Naujausiais 14 val. duomenimis, vandens lygis upėje siekia 293,5 cm, kai riba – 280 cm, pažymi savivaldybės atstovas.

„Vandens lygis šiandien kilo po 2 centimetrus per valandą, bet pastarąją valandą pakilo tik 1 centimetru. Tai tikimės, kad gal ta didžioji banga jau bus praėjusi“, – Eltai teigė M. Poimanskis.

„Tai kelia susirūpinimą. Tas vandens debitas yra atėjęs pas mus nuo Dangės upės aukštupio – tai Kretingos rajono pusės“, – sakė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Taip pat, pasak A. Vaitkaus, kilus potvyniui uostamiestyje vis aktualesnė problema yra tai, kad Klaipėdos vandenims nėra žinoma pusės miesto lietaus nuotekų sistemos būklė.

„Per 30 metų yra inventorizuota tik 50 proc. lietaus nuotekų sistemos.

Klaipėdos vandenys šiandien nežino likusios 50 proc. nuotekų sistemos dalies būklės“, – pažymi A. Vaitkus.

Pasak mero, pastaruoju metu uostamiesčiui potvynio pavojus darosi vis aktualesnis, nes per pastaruosius kelis dešimtmečius ženkliai pakilo vandens lygis Baltijos jūroje.

Kartenoje situacija stabilizavosi


Tuo metu, nors potvynis Kartenoje kol kas neslūgsta, situacija apylinkėse – stabili, sako miestelio seniūnė Arūnė Putvinienė.

„Situacija kol kas stabili. Ryte buvome viršiję stichinį Minijos pakilimo lygį, ji išsiliejusi iš krantų, bet kol kas – stabilu. Vanduo laikosi tiek, kiek buvo ryte, bet daugiau nebekyla“, – Eltai teigė A. Putvinienė.

„Vandens lygio reguliuoti neįmanoma. Čia toks va gamtos reiškinys, kai žmogus, turbūt, bejėgis prieš gamtos stichiją. Padaryti nelabai galime ką“, – sakė Kartenos seniūnė.

Pasak jos, prie potvynio Kartenos gyventojai jau pripratę.

„Didžiąja dalimi yra aplieti kiemai. Jei į namus dar nepatenka vanduo, kiemai jau visi apsemti. Ir ganyklos gyvulių. Užsemtose teritorijose namų nėra. (...) Tiesioginio pavojaus namams miestelyje nėra. Kartenos žmonės pripratę jau, ne pirmas kartas, kasmet tas pats“, – sakė A. Putvinienė.

ELTA primena, kad potvynis Kretingoje prasidėjo antradienį po pietų, kai iškrito kone viso lapkričio mėnesio kritulių kiekis. Dėl smarkių liūčių savivaldybė surengė ekstremalių situacijų valdymo posėdį ir paskelbė ekstremalią situaciją dėl taršos pavojaus, į aplinką teko paleisti nuotekų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją