Jungtinės Tautos (JT) praneša, kad Nepalą sukrėtęs pražūtingas žemės drebėjimas paveikė 8 milijonus žmonių, 1,4 mln. gyventojų būtinos maisto atsargos, skelbia BBC.

Tarptautinė parama jau pasiekia Nepalą, tačiau šaliai žūtbūt reikia medicininės įrangos, maisto, maišų žmonių palaikams. Vyriausybės pareigūnas antradienį pranešė, kad aukų skaičius jau pasiekė 4 310. Vidaus reikalų ministerijos atstovas Laxmis Prasadas Dhakalas nurodė, kad beveik 8 tūkst. žmonių yra sužeisti.

Tūkstančiai gyventojų Nepalo sostinėje Katmandu jau trečią naktį praleido miegodami po atviru dangumi. Kai kurie nedrįsta grįžti namo, kadangi požeminiai smūgiai Nepale ir aplinkinėse teritorijose toliau nerimsta. Šalyje senka maisto, vandens, elektros ištekliai, baiminamasi ir ligų protrūkio.

JT nurodė, kad žemės drebėjimas 39 apylinkėse paveikė 8 mln. žmonių, iš jų daugiau nei 2 mln. gyvena 11 labiausiai paveiktų sričių.

7,8 balo stiprumo požeminiai smūgiai Himalajų regioną supurtė šeštadienį. Tai buvo stipriausias žemės drebėjimas Nepale per daugiau kaip 80 metų. Požeminis smūgis sukėlė sniego laviną Evereste, kur žuvo 18 žmonių. Daugiau nei 200 alpinistų įstrigo Evereste, tačiau gelbėtojai sraigtasparniais skraidina juos į saugią vietą. Paieškų ir gelbėjimo operacijose dalyvauja beveik visa Nepalo kariuomenė ir policija. Ligoninėms sunku susitvarkyti su milžiniškais skaičiais sužeistųjų.