Tautininkus ant kojų sukėlė paties V. Uspaskicho paskleista žinia, jog politikas išvyksta į Rusiją. Savo gimtojoje šalyje Darbo partijos patriarchas žada pabūti porą savaičių. Čia jis atšvęs ir 54-ąjį gimtadienį. Teismo nuosprendis „darbiečių“ lyderio šventės negadina.

„Teismas dirba savo darbą, aš gyvenu savo gyvenimą. Tuo labiau, kad ruošiuosi gyventi daugiau negu 120 metų. Tai dar bus laiko ir pakovoti, ir įrodyti savo tiesą“, - DELFI penktadienį teigė V. Uspaskichas.

Sužinoję apie Darbo partijos įkūrėjo planus išvykti į Rusiją, tautininkai naktį iš penktadienio į šeštadienį sugužėjo į Vilniaus oro uostą, tikėdamiesi čia sutikti V. Uspaskichą. Jie taip pat paskelbė viešą raginimą prisidėti prie šios akcijos. Tiesa, į tautininkų kvietimą atsiliepė negausios gretos. V. Uspaskicho „palydėtuvėse“ laukė tik vienas partijos lyderių Julius Panka ir saujelė atkakliausių entuziastų.

Šypseną pakeitė sodrūs žodžiai

Darbo partijos įkūrėjas oro uoste pasirodė apie 4.45 val. ryto. Jis skrido į Maskvą 5.30 val. numatytu reisu. Oro uoste dėl viso pikto budėjo ir papildomos policijos pareigūnų pajėgos. Uniformuoti pareigūnai išsirikiavo netoli piketuojančių tautininkų bei filmavo „palydėtuvių“ ceremoniją.

V. Uspaskichas ramiai prisiregistravo, atidavė bagažą ir pajudėjo link išvykimo terminalų. Tada jį pasitiko piketuojantys tautininkai.

Iš pradžių „darbiečių“ lyderis į plakatus su savo atvaizdu reagavo su šypsena. Tačiau sulaukęs klausimo „Ar grįšit?“ jis nusprendė nelaikyti liežuvio už dantų.

„Aš? Ne tik grįšiu. Dar dirbsiu. Ir viską padarysiu, kad tokių, kaip jūs, šūdų nebūtų Lietuvoje“, - pareiškė V. Uspaskichas.

Į klausimą „Ar atsėdėsit savo?“ politikas reagavo demonstratyviu rankos mostu. Ir vėl pakartojo sodrų epitetą savo „palydėtuvių“ organizatoriams: „Tokių, kaip jūs, šūdų, kad nebūtų Lietuvoje“.

Darbo partijos įkūrėjas į Lietuvą žada grįžti liepos 26 arba 27 d.

DELFI primena, jog V. Uspaskichas ir kiti „darbiečiai“ žada skųsti teismo nuosprendį. Parlamentarė Vitalija Vonžutaitė nuteista trejiems metams laisvės atėmimo, naujasis „darbiečių“ lyderis Vytautas Gapšys laisvės atėmimo bausmės negavo – jam skirta piniginė bauda. Tuo tarpu Darbo partijai, kaip juridiniam asmeniui, byla nutraukta. To priežastis – partijos reorganizavimas, kai „darbiečiai“ susijungė su leiboristais ir taip tapo nauju juridiniu asmeniu.