Komisijos posėdyje generalinę prokuratūrą savanoriškai atstovavo šiuo metu oficialiai esantis kasmetinėse atostogose generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Antikorupcijos komisija vertino generalinio prokuroro parodytą nepagarbą parlamentinės komisijos nariams bei aplinkybę, kad D. Raulušaitis buvo galimai verčiamas dirbti jo kasmetinių atostogų metu, tačiau gerbdama į posėdį susirinkusius kitus kviestus asmenis (Prokurorų profesinės sąjungos atstovus, Vidaus reikalų ministerijos bei Europos socialinio fondo agentūros atstovus) nusprendė posėdį tęsti“,– aiškina V. Gailius.

Posėdyje generalinio prokuroro pavaduotojui teko atsakyti į klausimus dėl Europos Sąjungos lėšomis vykdomo prokuratūros administracinės veiklos elektroninio biuro sistemos sukūrimo bei įdiegimo ir Informacinės prokuratūros sistemos bei dokumentų valdymo sistemos modernizavimo. Kadangi projektą įgyvendina bendrovė, kurios, Antikorupcijos komisijos žiniomis, savininkui yra pareikšti įtarimai prekyba poveikiu stambiu mastu, atliktos kratos, komisija domėjosi prokuratūros saugomų ikiteisminių tyrimų duomenų bei pareigūnų tarpusavio susirašinėjimo apsaugos užtikrinimu.

Taip pat buvo atkreiptas dėmesys, kad pagal sutartinius įsipareigojimus UAB „Idamas“ darbus turėjo atlikti iki 2014 m. gegužės 2 d., tačiau generalinė prokuratūra iki šiol negali pradėti dirbti su naująja Dokumentų valdymo sistema, nes vis dar taisomos klaidos. Posėdyje buvo paviešinti prokuratūros vidaus audito ataskaitoje nustatyti pažeidimai dėl šio projekto įgyvendinimo ir kontrolės. Generalinio prokuroro pavaduotojui Dariui Raulušaičiui buvo pateikti klausimai dėl projekto įgyvendinimo terminų nesilaikymo; dėl projekto darbų priėmimo-perdavimo akto pasirašymo ir UAB „Idamas“ pinigų sumokėjimo, nors bendrovė neatliko sutartų darbų; dėl sistemos bandomojo testavimo ir klaidų; dėl nepatenkinamų prokurorų darbo sąlygų naudojant dokumentų valdymo sistemą bei dėl būtino papildomos įrangos pirkimo.

Šio projekto įgyvendinimą bei lėšų panaudojimą prižiūri Europos socialinio fondo agentūra, kuri nustatė galutinį terminą – 2015 m. birželio 12 d. – sistemos kritinių klaidų ištaisymui ir sistemos paleidimui, priešingu atveju bus imamasi nustatytų sankcijų dėl netinkamo projektui skirtų lėšų panaudojimo.

Atsižvelgiant į tai, kad projekto įgyvendinimą prižiūrinti Europos socialinio fondo agentūra pagal kompetenciją ėmėsi būtinų priemonių, Seimo Antikorupcijos komisija nusprendė toliau vykdyti parlamentinę kontrolę. Birželio mėnesį planuojama organizuoti pakartotinį posėdį, kuriame bus domimasi projekto įgyvendinimo užbaigimu bei prokuratūros informacinės sistemos paleidimu.