Pasirinktas gan skurdus Čkalovo gatvės mikrorajonas. Čia beveik vien nuosavi namai, o ir tie patys dažniausiai skurdūs, kur gyvena pensininkai.

Pasak ugniagesių, tai ką pamatė, pašiurpino. Daugelyje namų malkos sukrautos tiesiog prie ugniakuro, kad išdžiūtų. Dūmtraukiai, gartraukiai apkabinėti drabužiais. Šalia krosnies neretai stovi plastikinė dėžė nuodėguliams suberti.

Inspektorius kantriai auklėjo pagyvenusią šiaulietę: „Močiute, krosnis aptrupėjusi, kėdė remiasi į krosnį, virš jos kabo rūbai, tai labai nesaugu“.

Moteris, nors ir išbarta pareigūno, dėkojo jam. Sakė, kad tik dažniau lankytųsi. Pasitarti labai gerai. Moteris pažadėjo ne tik nuo gartraukio nukabinti kojines ir pirštines, bet ir sutaisyti kiaurai sudėvėtas krosnies dureles, mat per jas gali iškristi net nemažas nuodėgulis. Ir metalinį kibirą nuodėguliams žadėjo nusipirkti

Kitoje troboje - ne ką geresnis vaizdas. Ant suolo miega katinas, šalia krosnies ant medinės kėdės įsitaisiusiu pati šeimininkė. Taip šilčiau. Virš viryklės kabo rūbai. Džiūsta. Ugniagesiai mandagiai bara moterį. Aiškina, kad taip elgiantis - iki gaisro tik minutė.

Ugniagesiai beldžiasi į kitas duris. Tylu. Nors iš kamino virsta dūmai, durų niekas neatidaro. Ugniagesiai nepyksta. Sako, kad pamatę uniformuotus vyrus, žmonės galvoja, kad bausti atėjo.

Ugniagesiai dalina atmintines, mano, kad žmonės jomis pasidalins, ir per kitą reidą bus drąsesni bendrauti. Kaimynai žada juos paraginti. Viena moteris nuogąstauja, kad už sienos gyvenanti kaimynė kūrena visai kiaurą krosnį, mat kai ją užkuria, visas namas dūsta nuo dūmų. Kaimynė neįsileidžia. Gal nėra namie.

Naują krosnį įsirengusi šiaulietė sako, kad ir jai nepasisekė, krosnis rūksta, reikia remonto. Ugniagesiai mano, kad apie ugniakurą reikia platesnės nedegios juostos, o malkos turi būti sukrautos gerokai atokiau nuo įkaitusios sienelės. Šiaulietė klausosi ir net pati pateikia siūlymą - reikia specialių nedegių konteinerių nuodėguliams, kad kas išpylęs karštus nesukeltų gaisro. Ta pati šiaulietė atkreipia dėmesį ir į tai, kad daugelio kaimynų kaminai- lyg po karo. Apgriuvę, sutrupėję. tektų vieno gaisro ir greta stovintys namai supleškėtų lyg degtukų dėžutės.

Aiškinamasi, ar tai ne savivaldybės namai. Yra ir tokių. Savivaldybės tarnautojai atsako, kad pinigų visų kaminų remontui nėra. O ir ne visi socialinio būsto nuomininkai kreipiasi. Tiesa ir tai, kad savivaldybės tarnautojai į reidą su ugniagesiais nevyko. Pasiteisinimas - niekas nekvietė.