Kariuomenė teigia, kad jai būtina žinoti, koks procentas mobilizuojamųjų prievolininkų laiku galėtų prisistatyti į šaukimo punktus esant būtinybei.

Mobilizacinės sistemos patikrinimu prasideda didžiausios šių metų nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis“, kuriose vienu metu treniruosis per 3 tūkst. karių, pareigūnų ir tarnautojų iš visų Lietuvos kariuomenės pajėgų ir valdybų, Krašto apsaugos, Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijų, savivaldybių ir Lietuvos šaulių sąjungos.

Prasideda didžiausios šių metų nacionalinės karinės pratybos

Prasideda didžiausios metų nacionalinės karinės pratybos „Žaibo kirtis 2015“. Per jas Lietuvos kariuomenė pirmą kartą tikrins, kaip veikia mobilizacijos sistema: į vienos dienos pratybas bus pakviesti tūkstantis Lietuvos kariuomenės rezervo karių.

Per pirmąjį pratybų „Žaibo kirtis“ etapą, pirmą kartą nuo Nepriklausomybės atkūrimo, bus surengta dalinės mobilizacijos treniruotė. Iš keturių šalies regionų (Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Marijampolės) pašaukta tūkstantis parengtojo rezervo karių.

Jie privalės atvykti į pratybas, o jei jose nepasirodys, komisija aiškinsis, ar neatvyko dėl pateisinamos priežasties. Neatėjimas be pateisinamos priežasties užtraukia administracinę atsakomybę. Numatyta bauda nuo 27 iki 57 eurų.

Gegužę Klaipėdos, Kauno, Kaišiadorių ir Švenčionių rajonuose vyks antrasis „Žaibo kirčio“ etapas – lauko taktinės pratybos. Jų metu bus praktiškai tikrinama kibernetinio saugumo sistema, imituojamos įvairios ekstremalios situacijos ir incidentai, pagal savo pobūdį neprilygstantys agresijos aktams.

Į šiuos incidentus drauge su kitais pratybų dalyviais praktiškai reaguos kariuomenės greitojo reagavimo ir taikos meto užduočių operacinės pajėgos. Per trečiąjį pratybų etapą kariai atliks kovinį šaudymą iš lengvųjų ginklų.

Pratybose „Žaibo kirtis“ drauge treniruosis per 3 tūkst. karių, pareigūnų ir tarnautojų iš visų Lietuvos kariuomenės pajėgų ir valdybų, Krašto apsaugos, Vidaus reikalų, Sveikatos apsaugos ministerijų, savivaldybių ir Lietuvos šaulių sąjungos.