URM teigimu, šis garbės ženklas NAFO skirtas „už nuopelnus didinant tarptautinės visuomenės atsparumą Rusijos dezinformacijai ir kūrybišką požiūrį į kovą su propaganda“.

Lietuvos diplomatijos žvaigždė − tai apdovanojimas, nuo 2010 metų URM skiriamas už Lietuvos garsinimą užsienyje ir tarpvalstybinių santykių puoselėjimą.

Apdovanojimas aktyvistams skirtas praėjusį savaitgalį – kai sostinėje, prieš prasidedant NATO viršūnių susitikimui, surengtas ir NAFO „viršūnių susitikimą“. Jo organizatorius, visuomenininkas Mark Adam Harold Eltai teigė, kad NAFO aktyvistai – tiek Lietuvoje, tiek užsienyje – džiaugiasi tokiu URM dėmesiu ir įvertinimu.

„Visi labai džiaugiasi ir su pasididžiavimu sako visiems, kad gavo tokį apdovanojimą. Manau, kad tai organizacijai yra labai reikšminga, nes pakelia moralę, skatina toliau veikti. Nuotaika dabar yra labai aukšta ir linksma“, – Eltai sakė M. A. Harold.

Socialiniuose tinkluose – daugiausiai „Twitter“ – veikiantis aktyvistų judėjimas į Rusijos skleidžiamą dezinformaciją atsako vadinamaisiais memais, humoristiniais, ironiškais įrašais. Bendruomenė taip pat ragina bendraminčius aukoti Ukrainai. NAFO aktyvistai atpažįstami iš simbolinių avatarų, kuriuose vaizduojami šiba inu veislės šuneliai.

„Visi yra savanoriai, „Twitter“ socialiniame tinkle kovoja su Rusijos propaganda, prieš propagandistus. Taip pat renka pinigus Ukrainai“, – pasakojo M. A. Harold, pripažindamas, kad Lietuvoje ši bendruomenė nėra taip plačiai žinoma.

NAFO renginiui – kritika iš Kremliaus ir A. Navalno bendražygių

Praėjusį savaitgalį vykusiame NAFO renginyje dalyvavo ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Į susirinkusiuosius nuotoliniu būdu kreipėsi ir Estijos premjerė Kaja Kallas. Toks aktyvistams skirtas dėmesys Rusijoje sutiktas kritiškai – ir ne tik Kremliaus atstovų, bet ir Aleksejaus Navalno bendražygių.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova apkaltino Vakarus veidmainiškumu. Pasak jos, NAFO įkūnija būtent tai, prieš ką kovoja Europos Sąjunga – tai neapykantos kalba, netolerancija, trolinimas, patyčios ir pan.

Tuo metu A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo tyrimų vadovė Marija Pevčich „Twitter“ stebėjosi, kodėl NAFO renginyje scenoje buvo ir žaislas ryklys – esą patyčia iš rusų turisto, kurį birželio mėnesį Egipto paplūdimyje sudraskė ryklys.

„Ar „NAFO viršūnių suvažiavimas“ Vilniuje iš tikrųjų scenoje džiūgauja dėl ryklio sudraskyto turisto žūties? „Kova su Maskva humoru“? Ar aš viena nesuprantu, kas tokio juokingo apie vaikiną, kuris buvo suvalgytas gyvas?“ – rašė M. Pevčich.

Tuo metu jos kolega, Leonidas Volkovas nurodė, kad NAFO savo veikla talkina Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui.

„NAFO labai padeda Putinui – tai faktas. Labai svarbi Putino propagandinė linija „Vakarai remia Ukrainą, nes jie tiesiog nori nužudyti rusus“ būtų išblėsusi.... jeigu ne nuolatinė pagalba iš NAFO“, – savo ruožtu „Twitter“ rašė L. Volkovas.

M. A. Harold manymu, kilęs nepasitenkinimas šalyje agresorėje tik įrodo, kad NAFO misija yra tikslinga.

„Tai tikrai įrodo, kad jeigu mes erziname Rusiją, mes darome teisingą dalyką“, – apibendrino jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)