„Tvarkiečiai“ aiškina, kad tai yra meninė priemonė, tuo metu Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, jog tokią „meninę priemonę“ gali tekti aptarti posėdyje.

„Moteris kraujo klane su televizoriumi ant galvos – meninė priemonė?! Mes galvojame, kad mums neišvengiamai reikės tokią meninę priemonę apsvarstyti posėdyje“ - stebėjosi Z. Vaigauskas.

„Tvarkiečiai“ teigia panaudoję meninę priemonę

Interneto svetainėje „Youtube“ publikuotas partijos „Tvarka ir teisingumas“ vaizdo filmukas rinkėjams siūlo nebesiklausyti metų metais iš politikų lūpų sklindančios „tos pačios dainelės“ ir balsuoti už „tvarkiečius“.

Filmuke rodoma, kaip vaikinas yra nuolat priverstas klausytis tos įgrisusios pop stiliaus dainelės – naktį ji sklinda iš kaimynų buto, dieną ją groja radijas, šios dainos melodiją niūniuoja kolegė, o įsijungus televizorių vaikinas vėl išvysta nekenčiamos dainininkės kūrinį. Neapsikentęs vaikinas išmeta televizorių pro langą – paskutiniame kadre matomas ant grindinio tysančios merginos kūnas ir sudaužytas televizorius.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis teigia, kad, jo nuomone, ant grindinio gulinčios tarsi negyvos merginos kūnas ir sudaužytas televizorius yra meninė priemonė, kuria buvo siekiama sustiprinti vaizdo filmuko efektą.

„Aš siūlyčiau to paskutinio kadro netraktuoti tiesmukai, o žiūrėti kaip į metaforą, kaip į metaforą bandant sustiprinti efektą. Net įžiūrėčiau čia truputį siurrealizmo elementų. Sakykime, meniniuose filmuose apie Visatos žūtį, žūva visa žmonija. Tai yra meniniai dalykai, aš nevertinčiau to kaip ribų peržengimo“, - teigė V. Mazuronis.

Panašiai situaciją komentavo ir „tvarkiečių“ atstovas spaudai Romas Jankauskas. Jo teigimu, vaizdo filmuke niekas nieko neužmuša – tiesiog iš pro langą išmesto televizoriaus visu ūgiu pasirodo dainininkė ir toliau dainuoja nekenčiamą muziką.

„Vaizdo siužete niekas nieko neužmuša, o tiesiog parodoma, kad net ir išmetus įkyrėjusią muziką transliuojantį televizorių, ta muzika nesiliauja. Negana to, iš sudužusio televizoriaus visu ūgiu dar pasirodo ir pati dainininkė, kuri ir toliau dainuoja“, - teigė R. Jankauskas.
 
„Manau, kad meninėmis išraiškos priemonėmis pateiktų alegorijų nereikėtų suprasti taip, kaip jūs formuluojate savo klausime. Tad šiame vaizdo siužete, kurio idėją pabandžiau nusakyti keletu žodžių, niekas neužmušamas, nėra jokio smurto propagandos ar panašių dalykų.  Dėl šios priežasties ir nepilnamečių nuo neigiamos įtakos nereikia saugoti“, - pridūrė pašnekovas.

Gali daryti neigiamą poveikį nepilnamečiams?

VRK narys Jonas Udris sako, kad jam vaizdo siužeto pabaiga atrodo šiek tiek šiurpoka, o Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos patarėjas, teisininkas Deividas Velkas teigia įžvelgiąs požymių, jog jame skleidžiama neigiamą poveikį nepilnamečiams turinti informacija.

„Peržiūrėjus vaizdo medžiagą (...) yra pagrindo manyti (tai mano vertinimas), kad jame skleidžiama neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti informaciją“, - sakė D. Velkas.

D. Velko teigimu, Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatyme teigiama, jog neigiamą poveikį vaikams gali daryti tokia viešoji informacija, kuri yra smutinio pobūdžio, skatina agresyvumą ir nepagarbą gyvybei.

„Siužetas su etika prasilenkia. Tai mano pirma reakcija. Kitas dalykas – jis provokuojantis, kuris provokuoja apie save kalbėti“, - sakė VRK narys J. Udris.

Pasak pašnekovo, toks vaizdo siužetas neturėtų būti prieinamas nepilnamečiams. „Smurto elementas čia yra daugiau nei akivaizdus“, - pridūrė J. Udris.

Panašios pozicijos laikėsi ir VRK pirmininkas Z. Vaigauskas, kurio nuomone, Komisija tikriausiai imsis svarstyti šį klausimą ir privalės kreiptis į ekspertus, kad jie įvertintų, ar „tvarkiečių“ vaizdo siužetas daro neigiamą poveikį nepilnamečiams.