užvirė aistros

EP plenarinėje sesijoje pasiūlyta nebalsuoti dėl V. Uspaskicho neliečiamybės – iškelta iniciatyva Darbo partijos lyderio klausimą grąžinti Teisės reikalų komitetui.

Tokį pasiūlymą iškėlė belgų europarlamentaras, V. Uspaskicho frakcijos bičiulis Guy Verhofstadtas. Jis teigė abejojantis, ar V. Uspaskichas nėra politiškai persekiojamas – esą ir teismui pateikta suklastota medžiaga. G. Verhofstadtas taip pat mojavo „WikiLeaks“ medžiaga apie galimą susidorojimą su V. Uspaskichu.

„Prašau šį klausimą grąžinti į Teisės reikalų komitetą, kad (…) būtų galima išsklaidyti tas abejones“, - teigė EP narys iš Belgijos.

EP pirmininkas Martinas Schulzas teigė, kad tokį pasiūlymą galima kelti arba likus ne mažiau nei 24 valandoms iki plenarinės sesijos, arba prieš pat balsavimą dėl V. Uspaskicho. Taigi G. Verhofstadto iniciatyva nusikelia į vėlesnę EP posėdžio dalį.

G. Verhofstadtas pareiškė su tokia procedūra nesutinkantis ir reikalavo dėl iniciatyvos balsuoti nedelsiant. Tačiau M. Schulzas liko nepalenkiamas. O pastarajam dar kartą pareikalavus balsuoti iš karto, EP vadovas pratrūko: „Pone Verhofstadtai, įsidėkite klausos aparatą“.

V. Uspaskichas neliečiamybę įgijo po pernykščių EP rinkimų. Darbo partijos patriarcho išrinkimas į EP sykiu sustabdė ir juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimą. Pirmosios instancijos teisme V. Uspaskichas ir parlamentarė Vitalija Vonžutaitė nuteisti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis, Vytautas Gapšys taip pat pripažintas kaltu, bet jam skirta ne belangė, o piniginė bauda. Darbo partija, kaip juridinis asmuo, apkaltinamojo nuosprendžio neišgirdo. 

Tiek nuteisti politikai, tiek prokuroras Saulius Verseckas apskundė Vilniaus apygardos teismo verdiktą. Darbo partijos bylos veikėjai siekia išteisinimo, o S. Verseckas laikosi pozicijos, kad atsakyti dėl juodosios buhalterijos turi ne tik Darbo partijos lyderis ir jo kompanija, bet ir pati partija.