Anot jos, prezidentas Gitanas Nausėda tikisi, kad šie įstatymo pakeitimai leis kurti vieningą tarpinstitucinę mokymosi visą gyvenimą sistemą.

„Svarbu sukurti vieningą sistemą, kuri palengvintų, užtikrintų piliečių teises patogiai ir prieinamai rasti visą informaciją apie valstybės remiamas neformalaus suaugusiųjų švietimo programas tiems asmenims, kurie nori įgyti ar tobulinti savo kompetencijas“, – Eltai teigė J. Urbanovič.

„Prezidentas tiksi, kad įstatymo pakeitimai sujungs įvairių institucijų vykdomas priemones ir išteklius, kad gerės paslaugų piliečiams kokybė, kad kursis bendras registras, ir tokiu būdu bus užtikrintas šio proceso ir išteklių skaidrumas ir efektyvumas“, – paaiškino prezidento patarėja.

Įstatymo pakeitimais ir papildymu siekiama įtvirtinti vieno langelio principu veikiančią elektroninę sistemą, įgyvendinančią bendros mokymosi visą gyvenimą sistemos modelį ir teikiančią informaciją gyventojams apie kompetencijų plėtojimo programas bei formaliojo, neformaliojo ir savarankiško mokymosi paslaugas. Pasak J. Urbanovič, lūkestis, kad bus įgyvendinta Vyriausybės programinė nuostata parengti bendros mokymosi visą gyvenimą sistemos modelį, pateisintas tik nedidele dalimi.

Svarstymai dėl šio projekto užtruko apie 1,5 metų, bet lūkestis, kad bus įgyvendinta Vyriausybės programinė nuostata parengti bendros mokymosi visą gyvenimą sistemos modelį, pateisintas tik nedidele dalimi. Svarstymui pateiktas projektas yra labiau orientuotas į įgyvendinimo instrumento – Individualių mokymosi paskyrų elektroninės informacinės platformos įtvirtinimą įstatymu, tačiau sisteminių problemų nesprendžia“, – teigė ji.

„Tik kai į vieningą sistemą bus įtrauktos trys pagrindinės ministerijos ir jų remiamos programos, kai kompetencijos nebus dubliuojamos, kai visi neformalaus suaugusiųjų švietimo duomenys bus prieinami valstybės mastu, o jais remiantis bus galima nustatyti sistemos prioritetus, kai piliečiai turės visas galimybes pasirinkti, vieno langelio principas bus įgyvendintas. Kol kas tai langelis, bet tikrai ne vienas“, – sakė J. Urbanovič.

Ji pridūrė, kad ir Lietuvos verslo atstovai taip pat mato poreikį pasinaudoti kuriamos elektroninės informacinės platformos galimybėmis.

„Turėjome susitikimą su verslininkais, pramonininkais, jie irgi mato poreikį turėti toje sistemoje posistemę – „darbdavio langelį“, kad verslas turėtų galimybę prisidėti prie finansavimo tų programų, kurios suteikia jam šiuo metu labiausiai reikalingų kompetencijų“, – teigė prezidento patarėja.

Atsižvelgusi į suinteresuotųjų šalių pastabas, Vyriausybė svarstomą variantą šiek tiek patobulino. Kaip pažymėjo J. Urbanovič, prezidentas patobulintą įstatymo projektą vertina kaip „nedrąsų žingsnį į priekį“.

„Gerai, kad patobulintas variantas numato, jog į sistemą pateks visos neformalaus suaugusiųjų mokymo ir tęstinio mokymo programos, kurios atitiks numatytą kokybės užtikrinimo tvarką. Po svarstymų komitete atsirado nuostata, jog SADM, EIMIN ir kitų valstybės institucijų, ministerijų vykdomos vienokios ar kokios neformalaus švietimo programos ir parama joms į vieningą sistemą galės būti įtrauktos Vyriausybės sprendimu“, – pastebi prezidento patarėja.

„Patobulintą įstatymą prezidentas vertina kaip RRF lėšų poreikio padiktuotą nedrąsų žingsnį į priekį, kuris galėjo būti ir drąsesnis, ir didesnis, atspindintis sisteminius iššūkius Lietuvai neformalaus ugdymo srityje“, – teigė J. Urbanovič.

Anot jos, diskusijos Seimo Švietimo ir mokslo komitete teikia vilties, kad įstatymo pakeitimas bus patobulintas taip, kad individualių mokymosi paskyrų elektroninė informacinė sistema sukurs prielaidas bendrai mokymosi visą gyvenimą sistemai formuotis.

„Po diskusijų LR švietimo ir mokslo komitete lieka vilties, kad įstatymo pakeitimas bus patobulintas taip, kad kuriamas instrumentas – individualių mokymosi paskyrų elektroninė informacinė sistema – taps vieningu, tarpinstituciniu, bus skirtas žmogui, kuris nori mokytis ir patogiai, prieinamai rasti visą reikalingą informaciją, kuris leis kaupti duomenis apie kompetencijas, kvalifikaciją asmenų, kurie juo pasinaudojo“, – reziumavo prezidento patarėja švietimo klausimais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)