Šį mėnesį STT Panevėžio valdybos korupcijos prevencijos pareigūnai baigė korupcijos rizikos analizę Panevėžio miesto savivaldybės ir jos kontroliuojamų įmonių – „Panevėžio butų ūkis“, Panevėžio autobusų parkas“ bei „Panevėžio gatvės“ – viešųjų pirkimų srityse. Kaip skelbia ši institucija, analizės metu nustatyta egzistuojanti korupcijos rizika.

„Taip buvo paminti viešųjų pirkimų principai, apribotos kitų ūkio subjektų teisės sąžiningai konkuruoti dalyvaujant viešųjų pirkimų konkursuose, sumenkintas Savivaldybės kontroliuojamų įmonių prestižas. Tokiais veiksmais kuriama savivalės ir įstatymų nepaisymo sistema“, – nurodė STT Panevėžio valdybos viršininkas Žydrūnas Krampalcas.

Nuo 2015 metų pavasario Panevėžiui vadovauja Rytis Mykolas Račkauskas, iškeltas Seimo nario, buvusio STT Panevėžio valdybos viršininko P. Urbšio suburto visuomeninio rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“. Šio komiteto nariai Panevėžio savivaldybės taryboje turi didžiausią frakciją ir veikia miestą valdančioje koalicijoje.

Savų įdarbinimas ir ištaškyti pinigai

STT Panevėžio valdybos korupcijos prevencijos pareigūnai nustatė, kad, pažeisdamas viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus, „Panevėžio autobusų parkas“ galėjo panaudoti apie 129 tūkst. eurų, „Panevėžio gatvės“ – 91 tūkst. eurų. Be to, planuodamas 8 naudotų autobusų pirkimą, „Panevėžio autobusų parkas“ procedūras dirbtinai išskaidė, taip esą siekdamas vykdyti mažos vertės pirkimą.

Pareigūnų atlikta analizė taip pat atskleidė galimą „savų žmonių“ protegavimą.

„Analizuojant, kaip savivaldybės kontroliuojamų įmonių vadovai ir jų pavaduotojai vykdo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus, nustatyta, kad nuo 2015 metų sausio 1 dienos iki 2017 metų gegužės 31 dienos UAB „Panevėžio autobusų parkas“ ir AB „Panevėžio būtų ūkis“ buvo įdarbinti šių įmonių darbuotojų giminės, sutuoktiniai, svainystės ryšiais susiję asmenys“, – nurodoma STT ataskaitoje.

„Panevėžio autobusų parke“ buvo įdarbinti 5 darbuotojų giminaičiai, „Panevėžio būtų ūkyje“ – 7.

STT nurodo, kad pats faktas, jog įmonėje įsidarbina giminaičiai, nesudaro pagrindo nepotizmo apraiškoms konstatuoti, tačiau minimais atvejais giminės į darbą buvo priimami nevykdžius viešųjų procedūrų, nepaskelbus apie atsiradusias laisvas darbo vietas.

Vieša paslaptis, kas valdo Panevėžį

„Vieša paslaptimi“ Panevėžyje vadinamas faktas, kad didelę įtaką miesto valdžiai turi būtent P. Urbšys, pastaruoju metu Seime dirbantis valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijoje.

Paklausta, ar P. Urbšio įtaka Panevėžyje išlieka didelė, šio miesto Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skyriaus pirmininkė parlamentarė Rasa Juknevičienė sakė: „Be abejo“.

„Miestą valdo P. Urbšio vardo sąrašo atstovai. O pats P. Urbšys yra faktinis politinis dabartinės Panevėžio valdančiosios daugumos vadovas. Tačiau jis vengia prisiimti atsakomybę už tai, kas vyksta“, – tvirtino konservatorė.

Ji aiškino, kad šiuo metu didžiausią galvos skausmą panevėžiečiams kelia autobusų stoties projektas.
Rasa Juknevičienė

„Ankstesnė miesto valdžia buvo nusprendusi projektą vystyti. Naujoji Panevėžio vadovybė iš pradžių į tai žiūrėjo tarsi teigiamai, bet po metų staiga viskas apsivertė: ankstesnį projektą padėjo į šoną, o naujasis planas akivaizdžiai atskleidė, kad tai yra vieno didelio verslo didelis interesas. Šalia planuojamos stoties esantys sklypai greičiausiai bus atiduoti vienai verslo grupei, kuri už menkus pinigus gauna plotą pačiame centre, ten plėtoja savo prekybos centrus ir panašiai. O Panevėžys įsipareigoja leisti didžiulius pinigus, kad naujosios stoties pastatas būtų išdėstytas taip, kaip verslui patogiau“, – tvirtino politikė.

Pasak R. Juknevičienės, Panevėžio tarybos opozicija kėlė šiuos klausimus, bet „iš jų buvo išsityčiota“.

„Kai projektas buvo pateiktas Panevėžio tarybai, net vidinio antikorupcinio vertinimo nebuvo atlikta. Tik po opozicijos reikalavimo, paskutinę naktį, atsirado pačios administracijos parengtas teigiamas įvertinimas. Opozicijos lyderė Gema Umbrasienė prašė atidėti balsavimą ir paprašyti STT vertinimo, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta. Būtent po to keli tarybos nariai kreipėsi į STT“, – tvirtino ji.

Karbauskis: atėjo laikas priimti sprendimą

Manantis, kad dėl situacijos Panevėžyje atsakomybę turėtų prisiimti šiame mieste laimėjusio judėjimo lyderis P. Urbšys, DELFI sakė ir valdančiosios LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis.

