KPMG tyrimas parodė, kad per 2022 m. Lietuvoje suvartota 2,63 mlrd. cigarečių, apie 0,2 mlrd. vienetų mažiau nei 2021. Tuo metu, 0,59 mlrd. vienetų buvo nelegalūs tabako gaminiai – tai 19,2 proc. suvartotų cigarečių, 0,2 procentinio punkto daugiau nei 2021 metais.

Tyrime buvo įvertinta padėtis ES valstybėse, taip pat Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje ir Šveicarijoje ir naujai į tyrimą įtrauktose Ukrainoje bei Moldovoje. Problematiškiausių valstybių trejetą 2022 m. sudarė Prancūzija, Airija ir Graikija, kur nelegalios cigaretės užėmė atitinkamai 32, 24 ir 21 proc. rinkos dalies. Tuo metu pirmą kartą į tyrimą įtrauktoje Ukrainoje – 20 procentų. Iš kitos pusės, kaimyninėje Lenkijoje pavyko pasiekti žemiausius nelegalios rinkos rodiklius nuo 2005 m. – tik 4,2 proc. šalyje surūkytų cigarečių buvo nelegalios.

Toliau plūsta rūkalai iš Baltarusijos

Anot KPMG tyrimo per paskutinius penkerius metus nelegali cigarečių rinka Lietuvoje išaugo nuo 17 iki 19,2 proc. Didžioji dalis nelegalių suvartotų cigarečių – 0,46 mlrd. vienetų, t. y. 77 proc., Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos, dar 0,03 mlrd. suvartotų cigarečių sudarė rūkalai iš Lenkijos.

Tai nulėmė Lietuvos geografinė padėtis, dėl kurios šešėlinė tabako gaminių rinka ypač greitai reaguoja į bet kokius mokesčių ir akcizų politikos bei pasiūlos ribojimo pokyčius, o efektyviai pažaboti kontrabandą yra ypač sudėtinga. Anot tyrėjų, tai buvo pastebima ir 2022 m., kai sienoms su Rusija ir Baltarusija dėl migrantų krizės ir karo Ukrainoje skirtas išskirtinis dėmesys, kontrabandos dalis iš ten mažėjo labai nežymiai.

Vis dar gausius nelegalių cigarečių kiekius iš kaimyninės šalies lemia penkiagubas kainų skirtumas – Lietuvoje cigarečių pakelio kaina vidutiniškai siekia 3,95 Eur, o Baltarusijoje – 0,7 Eur. Dalis kontrabandinių produktų per Lietuvą pasiekia ir kitas Europos šalis: Vokietiją, Airiją, Norvegiją, Jungtinė Karalystę ir Belgiją. Kita vertus, tyrimą atlikę KPMG ekspertai pastebi, kad nelegalūs pogrindiniai cigarečių fabrikai steigiami vis arčiau rinkų, kuriose cigaretės yra brangiausios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją