Laukia paromis

Medininkų pasienio punkte apsilankę LNK žurnalistai pakalbino eilėje stovinčius vairuotojus.

„Jau antrą parą stojam. Būdavo, kad per kitus punktus važiuodavome. Bet dabar, kai dar du punktus uždarė, per čia teks važiuoti. Labai lėtai eilė juda, nežinau, kodėl jie taip lėtai dirba“, – LNK sakė vienas vairuotojas.

Lengvojo automobilio vairuotojai teigė, jog eilėje teko praleisti ir naktį.

Lavoriškių pasienio kontrolės punktas

„Devyniolika valandų jau laukiame. Dažnokai tenka važiuoti, bet anksčiau sieną kirsdavome per kitą punktą. Per čia važiuojame pirmą kartą, bet ilgai laukėme ir iš Baltarusijos pusės. Anksčiau kituose punktuose užtrukdavo 4–5 valandas. O čia, kad galėtume patekti į Lietuvą sugaišome apie 15–16 valandų“, – kalbėjo vairuotojas.

Jis teigė, jog į Lietuvą keliavo dėl darbo reikalų – reikėjo pasirašyti dokumentus ir dar sugaišo daugiau nei parą.

Srautai išaugę

Apie situaciją pasienyje LNK žinioms daugiau papasakojo Padvarionių užkardos vadas Sigitas Volainis.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė sprendimą nuo kovo 1 dienos uždaryti du pasienio kontrolės punktus: Lavoriškių ir Raigardo. Dalis srauto nuo Lavoriškių persiskirstė į Medininkų pasienio kontrolės punktą. Kaip ir matome, srautas yra šiek tiek padidėjęs.

Kelių dienų laikotarpyje matome asmenų padidėjimą, apie 10 procentų. Ir apie 30–40 procentų transporto priemonių padidėjimą“, – LNK sakė S. Volainis.

Krovinių transporto priemonių išvykimo kryptimi, pasak jo, yra apie parą, pusantros, o lengvųjų automobilių apie 4–5 valandas.

Baltarusijos pasienio kontrolės punktas Katlovka

„Matote, kad susidarė apie 100 lengvųjų automobilių eilė iš Lietuvos“, – kalbėjo Padvarionių užkardos vadas S. Volainis.

Medininkų pasienio kontrolės punkte, kaip LNK žinioms sakė S. Volainis, pagrinde dominuoja Baltarusijos piliečiai.

„Ir tik 9 procentai sudaro Lietuvos Respublikos piliečiai. <...> Kiek mes kalbiname žmones, ta dalis žmonių praktiškai keliauja lankyti giminių, kapų, nekilnojamas turtas esantis. Ir gal tik labai maža dalis yra tų, kurie važiuoja pigesnių prekių apsipirkti“, – pasakojo pašnekovas.

Jis teigė, jog išaugus transporto priemonių srautui Baltarusijos pareigūnai nespėja susidoroti su tuo srautu.

„Mūsų pajėgumai leidžia didesnį kiekį automobilių paduoti. Kol kas Baltarusijos pusė dar neprisitaikė“, – LNK žinioms sakė S. Volainis.

Jis prognozavo, kad srautas turėtų būti didesnis vasaros metu dėl atostogų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: