Politikas su portalu LRT.lt pasidalijo savo įžvalgomis apie Darbo partijos (DP), Liberalų sąjūdžio (LS) ir Socialdemokratų partijos (LSDP) privalumus ir trūkumus.

Visoms šioms trims politinėms jėgoms reikia naujų lyderių: „darbiečiai“ rinkimuose demonstruoja prastus rezultatus, yra vadinami vieno lyderio partija; socialdemokratai išlieka populiarūs dėl Algirdo Butkevičiaus, be to, per savivaldos rinkimus patyrė nesėkmę didžiuosiuose miestuose; „liberalsąjūdiečiams“ taip pat reikia ieškoti daugiau stiprių žmonių būsimiems Seimo rinkimams, nes dabartiniai lyderiai užima aukštus postus – nuo Vilniaus savivaldybės iki Europos Parlamento – ir kažin ar atsisakys jų dėl parlamentaro kėdės.

Teigiama, kad V. Mazuronis gali prisijungti būtent prie vienos iš šių partijų. LRT.lt šaltinių duomenimis, V. Mazuronis buvo susitikęs su „darbiečiu“ Vydu Gedvilu, nors šis teigia su V. Mazuroniu apie prisijungimą nekalbėjęs.

„Aš tikrai nieko nesitariu. Dažnai su juo susitinku, bet asmeniškai apie tuos dalykus tikrai nekalbėjau. Čia laikinas partijos vadovas, man atrodo, veda derybas. Tai, ką perskaitau laikraštyje, žinau. Daugiau nieko nežinau“, – portalui LRT.lt komentavo V. Gedvilas.

„Darbietis“ sako nežinantis, ar V. Mazuronis atneštų daug naudos partijai: „Nežinau, ar vienas žmogus gali išspręsti partijos likimą. Manau, pokyčiai bus, jei dirbs visa komanda.“

Žiniasklaidoje jau buvo kalbėta, kad vadovauti „darbiečiams“ laikinai sugrįžęs Viktoras Uspaskichas būsimojo naujo vedlio, kuris galėtų pakeisti iš DP pirmininko posto pasitraukusią Loretą Graužinienę, dairosi ne tik savo partijoje, o vienas kandidatų – V. Mazuronis.

Tuomet V. Mazuronis teigė, kad su V. Uspaskichu „vieną kartą kalba rimčiau, kitą – juokais; šiuo atveju pokalbis buvo iš rimtesnių, bet sprendimų ar įsipareigojimų dar nėra“.

Pats V. Mazuronis portalui LRT.lt teigė niekur neskubantis: „Draugiški pasikalbėjimai vyksta vos ne su visomis partijomis. [...] Su Rolandu Paksu kalbamės ir bendraujame, bet apie grįžimą jokių kalbų nebuvo. Turi ir tau tikti komanda, su kuria ruošiesi dirbti, turi sutapti tikslai ir požiūriai, ir tu komandai turi tikti.“

Europarlamentaras teigė dar nežinantis, kada tvirtai apsispręs prisijungti prie kurios nors politinės jėgos: „Čia, žinote, kaip su vedybomis: būna, kad įsižiūri ir po savaitės eini prie altoriaus. Bet būna, kad draugauji dešimt metų ir išsiskiri nesusituokęs – širdžiai neįsakysi. Bet kažkokių greitų sprendimų ar apsisprendimų neplanuoju“

LRT.lt priminus kalbas apie naujos politinės jėgos kūrimą, V. Mazuronis teigė, kad „galimas ir toks variantas, tačiau tam esą ganėtinai nepalankūs įstatymai.“

LSDP, DP ir LS privalumai bei trūkumai

Portalas LRT.lt paprašė V. Mazuronio išskirti trijų partijų privalumus bei trūkumus.

Politiko manymu, LSDP yra pasirinkusi hierarchinį modelį ir rinkimuose yra pasiruošusi dalyvauti su savo administraciniais resursais, tačiau „šiandien reikalingos greitesnės permainos ar galimybės.“

„Pas socialdemokratus susiklostė tokia tradicija – kuris jaunesnis, kuris vyresnis. Kaip sakoma, pirma tėvo į gryčią neįeis. Tokia tradicija turi pliusų, nes partijoje yra stabilumas, bet tai galbūt jau šiek tiek užsitęsė. Pliusas, kad yra stabilumas ir aiškumas, jei kalbame apie lyderystės atsiradimą ar karjerą, o minusas – kad tai neleidžia atsirasti naujoms žvaigždėms“, – pastebi V. Mazuronis.

Anot politiko, vieno stipraus lyderio išryškinimas Darbo partijoje iš vienos pusės buvo privalumas, tačiau iš kitos – silpna vieta. „Mano manymu, šiandien turi būti komanda – keli ar keliolika lyderių. Man atrodo, komanda duoda didesnį stabilumą politiniam junginiui. Didesnis kiekis lyderių ar jų ugdymas, komandos formavimas ir eksponavimas, man atrodo, „darbiečiams“ nepakenktų“, – tęsia europarlamentaras.

Tuo metu Liberalų sąjūdžiui politikas pataria neapsvaigti nuo sėkmingų pastarųjų dvejų rinkimų. „Liberalai bando atsinaujinti, parodyti komandą. Mano manymu, jiems šiek tiek gresia apsvaigimas nuo gerų rezultatų. Galbūt tai praeis kaip karščiavimas ir, jei toliau bus dirbamas sunkus darbas, viskas bus gerai, bet jei per daug užsisėdės ant laurų...

2000-aisiais buvo juk „centristai“, kurie prieš pat rinkimus turėjo „nušluoti“ visą Seimą, bet galiausiai negavo nė vienos vietos. Tai – klasikinis mūsų istorijoje užmigimas ant laurų. Be to, kadangi LS yra susiklijavęs iš kelių partijų, tai žemesniame lygyje tas klijavimosi procesas kartais turi visokių netikėtų sproginėjimų, emocijų ir kitų dalykų. Bet, žinoma, toks partijų gyvenimas – praeina vienas etapas, atsiranda kitos problemos. Šiandien aš matyčiau tokį vaizdelį“, – LRT.lt kalbėjo V. Mazuronis.

V. Mazuronis partiją „Tvarka ir teisingumas“ paliko šių metų vasarį, motyvuodamas tuo, kad „su šiandienine partijos vadovybe kartu dirbti komandoje ir siekti konkrečių realių rezultatų būtų gana sunku.“ Tuo metu V. Mazuronio sūnus Andrius Mazuronis šią partiją paliko dar anksčiau, teigdamas, kad ši partija tampa „vieno žmogaus fobijų arba situacijos įkaite“.