Įprastai neutrali Švedija taip pat siekia "pakeisti gynybos doktriną", skelbia "Reuters".

Ne vienus metus NATO sukoncentravus dėmesį į karus, pavyzdžiui, Afganistane, dalis Europos valstybių šalia Rusijos sienų pradėjo planuoti gynybos biudžeto didinimą bei tikisi didesnės NATO paramos.

Daugeliui regiono valstybių vyriausybių pareigūnų daug metų atrodė, kad jų įspėjimų apie Rusijos kategoriškus veiksmus negirdi nei Vašingtonas, nei NATO. Tačiau staiga Rusijai perėmus Ukrainos Krymo regiono kontrolę, Vakarų dėmesys nukrypo nauja linkme pradėjus planuoti gynybos stiprinimą nuo naikintuvų iki priešraketinės gynybos sistemų.

Dalis planų gali atrodyti labai menki europiniu mastu. Lietuvos gynybos biudžetas, pavyzdžiui, sudaro apie 280 mln. eurų. Tačiau pastarieji įvykiai parodo, kaip regiono saugumas vėl atsidūrė darbotvarkėje.

"Po įvykių Ukrainoje, Rusijos agresijos, Lietuvos žmonės geriau supras, jog būtina didinti gynybos biudžetą, ir daugiau žmonių parems tai", - "Reuters" sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiteisinimas dėl karinės intervencijos Ukrainoje siekiant apsaugoti rusakalbius regione, sukėlė baimę daugeliui Baltijos šalyse, kuriose etninių rusų mažumų teisės, Maskvos teigimu, taip pat yra pažeidžiamos.

Baltijos šalys ir Lenkija priklausė Sovietų Sąjungai iki jos žlugimo prieš daugiau nei du dešimtmečius. Jos ilgą laiką slėpė nuogąstavimus dėl Maskvos ketinimų regione vis labiau atsigręždamos į Vakarus. Dabar Baltijos valstybės ir Lenkija priklauso Europos Sąjungai ir NATO kariniam aljansui.

"Buvo nerimaujama, kad JAV ir NATO susikoncentravo į kitus pasaulio regionus, tokius kaip Afganistanas ar Kinija, ir nebeskiria pakankamai dėmesio Rytų Europai", - sakė Londono universitetinio koledžo (UCL) Rytų Europos studijų dėstytojas Alanas Sikas (Allan Sikk).

Po Rusijos karinės intervencijos Gruzijoje 2008 metais, buvo pranešta, kad NATO paruošė Baltijos regiono nenumatytų atvejų gynybos planą, kurį Aljansas atsisakė komentuoti.

"Spėju, kad dabar svarstoma apie pokyčius ilgesniam laikotarpiui, tai bus svarbios permainos", - pažymėjo A. Sikas.