Tarybos narys visiškai pripažino savo kaltę ir tyrėjams, dėl to skirta bauda jam buvo sumažinta vienu trečdaliu. Vis dėlto pamoka už klaidą – itin skaudi. Tarybos narys nuo šio sprendimo priėmimo turi teistumą, o tai gali turėti įtakos jo, kaip politiko, darbui.

Atsiprašė

Dar prieš pradedamt svarstyti posėdžio klausimus K. Valionis atsiprašė visų už savo elgesį.

„Noriu jūsų visų viešai atsiprašyti už savo elgesį neatsakingai vairuojant automobilį. Padariau didelę asmeninę klaidą, dėl to labai gailiuosi ir pergyvenu, labai nuoširdžiai visų atsiprašau dėl šios klaidos. Prisiimu visa atsakomybę ir institucijoms teikiu visa reikalingą informaciją“, – sakė jis.

Kaip informuoja Teisėjo padėjėja Vaiva Milkeraitienė, už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmai Kęstučiui Valioniui skyrė galutinę 1 900 Eur baudą (įskaičius dvi sulaikymo paras), teisių atėmimą 2 metams ir automobilio konfiskavimą. Prokurorui pasiūlius, baudžiamoji byla baigta priėmus teismo baudžiamąjį įsakymą. Kaltinamasis tam neprieštaravo, sutiko su siūloma bausme, prašė nustatyti ilgesnį baudos mokėjimo terminą.

„Skiriant bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad padarytas nesunkus tyčinis nusikaltimas. Kaltinamasis neteistas, administracine tvarka baustas, dirba. Paskirta bausmė sumažinta vienu trečdaliu. Kaltinamojo atsakomybę lengvinanti aplinkybė – jis prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir išreiškė nuoširdų gailėjimąsi“, – teigiama Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų pranešime spaudai.

Balsuoti atsisakė

Dar nežinodami teisinio sprendimo, iš karto po K. Valionio atsiprašymo, rajono Etikos komisijos pirmininkas Saulius Sinickis pasakė, kad K. Valionio elgesys bus nagrinėjamas komisijoje, ir pasiūlė nesvarstyti klausimo dėl jo skyrimo į Švietimo ir kultūros komitetą. Siūlymas tuokart pakankamai pritarimo balsų nesulaukė, tačiau galiausiai visgi buvo atidėtas.

Paskutinis posėdžio klausimas buvo nagrinėjamas laikantis vienos krypties – dauguma tarybos narių tikino K. Valionio nesmerkiantys ir neteisiantys, vis dėlto balsuoti teigė nenorintys. Esą priimtas sprendimas įpiltų žibalo į ugnį.

Klausimo svarstymo pradžioje suskubęs frakcijos vardu pareiškti, kad nebalsuos, Saulius Grinkevičius iš posėdžio atsijungė. „Valstietė“ Karolina Štelmokaitė ragino patį K. Valionį priimti sprendimą kol kas šio klausimo nesvarstyti.

„Nesame visi šventieji, klystame ir tai, kas atsitiko, – aš už klaidą atsakau. Iš tikrųjų esu eskaluojamas žiniasklaidos, nuskambėjo per visą Respubliką, koks aš blogietis. Įsivaizduokite, kokioj esu būsenoj ir kas viduje darosi. Niekada negalvojau, kad yra tokių blogų žmonių.

Jūsų visų prašau – neužmėtykite mane akmeninimis, na juk aš žmogus ir tiek, ne žmogų nužudžiau, kad negalėčiau tęsti darbo“, – graudinosi tarybos narys.

Nesmerkia

Dauguma iki posėdžio galo likusių tarybos narių visgi išreiškė palaikymą K. Valioniui. Jų teigimu, viena klaida neturėtų nubraukti daugybę metų vykdyto jo darbo.

„Visi mes klystame. Nenorėčiau, kad paliktume žmogų vieną kovoti su viena ar kita problema. Mes ne prokurorai. Nu suklydo žmogus, suteikime jam pagalbą.

Jei teisiniai sprendimai bus kažkokie, manau Kęstutis priims atitinkamus sprendimus pats.

Labai lengva yra šmeižti, kaip čia minėta žiniasklaidos priemonė ir komentarai – matėm kokie jie ten.

Be atsimenu, kad kai reikėdavo iš Kęstučio pagalbos, nepamenu nei karto, kad būtų atsisakęs padėti. Jis visada randa laiko kitiems ir sąžiningai atlikdavo savo kultūrinę pareigą“, – kalbėjo Romualdas Gailiūnas.

Jam antrino ir vicemeras Paulius Aukštikalnis sakydamas, kad vertina tarybos nario drąsą viešai atsiprašyti.

„Šis klausimas buvo parengtas seniau, dar prieš visą šią istorją. Kęstutis yra kultūros žmogus ir jam pereiti į tą komitetą yra svarbu, jis ne kartą man tą sakė. Na, kas atsitiko – tas atsitiko. Vertinu jūsų drąsą atsiprašyti už savo poelgį, žinau, kad norite dirbti kultūros srityje, ne kartą esat sakęs. Palaikau jus. Klausimas su poelgiu nelabai susijęs, tegul teisėsauga sprendžia“, –kalbėjo P. Aukštikalnis.

Vis dėlto išklausęs kolegas, K. Valionis nusprendė, kad klausimo svarstyti nereikia. Jis lieka dirbti rajono tarybos Kaimo reikalų ir aplinkosaugos komitete.