Tik gimusiems iki vasario 29-osios

Sprendimo projekte teigiama, kad jis parengtas vadovaujantis LR vietos savivaldos ir LR šeimos stiprinimo įstatymų nuostatomis.

Numatyta, kad tokia vienkartinė išmoka tektų tik tiems naujagimiams, kurių bent vienas iš tėvų ne mažiau kaip 12 mėnesių iki vaiko gimimo buvo deklaravęs savo gyvenamąją vietą Šilutės rajono savivaldybėje arba buvo įtrauktas į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą ir faktiškai gyveno šios savivaldybės teritorijoje.

Išmokos dydis – 10 bazinių socialinių išmokos dydžių (55 Eur), tad šiuo metu išmoka sudarytų 550 Eur.

Papildoma vienkartinė parama gimus vaikui būtų skiriama jo motinai arba tėvui pateikus prašymą, bet jeigu prašymas pateiktas ne vėliau, kaip per 12 mėnesių nuo vaiko gimimo dienos. Išmoka būtų skiriama Socialinės paramos skyriaus vedėjo arba seniūnijos seniūno sprendimu.

Tokia išmoka nebūtų skiriama, jeigu vaikas gimė negyvas; jei kreipiantis dėl jos skyrimo vaikas būtų išlaikomas valstybės ar savivaldybės įstaigoje – nemokamai gautų nakvynę, maistą ir kitas paslaugas. Dar viena sąlyga – vaikas turi būti gimęs iki šių metų vasario mėnesio posėdžio, t. y., 29 dienos (imtinai).

Išmoką siūloma skirti nuo šių metų kovo 1-osios, ji būtų išmokama už praėjusį mėnesį, kiekvieno mėnesio 10–25 dienomis pervedant lėšas į pareiškėjo sąskaitą.

Vienkartinės išmokos vaikui, gimusiam socialinės rizikos šeimoje, panaudojimo tikslingumą kontroliuotų socialiniai darbuotojai.

Tauragėje efektas buvo

Teritorijų ir kaimo reikalų komiteto posėdyje politikas Arūnas Pupšys domėjosi, ar yra bent preliminarūs skaičiavimai, kiek tokia parama padidintų gimstamumą rajone?

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Andriaus Jurkaus, kai tokį papildomą skatinimą įvedė Tauragės savivaldybė, efektas buvo – per metus joje sulaukta maždaug 200 daugiau naujagimių.

Ekonomikos ir finansų komitete Zigmantas Merliūnas siūlė, kad gal reikėtų kaip apsaugos galimybę numatyti, kad ir naujagimis būtų registruotas Šilutės savivaldybėje. O jei čia registruotas tik vienas iš tėvų, gal vertėtų ir išmokos skirti tik pusę sumos?

Meras Vytautas Laurinaitis diskusiją užbaigė teigdamas, kad, jei į Savivaldybę atėję tėvai čia tvarkys dokumentus, tai ir gaus išmoką.

Sprendimą Savivaldybės taryba turėjo priimti vasario 29-osios posėdyje.