Diskusijos dėl balsavimo internete Seime netyla jau aštuonerius metus, ir nors visuomenė tokią idėją palaiko, tačiau politinės valios įteisinti ne kartą teiktas pataisas vis pritrūksta, rašo „Lietuvos žinios“. 

Lietuvių bendruomenės Didžiojoje Britanijoje pirmininkė Zita Čepaitė pripažįsta, jog balsavimas internetu būtų didžiulis palengvinimas emigrantams, tačiau teigia netikinti, jog tai paskatintų užsienyje gyvenančius lietuvius balsuoti aktyviau.

Seimo narys konservatorius Mantas Adomėnas į galimybę balsuoti internetu žiūri skeptiškai. „Nors mūsų elektorato požiūriu jis būtų parankus, nes internete su liberalais dominuojame, neseniai Estijoje vykdyto tarptautinės komisijos tyrimo rezultatai parodė, kad tai yra nesaugu, nepatikima ir demokratinių standartų požiūriu ydinga“, - teigė M. Adomėnas.

Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis palaiko balsavimo internetu idėją. Pasak jo, tai „iš tikrųjų leistų žmonėms aktyviau dalyvauti rinkimuose“. Paklaustas, kodėl vis dar delsiame įteisinti tokį sprendimą, L. Bielinis teigia, jog viena iš priežasčių yra klaidingas manymas, kad kaimo gyventojai ar vyresnio amžiaus žmonės nemokės pasinaudoti šia galimybe, nors tai tėra alternatyvi galimybė, mat balsavimas įprastiniu būdu nepanaikinamas. Politologo nuomone, esama ir išgalvotos politikų baimės, jog rinkėjų balsai persiskirstys taip, kad Seime susiformuos naujos politinės jėgos ir didesnį svorį įgaus partijos, šiuo metu esančios užribyje.

DELFI primena, jog J. Bernatonis ir  R. Sinkevičius įstatymų pataisas pateikė ketvirtadienį, tokį sprendimą argumentuodami tuo, jog tokio sprendimo nori didžioji dalis Lietuvos piliečių. Be to, pasak iniciatyvos autorių, prie šiuolaikinių technologijų galimybių pritaikyta balsavimo forma skatintų rinkėjus aktyviau dalyvauti Lietuvoje vykstančiuose rinkimuose ir referendumuose. 

Ministrų parengtiems įstatymų projektams vakar palaikymą išsakė ir premjeras Algirdas Butkevičius. Jo nuomone, taip bus patogiau gyventojams ir galbūt padidins rinkimų aktyvumą.