Kaip žinia, P. Urbšys, dirbdamas Seimo LVŽS frakcijoje, ne kartą kritikavo „valstiečius“ dėl, jo teigimu, neskaidrių sprendimų, o praėjusią savaitę pareiškė paliksiąs frakciją, jei ši nepritars parlamentiniam tyrimui dėl padėties žemės ūkyje. Šios komisijos tyrimo objektu gali tapti ir R. Karbauskis bei jo valdomas „Agrokoncernas“.

„Aš aiškiai kreipsiuosi į LVŽS frakciją, sakydamas, kad atėjo laikas priimti sprendimą dėl P. Urbšio, ir pateiksiu šią informaciją, kaip jis bando sukurti dūmų uždangą ties tuo, dėl ko jam tiesiogiai tenka atsakomybė. Tai žmogus, kuris kuria švaraus, moralaus, atviro politiko įvaizdį, bet yra atvedęs Panevėžio valdžią, kuriai tenka tokie įtarimai ir už kurią jis tiesiogiai atsakingas“, – tvirtino R. Karbauskis.

Jo manymu, P. Urbšio pastaruoju metu garsiai išsakoma kritika LVŽS yra „dūmų uždanga“.

„Tai desperatiškas bandymas nukreipti dėmesį nuo to, už ką jis pats turėtų būti atsakingas. Kiek man žinoma, jis per savo žmones tiesiogiai valdo tą miestą. Tai, kad jis Panevėžyje taip aktyviai veikė prieš mūsų partijos skyrių šiame mieste, taip pat yra įrodymas, kad jis, matyt, bandė daryti tai, ką darė ir kitų partijų atžvilgiu: jau dabar teismai vieną po kito išteisina žmones, kuriuos jis kažkada yra apkaltinęs. Kai supranti, kad žmogus turi didžiulį interesą Panevėžiui valdyti, supranti ir tai, kad jo veikimas prieš „valstiečius“, konservatorius ir kitus yra motyvuotas“, – kalbėjo R. Karbauskis.
Ramūnas Karbauskis

Urbšys: jaučiasi politikavimo kvapelis

Parlamentaras, judėjimo „Kartu“ lyderis P. Urbšys DELFI sakė žinantis apie STT tyrimą.

„Bet kokiu atveju aš negaliu nusišalinti nuo atsakomybės, jeigu metamas šešėlis dėl neskaidrumo Panevėžio savivaldybės valdomose įmonėse. Tik mane stebina vienas dalykas – jei įsigilini į paskelbtą STT Panevėžio valdybos informaciją, kur akcentuojama, jog yra aiškūs įstatymo pažeidimo požymiai vykdant viešuosius pirkimus, ir net nurodomi kai kurie baudžiamosios veikos požymiai, kodėl pirmiausia iššaunamas šūvis, pasakoma, kad tai neskaidru, bet toliau – tyla“, – kalbėjo jis.

Pasak P. Urbšio, dėl šios analizės Panevėžio meras kreipėsi į prokuratūrą, prašydamas pagal pagarsintą antikorupcinę išvadą pradėti ikiteisminį tyrimą, taip pat dar anksčiau atleido „Panevėžio gatvių“ vadovą, o dabar esą karjerą baigia ir „Panevėžio autobusų parko“ direktorius.

„Aš manau, kad jis atleistas. Panevėžio miesto meras ir miesto dauguma netoleruoja jokių korupcijos apraiškų“, – sakė politikas.

„Panevėžio autobusų parko“ valdyba yra priėmusi sprendimą atleisti ilgametį vadovą Rimantą Petukauską iš pareigų. Tačiau Panevėžio interneto svetainėje skelbiama, kad jis šiuo metu dar eina pareigas.

„Šiuo metu, kai STT Panevėžyje užsiima dulkių kėlimu, „pasako „A“, bet neištaria „B“, tada kyla klausimas, ar tokie vieši STT pareiškimai, nepatraukiant atsakomybėn kaltųjų, nėra tik viešieji ryšiai? Jei STT Panevėžio valdyba pasuko tuo keliu, kad pirma mato prevenciją, o paskui – baudžiamąjį persekiojimą, tada aš jaučiuosi savotiškai nusivylęs. Man jaučiasi politikavimo kvapelis“, – tvirtino buvęs STT Panevėžio valdybos vadovas.

Paklaustas, ar ši jo pozicija neprimena kitų STT dėmesio akiratyje atsidūrusių politikų kaltinimų teisėsaugininkams, P. Urbšys tvirtino: „Jie taip kalba, kai nieko nedaro“.

„Pavyzdžiui, iškelia baudžiamąją bylą, uždeda antrankius, o jie (politikai) sako – galioja nekaltumo prezumpcija, tegu pateikia įrodymus, tada žiūrėsime. Jei Panevėžio savivaldybė būtų kalbėjusi, esą nėra bylos, nėra kaltės, taip būtų galima manyti“, – piktinosi judėjimo „Kartu“ lyderis.

Jis DELFI tvirtino, kad faktai dėl Panevėžio autobusų pirkimo buvo žinomi jau seniai. „Bet įdomiausia, kad viskas buvo padaryta laikantis pirkimų įstatymų“, – tvirtino P. Urbšys.

Paklaustas apie R. Karbauskio poziciją, esą dangsto situaciją Panevėžyje, leisdamas „dūmų uždangą“ kalbomis apie LVŽS, P. Urbšys sakė: „Jeigu viską suveda į tokį siaurą dalyką, tai patarčiau R. Karbauskiui pagaliau ištraukti „valstiečius“ Panevėžyje iš pogrindžio.“

„Jie Panevėžyje neveikia. Linkiu juos ištraukti iš pogrindžio ir tada bus galima kalbėti, ar tai yra reali politinė jėga, dėl kurios turi Urbšys kelti tokius dalykus“, – aiškino jis.