Pasak jo, pagrindinės priežastys, dėl kurių sustabdytos derybos, - nepasiekti rezultatai, grafiko ir nuostatų nesilaikymas."Valdybos, Seimo frakcijos sprendimas - buvo išsakyta daug nuomonių, karštų diskusijų - ir vis dėlto valdybos nariai išsakė nepasitenkinimą ne vien tiktai derybų eiga, bet ir pasiektais rezultatais, ir priimtas sprendimas siūlyti partijos tarybai sustabdyti derybas su Darbo partija", - žurnalistams sakė R. Paksas.

R. Paksas pažymėjo iš "darbiečių" nematąs noro, koks buvo derybų pradžioje, bandoma keisti iš pradžių suformuotas nuostatas. R. Pakso teigimu, balandžio 27 d. turėjo būti jungiamasis partijų kongresas ir įkurta nauja partija su nauja programa, siūlymais, kaip spręsti valstybės problemas.

"Šiandien, ačiū Dievui, turime gegužės 8-ąją ir nieko neturime", - teigė jis. Kita vertus, R. Paksas kategoriškai neteigė, kad derybos visiškai nutraukiamos.

"Aš sakau, kad valdyba priėmė sprendimą sustabdyti derybas", - pabrėžė partijos "Tvarka ir teisingumas" vadovas.

"Tvarkiečių" lyderis neslėpę žinojęs apie "darbiečių" jungimąsi su Leiboristų partija, pakartojo esąs politinių jėgų stambėjimo šalininkas.

Pasiteiravus, ką norėtų išgirsti iš "darbiečių", kad pozicija pasikeistų, R. Paksas tvirtino, kad turėtų būti politinis siūlymas pačiu aukščiausiu lygiu peržiūrėti grafikus, ieškoti išeities taškų, procesą pradėti iš naujo.

Paklaustas, dėl kokių priežasčių nepavyko partijoms susijungti, R. Paksas sakė nieko nekaltinąs, tačiau neatmetė, kad gal įtakos turėjo jungimasis su leiboristais, teismo procesas Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje. Anot jo, derybos pradėjo strigti paskutinįjį mėnesį, tačiau Tvarkos ir teisingumo lyderis to nesiejo su planais, kad iš pradžių partijos pirmininkas bus jis, o vėliau "darbiečiai" pareiškė, kad šias pareigas užims jų atstovas.

"Mes nebegalime laukti, stovėti vietoje, mes esame politinė jėga, kuri turi atstovauti savo rinkėjams, spręsti problemas. Mes pradedame eiti tuo keliu, kuriuo ėjome iki šiol. Tai galbūt yra pamoka, galbūt tokia ne pati geriausia pamoka, bet iš tikrųjų labai žaviuosi savo partiečiais, kurie išlaikė šitą egzaminą (...) Neįvyko - na, ką padarysi, mes išsigryninome, mes tvirtesni, sutvirtėję. (...) Partija išsigrynino. Tai pamoka - arba tu išlaikai tą pamoką ir tave perkelia į aukštesnę klasę, arba paliekamas antriems metams", - aiškino R. Paksas.

Tokio partijos valdybos sprendimo R. Paksas nelaikė gąsdinimais, artimiausiu metu numatoma kviesti tarybos posėdį.

Tvarkos ir teisingumo lyderis nemano, kad toks sprendimas galėtų turėti įtakos valdančiosios koalicijos santykiams. R. Paksas neslėpė, kad partija turi pasiūlymų jungtis su kitomis partijomis, tačiau neatskleidė, ar ketina jungtis.

"Pagyvensime pamatysime", - paklaustas, ar neplanuojama paspartinti pokalbių dėl jungimosi su Liberalų ir centro sąjunga, sakė R. Paksas.

Skaičiuojama, kad dėl jungimosi su "darbiečiais" partija Tvarka ir teisingumas, turinti 17 tūkst. narių, neteko kelių dešimčių partijos narių.

"Manau, kad čia viskas tik į gera", - teigė R. Paksas.

Neoficialiomis žiniomis, "darbiečių" ir "tvarkiečių" atstovai nesutarė, kas turėtų vadovauti susijungusiai partijai. Iš pradžių šis postas žadėtas R.Paksui, o vėliau Darbo partijos atstovai esą pradėjo reikalauti, kad naujos organizacijos atstovu taptų jos narys.

Trečiadienį "tvarkiečiai" taip pat nutarė vieni pradėti ruoštis kitąmet vyksiantiems rinkimams į Europos Parlamentą.

Viešai pradėję kalbėti apie galimą jungimąsi Darbo partijos bei "Tvarkos ir teisingumo" atstovai iš pradžių minėjo, kad partijos susijungs balandį, vėliau sprendimai dėl jungimosi perkelti į gegužės pradžią, o dabar atidėti neribotam laikui.

Balandžio pabaigoje Darbo partija susijungė su Leiboristų partija. Be to, Vilniaus apygardos teisme ši partija teisiama už tai, kad 2004-2006 metais galėjo neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Vasarį Darbo partija bei "Tvarka ir teisingumas" pranešė pradedančios derybos dėl partijų jungimosi.

"Tvarka ir teisingumas" Seime turi dešimt atstovų, Darbo partija - 33.