„Prokurorui buvo labai aiškiai pasakyta, kad juo nepasitikima, tai prokuroras arba Prezidentė turi priimti kokius nors sprendimus“, - trečiadienį interviu „Žinių radijui“ sakė Seimo vadovas.

V. Gedvilas leido suprasti, kad nesitraukdamas iš posto D. Valys parodys ne tik nepagarbą Seimui, bet ir jį išrinkusiems Lietuvos piliečiams. Seimo Pirmininkas atmetė Prezidentės Dalios Grybauskaitės išsakytą kritiką, kad tiesioginį interesą turinčios teisiamos Darbo partijos balsais paremta Seimo nuomonė nėra pagrindas atleisti generalinį prokurorą.

„Nežinau, už visas Lietuvos bėdas tarsi atsakinga Darbo partija. (...)Mūsų partijos nuomonė aiški, mes nepritariame. Nepritarusiųjų buvo visose partijose, vien tik Darbo partijos balsai tikrai nenulėmė rezultato. Kalbėti, kad nulėmė nuomonę vien Darbo partija būtų klaidinga“, - dėstė „darbietis“.

Klausiamas, ar tai nėra kerštas D. Valiui už tai, kad partija buvo nuteista vadinamosios juodosios buhalterijos byloje, V. Gedvilas pabrėžė nenorįs kištis į ikiteisminius tyrimus, nenorėjo komentuoti šios bylos.

Seimo Pirmininkas patikino toliau neįsivaizduojąs generalinio prokuroro darbo.

„Jeigu jis yra principingas žmogus, įsiklausęs į vakar išsakytą daugelio Seimo narių nuomonę, turėtų atsistatydinti“, - kalbėjo Seimo Pirmininkas.

V. Gedvilas taip pat susilaikė nuo platesnių komentarų, kodėl parlamentarams neįtiko D. Valys.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

ELTA jau skelbė, kad antradienį Seimas nepritarė prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitai.

Už tokį nutarimą, kurį pateikė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, balsavo 72 Seimo nariai, 18 buvo "prieš", 12 parlamentarų susilaikė.

Seimo Pirmininkui V.Gedvilui pasiūlius, nutarimas buvo priimtas ypatingos skubos tvarka.

"Kam patinka prokurorai, manau, kad nepatinka niekam, mes perėjome į politinį lygmenį", - gindamas prokurorus sakė Seimo narys konservatorius Arvydas Anušauskas. Jo nuomone, politikai neturi diskutuoti apie prokurorus.

Seimas nepritarė generalinio prokuroro D. Valio pateiktai ataskaitai, "atsižvelgdamas į tai, kad Lietuvos Respublikos prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitoje pateikti duomenys ir vertinimai yra deklaratyvūs ir neatspindi realios padėties prokuratūros institucijai atliekant valstybės pavestas funkcijas".

Priimtame nutarime raginama nustatyti prokuratūros 2013-2016 metų prioritetines veiklos kryptis. Siūloma stiprinti baudžiamąjį persekiojimą dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų; organizuotų grupių ir nusikalstamų susivienijimų padarytų nusikaltimų; vaikų seksualinio išnaudojimo; neteisėto praturtėjimo ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo; nusikalstamų veikų elektroninių duomenų ir informacinių sistemų saugumui; kontrabandos, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Nutarime taip pat siūloma stiprinti kriminalinės žvalgybos veiksmų teisėtumo kontrolę ir koordinavimą. Tarp prioritetų yra ir viešojo intereso gynimas valstybės teisių ir teisėtų interesų gynimo srityje; vaiko teisių ir teisėtų interesų gynimo srityje; baudžiamojo proceso procedūrų supaprastinimas. Nutarime kalbama ir apie prokuratūros administravimo tobulinimą, išteklių (žmogiškųjų, finansinių, infrastruktūros) efektyvesnį valdymą.