„Šie sprendimai yra laikmetį atitinkantys sprendimai, susiję su nacionalinio saugumo iššūkiais, geopolitine situacija. Sprendimas yra atliepiantis tai, ką viešai išsakė Valstybės saugumo departamentas (VSD) dėl kylančių grėsmių. Svarbu pažymėti, kad taip yra sprendžiamas kontrabandos klausimas“, – ketvirtadienį žurnalistams Lavoriškėse kalbėjo A. Bilotaitė.

Pasak jos, pernai metais Raigardo PKP sulaikytos kontrabandos kiekiai buvo padidėję du kartus.

„Kadangi mes ten neturime tokios tinkamos infrastruktūros, tam, kad suvaldytume kontrabandos problemą, tai PKP uždarymas ženkliai prisidės prie to, kad mes apribosime galimybę kontrabandos gabenimui“, – komentavo ministrė.

A. Bilotaitė akcentavo, kad pastaruoju metu užfiksuotas 68 proc. išaugęs pėsčiųjų ir dviratininkų judėjimas per sieną.

Pasak ministrės, yra nuspręsta iki 50 proc. riboti keleivinio maršruto transporto leidimų išdavimą.

A. Bilotaitės teigimu, šių PKP uždarymas leis užtikrinti geresnę sankcijų įgyvendinimo kontrolę bei kylančių rizikų suvaldymą.

Liubajevas: VSAT skirs papildomas pajėgas, siekiant užtikrinti tvarką pasienyje su Lenkija


Penktadienį prasidedant Lenkijos ūkininkų blokadai, bus skiriamos papildomos pajėgos, jog pasienyje su šia šalimi būtų užtikrinta viešoji tvarka, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Priminsiu, kad prie Lietuvos ir Lenkijos sienos sistemiškai patikrinimo procedūrų neatliekame, tačiau mes skirsime papildomas pajėgas tam, kad su kitomis institucijomis – su Lietuvos policija, muitine – užtikrintume viešą tvarką, taip pat prisidėtume prie srautų reguliavimo, jeigu toks poreikis bus“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė R. Liubajevas.

ELTA primena, kad Lenkijos ūkininkai nuo penktadienio ketina blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Praėjusią savaitę Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

Nausėda palankiai įvertino Lavoriškių ir Raigardo pasienio punktų uždarymą: geležinę uždangą stato Lukašenka, o ne Lietuva

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvos sprendimas uždaryti dar du pasienio kontrolės punktus su Baltarusija yra teisingas bei susijęs su autoritarinio Aliaksandro Lukašenkos režimo vykdoma politika.

„Geležinę uždangą stato Lukašenka, o ne Lietuva. Jis stato ją jau ketverius metus. Pirmiausia tuo, kad rinkimai buvo nelegitymūs, tuo, kad buvo pažeidinėjamos bazinės žmonių teisės ir jos toliau yra pažeidinėjamos masiškai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Nausėda, kartu sureaguodamas ir į Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskojos išsakytą kritiką šiam sprendimui.

G. Nausėdos teigimu, Baltarusija tapo Ukrainą užpuolusios Rusijos įrankiu, todėl, akcentuoja prezidentas, pagrindo atsiriboti nuo kaimyninės valstybės tikrai yra.

„Ji viso labo placdarmas priešiškiems veiksmams prieš Ukrainą įgyti.

Viso šito pakanka, kad kaimyninės valstybės atsiribotų nuo diktatoriaus, tą yra padariusios Latvija ir Lenkija. Jos beturi tik po vieną punktą – mes turėsime du punktus. To šiame laikotarpyje pakanka“, – sakė G. Nausėda, pažymėdamas, kad priimti sprendimai padėsi spręsti kontrabandos ir Baltarusijai pritaikytų sankcijų klausimus.

Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja kritiškai įvertino iniciatyvą uždaryti dar du Lietuvos pasienio kontrolės punktus su Baltarusija. Ji paragino „nestatyti geležinės uždangos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją