Pats G. Jaunius dalyvavo pirmame Plungės tarybos posėdyje, tačiau į mero postą nepretendavo. Penktuoju numeriu Tėvynės sąjungos rinkimų sąraše kandidatavęs TV „gelbėtojas“ surinko daugiausiai rinkėjų pirmumo balsų, tačiau atsisakė kandidatuoti į mero postą.

Televizijos žvaigždė tapo Plungės vicemeru. „Koalicija ilgai svarstė ir nutarė, kad reikia suteikti man tokį statusą – vicemeras visuomeniniais pagrindais. Kitaip tariant, dirbsiu, bet pinigų neimsiu“, - DELFI aiškino G.Jaunius.

Utenoje - visi prieš konservatorius

Utenos rajono savivaldybės tarybos meru antrai kadencijai perrinktas socialdemokratų (LSDP) partijos atstovas Alvydas Katinas. Už jo kandidatūrą balsavo 17 iš 24 naujosios tarybos narių. Į valdančiąją koaliciją Utenoje susibūrė visos mandatus iškovojusios partijos, išskyrus Tėvynės sąjungą. Rinkimus laimėję ir daugiausiai mandatų gavę konservatoriai liko opozicijoje.

„Kažkas juk turi būti ir opozicijoje“, - DELFI sakė Tėvynės sąjungos Utenos skyriaus pirmininkas Egidijus Puodžiukas. Jo teigimu, konservatoriai Utenoje laikėsi savo ideologijos ir nesiveržė į koaliciją su kairiosios pakraipos partijomis.

„Jų problema tikrai ne partijos pavadinime, o žmonėse: su jais niekam nepavyksta susitarti“, - taip apie susidariusią situaciją Utenos taryboje DELFI kalbėjo meras socialdemokratas A. Katinas.

Valdančiąją koaliciją Utenoje sudaro socialdemokratai, socialliberalai, krikščionys demokratai, viena valstietė liaudininkė ir šiemet prie jų prisijungę Darbo partijos bei liberaldemokratų atstovai.

Ignalinos rajono meras - nepakeičiamas

Ignalinos rajono meru jau penktą kadenciją iš eilės išrinktas Valstiečių liaudininkų partijos narys Bronis Ropė.

Už jį balsavo 18 tarybos narių iš 25. Mero rinkimuose B. Ropė nurungė socialdemokratą Olegą Sosunovą – jis gavo 7 balsus.

B.Ropės vadovaujama valstiečių liaudininkų ir krikščionių demokratų koalicija per savivaldos rinkimus Ignalinos rajone gavo daugumą - 14 mandatų.

Šiaulių vicemerė – krepšininkų mama A. Javtokienė

Nors iš karto po rinkimų susiformavusi konservatorių, liberaldemokratų, socialliberalų, liberalcentristų ir valstiečių liaudininkų koalicija jau turėjo paruošusi savo kandidatus visiems valdžios postams, siūlant pretendentus mero pareigoms neišvengta netikėtumų. Tarybai buvo pateiktos nebe viena, o dvi kandidatūros.

Konkurentais dėl mero posto netikėtai tapo abu buvę savivaldybės administracijos vadovai, direktorius Genadijus Mikšys ir jo pavaduotojas Justinas Sartauskas. Pastarojo kandidatūrą iškėlė daugiausiai šiauliečių balsų pelnę, tačiau į opoziciją stumiami socialdemokratai ir Darbo partijos atstovai.

Tikėta, kad gerai užsirekomendavęs politikas sulauks ir kitų naujosios daugumos palaikymo. Pagal įstatymus, balsavimas vyko slaptai.

Komisijai suskaičiavus rezultatus intriga dingo, naujuoju miesto vadovu tapo buvęs Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius liberalcentristas Genadijus Mikšys. Už naująjį Šiaulių merą balsavo 23 tarybos nariai iš 31. Liberalcentristas G. Mikšys mero poste pakeitė socialdemokratą Vytautą Juškų.

Viena G.Mikšio pavaduotojų tapo socialliberalė krepšininkų Artūro ir Roberto Javtokų motina Alma Javtokienė. Kita pavaduotoja tapo liberaldemokratė Daiva Matonienė.

Kodėl vietoj ankščiau buvusio vieno mero pavaduotojo dabar prireikė dviejų, neaišku. Neoficialiai teigiama, kad atgaivinti kažkada Šiauliuose patvirtintą atrojo vicemero postą teko tik dėl noro įtikti naujosios koalicijos partneriams.

Naujojo savivaldybės administracijos direktoriaus kandidatūra taip pat patvirtinta sklandžiai. Juo tapo jau dvi savaites šiame poste dirbęs konservatorius Rimundas Domarkas.

5 politinės partijos – „Tvarka ir teisingumas“, Liberalų ir centro sąjunga, Tėvynės sąjunga, Naujoji sąjunga ir Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga jau anksčiau buvo paskelbusios deklaraciją dėl valdančiosios koalicijos sudarymo. Opozicijoje liko socialdemokratai ir Darbo partijos atstovai.

Trakų meru liko V.Petkevičius

Ketvirtadienį mero rinkimai įvyko ir Trakų rajone: čia meru didžiule balsų persvara perrinktas socialliberalas Vytautas Petkevičius. Už jo kandidatūrą balsavo 21 iš 25 tarybos narių. Beje, Naujoji sąjunga Trakų savivaldybėje turi vos tris vietas.

Ketvirtadienį merų rinkimai vyksta iš viso 13 savivaldybių.

Trečiadienį buvo išrinkti Zarasų ir Varėnos rajonų merai. Zarasuose į valdžią sugrįžo konservatorius Arnoldas Abromavičius, o Varėnos rajoną jau ketvirtą kadenciją valdys centristas Vidas Mikalauskas.