VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė paaiškino, kad komisija konstatavo, jog nebuvo tinkamai deklaruotos politinės kampanijos išlaidos.

„Mes pripažinome, kad išlaidos koordinatoriais dirbusiems asmenims turėtų būti apskaitomos kaip politinės kampanijos išlaidos. VRK tas išlaidas pripažino politinės kampanijos išlaidomis, įtraukė į apskaitą“, – sakė L. Matjošaitytė.

Pasak komisijos pirmininkės, VRK nenustatė, kad buvo šiurkštus įstatymo pažeidimas.

„Situacija išties yra įdomi, labai retai pasitaiko tokios situacijos, bet komisijos nariai neįžvelgė tyčios, specialaus slėpimo, nes tos išlaidos buvo nurodytos kitoje ataskaitoje (ne toje, kurioje turėjo būti nurodytos), jos nebuvo nuslėptos. Tos darbo sutartys, kurios buvo pateiktos, mūsų vertinimu, nėra fiktyvios, atitinka įstatymų reikalavimus“, – komentavo L. Matjošaitytė.

VRK pirmininkė patikslino, kad atlyginimai buvo mokami iš partijos sąskaitos. VRK taip pat konstatavo, kad buvo peržengti išlaidų limitas.

„VRK surinko įrodymus, kad partija išleido koordinatoriams apie 65 tūkst. eurų. VRK sako, kad partija, kaip savarankiška politinės kampanijos dalyvei, įstatymas numato, jog jos limitas yra 740 tūkst. eurų.

Mes neturime įrodymų, kad buvo koordinatorių veikla susijusi ne tik su partija, bet ir su vienmandatininkais, mes manome, kad turėtų būti suma pliusuojama arba minusuojama iš partijos, kaip savarankiško politinės kampanijos dalyvio, tai yra 740 tūkst. eurų. Kadangi jau buvo neapskaitytų partijos lėšų, tai pripliusavus tą sumą gaunasi, kad 12,03 proc. partijos, kaip savarankiško politinės kampanijos dalyvio, limitas buvo viršytas“, – paaiškino L. Matjošaitytė.

Politinių partijų finansavimo įstatymas numato, kad 10 proc. limito viršijimas jau gali būti šiurkštus pažeidimas, tačiau, pasak L. Matjošaitytės, pažeidimą vertina VRK.

„Šiuo atveju VRK įvertino visas faktines aplinkybes (…) ir surinktus įrodymus, ir nustatė, kad šiuo konkrečiu atveju nėra šiurkštus pažeidimas“, – sakė L. Matjošaitytė.

Pasak VRK pirmininkės, nustačius pažeidimą kiekvienas VRK narys turi teisę surašyti administracinių nusižeidimų protokolą. Numatyta atsakomybė – iki 3000 eurų partijos iždininkui arba politinės kampanijos dalyviui.

„Kiekvienas komisijos narys yra laisvas surašyti administracinių nusižengimų protokolą. Komisijos pirmininkas arba komisija sprendimu įpareigoti tą padaryti, bet, jeigu atsiras komisijos narys, kuris norės išrašyti protokolą, aš išrašysiu įgaliojimą, ir tikrai bus galima tai padaryti“, – sakė L. Matjošaitytė.

Vadino finansininkės neapsižiūrėjimu

LVŽS atstovė Kristina Kirslienė VRK aiškino, kad išlaidos darbuotojams nebuvo įtrauktos dėl to, kad „finansininkė neapsižiūrėjo“. Ji paaiškino, kad papildomi darbuotojai buvo įdarbinti dėl padidėjusio darbo krūvio.

„Rinkiminė kampanija reikalauja papildomų išteklių“, - sakė K. Kirslienė.

VRK sekretoriato Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė informavo, kad darbuotojams buvo mokamas nevienodas darbo užmokestis. Jis skyrėsi net iki penkių - šešių kartų. Atlyginimų dydžiai svyravo nuo 379 iki 2045 eurų.

„Septyniems veiklos koordinatoriams išlaidos sudaro 64 tūkst. 935 eurus“, – sakė L. Petronienė.

Devyni VRK nariai pasisakė už tai, kad "valstiečiams" nebūtų pripažintas šiurkštus pažeidimas, Vilius Semeška balsuodamas susilaikė.

Į VRK kreipėsi opozicinė Seimo frakcija „Tvarka ir teisingumas“, keldama klausimą dėl galimo pažeidimo finansuojant 2016 metų LVŽS rinkimų kampaniją. Kaip paaiškėjo, tuo metu partija mokėjo atlyginimą dabartiniam premjerui S. Skverneliui, jo patarėjo pareigas einantiems Tomui Beržinskui bei Arnoldui Pikžirniui bei parlamentarėms Rūtai Miliūtei ir šiuo metu pas socialdemokratus perėjusiai Dovilei Šakalienei bei dar trims asmenims – D.L., V.M. ir M.R.

„Tvarkiečių“ nuomone, jei atlyginimai šiems politikams mokėti ne iš specialios rinkimų sąskaitos, bet iš LVŽS partinės sąskaitos, tai turėtų būti Politinių kampanijų finansavimo įstatymo pažeidimas. Įstatymas nurodo, kad prasidėjus politinei kampanijai, visos politinės kampanijos išlaidos gali būti apmokamos tik iš politinės kampanijos sąskaitoje esančių lėšų.

DELFI skelbė, kad už darbą „valstiečių“ partijos veiklos koordinatoriumi S. Skvernelis gaudavo vidutiniškai 1,7 tūkst. eurų „į rankas“. Atlyginimą kaip koordinatoriai gaudavo ir kiti minėti politikai.

Premjeras: tai buvo neterminuota darbo sutartis, nesuprantu kodėl ji svarstoma

Premjeras S. Skvernelis antradienį Seime žurnalistams sakė nežinąs, iš kokios sąskaitos jam partija mokėjo atlyginimą.

„Ar jūs domitės, iš kokios sąskaitos jums moka atlyginimą darbdavys? Aš sudariau sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kaip su partija ir iš tos partijos gavau atlyginimą už atliktą darbą, dirbant pagal nustatytas valandas“, – aiškino Vyriausybės vadovas.

Jis sakė iš LVŽS gavęs vidutiniškai 1700 eurų per mėnesį.

Premjeras stebėjosi, kodėl VRK išvis svarsto šį klausimą.

„Nematau apskritai net prielaidų, dėl ko galėtų dominti VRK. Nes tai yra darbo sutartis, kaip jau minėjau, sudaryta su organizacija, atitinkanti visus darbo teisės, Darbo kodekso reikalavimus“, – tvirtino jis.

„Nematau šitos komisijos net tikslo domėtis darbo sutartimis. Buvo pasirašyta neterminuota darbo sutartis, pabrėžiu – neterminuota su politine partija. Legaliai mokėtas atlyginimas, nustatytas atlyginimas“, – pridūrė ministras pirmininkas.