Ketvirtadienį prezidentas G. Nausėda savo asmeninėje feisbuko paskyroje pakvietė palaikyti jo kandidatūrą rinkimuose ir už jį pasirašyti. Dalį pasirašiusiųjų prezidentas tikino pakviesiantis išgerti kavos.

„Mielai išgerčiau kavos su ja ar juo, kuris už mane pasirašys: 5000-tasis, 7500-tasis, 10000-tasis, 15000-tasis, 20000-tasis. Jeigu būtent Jums pavyko taip pasirašyti, atsiųskite tai fiksuojančią ekrano nuotrauką info@prezidentasnauseda.lt ir pakviesiu Jus susitikti prie kavos puodelio.

Nuoširdžiai pakalbėsime ir apie knygas, ir apie krepšinį, ir apie Lietuvos ateitį“, – feisbuke dėstė G. Nausėda.

Delfi pasidomėjo, ar toks kvietimas leistinas, ar dera su Rinkimų kodekso nuostatomis.

Atsakydama į tai, VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė visiems kandidatuojantiems asmenims teigė norinti priminti Rinkimų kodekso nuostatas, numatančias tai:

„Rinkėjų parašus renkantis asmuo atsako už šių parašų rinkimą šio kodekso nustatyta tvarka. Draudžiama papirkti kandidato išsikėlimą ir (arba) keliamus kandidatus remiančius rinkėjus, jiems atsilyginti ar žadėti atsilyginti už kandidato parėmimą, taip pat grasinant reikalauti pasirašyti rinkėjų parašų rinkimo lape ar elektroniniu būdu arba kitaip pažeisti savanoriškumo principą“.

„Visus rinkimų kampanijos dalyvius kviečiame laikytis nustatytų reikalavimų bei sąžiningų ir garbingų rinkimų principų“, – pridūrė I. Ramanavičienė.

Kiek anksčiau ji teigė, kad VRK skundų dėl minėto G. Nausėdos įrašo ir kvietimo feisbuke kol kas nesulaukė.

„Jei sulauktume, komisija šį atvejį svarstytų ir būtų vertinamos visos įvykio aplinkybės“, – pažymėjo atstovė spaudai.

Vėliau ketvirtadienį jį teigė, kad keli skundai VRK jau pasiekė.

„Jau sulaukėme dviejų užklausų su prašymu pateikti šio atvejo išaiškinimą“, – Eltai teigė I. Ramanavičienė.

Pasak I. Ramanavičienės, VRK užregistruos gautas užklausas ir artimiausiu metu į jas atsakys.

Nausėda: neskubėk ir būsi pirmas

Savo ruožtu G. Nausėda nesureikšmina, kad jam vis dar nepavyko surinkti 20 tūkst. parašų, būtinų norint dalyvauti šalies vadovo rinkimuose. Nepaisant to, kad viena pagrindinių jo konkurenčių rinkimuose premjerė Ingrida Šimonytė parašus surinko per nepilną dieną, G. Nausėda tikina – esminė kova laukia gegužės 12 dieną.

„Neskubėk ir būsi pirmas, liaudies ir tautos išmintis sako“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė G. Nausėda, pridurdamas, kad jam siekiant antrosios kadencijos nėra galimybės skirti daug laiko rinkiminei kampanijai.

„Šį kartą mes turime labai mažą rinkimų štabą, nes kiti žmonės dirba kasdienius Prezidentūros darbus. Aš pats tam negaliu skirti tokio dėmesio, kurį skyriau 2019 m. Patikėkite, bus parašų daugiau nei reikia“, – teigė politikas.

Anot prezidento, reikiamus parašus surinks didesnė dalis kandidatų.

„Palaukime gegužės 12 dienos. Išsiaiškinsime, kas pirmas ir antras“, – pridūrė jis.

Trečiadienį didžiajai daliai kandidatų išdalinus parašų rinkimo lapus ir leidus rinkėjams pasirašyti elektroniniu būdu, I. Šimonytė tos pačios dienos pavakarę buvo surinkusi reikalingus 20 tūkst. parašų.

Parašus galima rinkti iki kovo 28 dienos.

Vėliau VRK, patikrinusi kandidatų pareiškiniuose dokumentuose nurodytą informaciją ir jų surinktus rinkėjų parašus, priims sprendimą registruoti kandidatus dalyvauti rinkimuose. Tai turės įvykti ne vėliau kaip likus 31 dienai iki rinkimų dienos, tai yra – ne vėliau kaip balandžio 11 dienos.

Po šio sprendimo, bet ne vėliau kaip balandžio 12 dienos, VRK savo svetainėje atvers kandidatų duomenis visuomenei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)