Kalbėta ir apie būsimą NATO viršūnių susitikimą Vilniuje bei galimus šio susitikimo rezultatus dėl NATO – Ukrainos santykių perspektyvos. Ministras taip pat informavo Ukrainos gynybos ministrą apie artimiausius Lietuvos karinės paramos paketus, aptarė ukrainiečių karių rengimo eigą ir planus.

Naujas Lietuvos karinės paramos Ukrainai paketas – dešimtys L-70 priešlėktuvinių pabūklų su dešimtimis tūkstančių vienetų amunicijos jau netrukus bus ukrainiečių rankose, taip pat kaip ir du Mi-8 sraigtasparniai. Artimiausiu metu Ukrainos kariuomenė gaus ir dar vieną siuntą sovietinio tipo automatinių ginklų bei šovinių. Suplanuoto naujo karinės paramos paketo atstatomoji vertė siekia apie 126,2 mln. eurų, pažymima pranešime.

A. Anušauskas pasidžiaugė, kad didžiosios Vakarų valstybės vis drąsiau remia Ukrainą siųsdamos itin reikalingą sunkiąją ginkluotę – tankus ir šarvuočius. Ministras taip pat išreiškė viltį, kad nebeliks abejonių ir dėl kitų ginklų tiekimo, tokių kaip naikintuvai ar ilgojo nuotolio raketos.

„Vakarų politikai vis labiau supranta poreikį padėti Ukrainos kariuomenei laimėti teikiant tam reikalingą ginkluotę. Jau peržengta ne viena prieš tai buvusi raudona linija, paskutinė – dėl tankų tiekimo. Gaila, kad tik karo baisumai keičia požiūrį. Negalime leisti Rusijai laimėti, o vakarai turi užtikrinti Ukrainos pergalę“, – sakė ministras A. Anušauskas.

O. Reznikovas susitikimo metu pabrėžė, kad Ukraina labai vertina Lietuvos paramą. Jis prisiminė ir tai, kad būtent A. Anušauskas buvo pirmasis iš gynybos ministrų, apsilankiusių Ukrainoje karo metu pernai kovą.

„Man garbė vėl priimti Ukrainoje savo drąsų draugą iš Lietuvos. Sutarėme dėl tolesnių žingsnių siekiant pergalės prieš teroristinę šalį“, – sakė Ukrainos gynybos ministras.

Šiuo metu Lietuva yra suteikusi Ukrainai karinės paramos už 283 mln. eurų. Tai oro gynybos sistemos „Stinger“, prieštankiniai ginklai, šarvinės liemenės ir šalmai, 120 mm minosvaidžiai, šaulių ginklai, amunicija, termovizoriai, dronai, antidronai, stebėjimo radarai, M113 šarvuotuotieji transporteriai, sunkvežimiai, visureigiai ir visa kita parama pagal Ukrainos išsakomus poreikius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją