Ketvirtojo viceministro pareigybės steigimui šių metų vasario mėnesį pritarė Vyriausybė, įvertinusi, kad ministerijai teko naujų pareigų: iš Ministro pirmininko tarnybos perimtas Europos Sąjungos reikalų koordinavimas, iš likviduoto Tautinių mažumų ir išeivijos reikalų departamento - užsienio lietuvių reikalų koordinavimas.

URM taip pat kuruoja užsienio prekybos klausimus, pasirengimą pirmininkauti Europos Sąjungos tarybai.

Nuo 1996 m. diplomatinei tarnybai priklausantis V. Leškevičius yra dirbęs Lietuvos ambasadoje Vokietijoje, buvo URM NATO skyriaus vedėjas, Transatlantinio bendradarbiavimo ir saugumo politikos departamento direktorius.

2011 m. rudenį V. Leškevičius į darbą Vilniuje sugrįžo iš Lietuvos nuolatinės atstovybės NATO, kur buvo Lietuvos nuolatinio atstovo Šiaurės Atlanto taryboje pavaduotojas ir buvo paskirtas URM politikos direktorium.

Naujai paskirtas viceministras kuruos pasirengimo pirmininkauti Europos Sąjungos tarybai klausimus ir Lietuvos politikos uždavinių įgyvendinimą Europos Sąjungos institucijose.

Jis taip pat vykdys ministerijos politikos direktoriaus funkcijas - koordinuos ministerijos padalinių veiksmus siekiant svarbiausius užsienio ir saugumo politikos tikslų, Lietuvos dalyvavimą NATO ir Europos Sąjungos bendrijoje ir užsienio politikoje, palaikys tiesioginius ryšius su Europos Sąjungos, NATO ir kitų šalių politikos direktoriais, inicijuos ir vykdys reguliarias konsultacijas.

Šiuo metu viceministrų pareigas eina Evaldas Ignatavičius, Egidijus Meilūnas ir Asta Skaisgirytė-Liauškienė.