„Šauktiniai savaitgaliais? Tai tada visi šauktiniai savaitgaliais... Aš manau, kad čia tam tikras kartelės nuleidimas. Nemanyčiau, kad tai būtų labai tikslingai įgyvendinama ir šiuo klausimu aš vis tik nebūčiau entuziastas. Bet nesu tikras, reikia diskusijos su kariniais ekspertais, pirmiausia – su kariuomene“, – Eltai teigė politikas.

Sausio pradžioje krašto apsaugos ministras A. Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trumpinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Ministras atkreipė dėmesį, kad planuojamoje šauktinių reformoje taip pat yra numatytas tikslas krašto apsaugos savanorių pajėgose įkurti mokomąsias kuopas tiems, kurie tarnybą norėtų atlikti savaitgaliais. Todėl, priėmus modelio pokyčius, ministras neatmeta, jog nenuolatinę karo tarnybą savaitgaliais galėtų atlikti ne tik savanoriai, bet ir šauktiniai.

Arvydas Anušauskas

Vis tik, pasak L. Kasčiūno, jei siekiama sudaryti galimybę šauktiniams judėti į profesionalią karo tarnybą, toks variantas keltų daug klausimų. Kita vertus, pasak NSGK pirmininko, jei būtų kalbama apie pasirengimą pilietiniam pasipriešinimui, tarnyba savaitgaliais yra svarstytina.

„Aš labai stipriai populiarinu pilietinio pasipriešinimo-rezistencijos idėją. Tai faktas, kad tam tikroms užduotims pilietinio pasipriešinimo, ginkluoto ar ne, įgūdžių įgijimui gali užtekti ir mažiau laiko. Tarkim, įgyti gebėjimą perduoti informaciją apie priešą gali galbūt užtekti ir trijų mėnesių kursų. Šaulių sąjungos dalykai gali būti irgi savaitgaliais, nes mes kuriame daugiabriaunę gynybos ir saugumo architektūrą... Tai būtų įmanoma“, – sakė politikas.

„Bet šauktinis savaitgaliais, turint omenyje, kad tai vis tiek yra galimybė judėti į profesionalią karo tarnybą, man keltų klausimų“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūnas ragina karo tarnybos pokyčius matyti „platesniame paveiksle“ ir svarstyti, kaip vienas ar kitas šaukimo modelis galėtų didinti Lietuvos gynybinį potencialą.

„Bet galų gale sisteminis vaizdas ateis į komitetą, ar ateis pataisos, ar ministras ateis papasakot plačiau, tada galėsiu plačiau komentuoti. Aš manau, kad tas savaitgalinis dalykas šauktiniams yra ne tai, ko mums reikia. Yra atvejų, jei kalbame ne apie šauktinius, o apie rezistenciją, įmanomas trumpesnis variantas ir prieinamos formos, bet tikrai ne šauktiniams. Tai šiuo klausimu susilaikau nuo teigiamo vertinimo“, – akcentavo L. Kasčiūnas.

ELTA primena, kad sausio pradžioje krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Pusė 6 mėnesių tarnybą atlikusių šauktinių būtų priskirti rezervui, kita pusė – dar 3 mėnesius toliau testų tarnybą savanoriškai.
Taip pat siūloma sudaryti galimybę privalomą karinę tarnybą atlikti savaitgaliais per trejus metus.
A. Anušauskas sako, kad šie pokyčiai jau beveik prilygtų visuotiniam šaukimui.

Visgi praėjusią savaitę krašto apsaugos ministras A. Anušauskas sulaukė kritikos iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko S. Skvernelio. Jis akcentavo, kad valdančiųjų sprendimas pristatyti inicijuojamą šaukimo į karinę tarnybą pertvarką yra keistas, nes šis klausimas dar nėra suderintas pačioje Vyriausybėje. Politikas pabrėžė, kad prieš pranešant tokius sprendimus, pirmiausia reikėtų padiskutuoti ir su sutarimą dėl krašto apsaugos pasirašiusiomis partijomis.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę teigė, kad krašto apsaugos ministro pristatyta šauktinių reforma nėra tai, ką jau būtų galima traktuoti kaip Vyriausybės poziciją. Pasak jos, šauktinių tarnybos pertvarką Ministrų kabinetas dar tik ketina svarstyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)