Už melagingą pagalbos tarnybų iškvietimą siūloma baudą padidinti iki 300-1500 eurų. Tokio pat dydžio baudas siūloma skirti už skambinimą pagalbos telefono numeriais žinant, kad nėra pagalbos poreikio.

Šiuo metu Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už melagingus iškvietimus numato baudas nuo 80 iki 173 eurų.

Pataisas teikiantis A.Paulauskas teigia, kad fiksuojamas melagingų skambučių skaičiaus augimas.

„Per šių metų pirmąjį ketvirtį jau surašyti 638 administracinių teisės pažeidimų protokolai,pernai jų buvo 2400, 2013 metais - 2100 ir 2012 metais - 1600. Matote akivaizdžią tendenciją augti. Taip pat jaudina, kad smarkiai išaugo pranešimų apie neva visuomenei gresiantį pavojų, t. y. melagingų pranešimų apie padėtus sprogmenis“, - pristatydamas pataisas sakė A.Paulauskas.

Pasak komiteto vadovo, vien per šių metų pirmąjį ketvirtį melagingų pranešimų apie sprogmenis užfiksuota 36, tuo metu pernai tokių iš viso buvo 70, o 2013 metais - 24. Iš šiemetinių melagingų skambučių apie sprogmenis 15 skambintojų nustatyta, dėl 21 pradėtas ikiteisminis tyrimas, o dėl penkių pradėti tyrimą atsisakyta.

„Turime pasakyti, kad kartais skambina ir žmonės, turintys tam tikrų sveikatos problemų. Dėl jų patraukimo atsakomybėn yra ribojimų ir tie žmonės neatsako baudžiamąja, administracine tvarka, jie gali atsakyti kita tvarka“, - sakė A.Paulauskas.

Pasak komiteto vadovo, didelės baudos atgrasys nuo neapgalvotų veiksmų, nes „melagingi skambučiai taps labai brangia pramoga“.

Taip pat siūloma keisti Baudžiamąjį kodeksą išplečiant atvejus, kada už melagingus skambučius gresia baudžiamoji atsakomybė. Baudžiamajame kodekse šiuo metu numatyta atsakomybė tam, kas melagingai pranešė apie visuomenei gręsiantį pavojų ar ištikusią nelaimę, jeigu dėl to kilo žmonių sumaištis ar buvo padaryta didelė turtinė žala. Pažeidėjas baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Teikiamu įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad baudžiamoji atsakomybė grėstų ir tais atvejais, jei melagingi skambučiai būtų susiję su valstybinės reikšmės objektais arba padaryta didelė žala valstybei.