TTK posėdžio pradžioje A. Širinskienė priminė, kad konservatorius Arvydas Anušauskas traukiasi iš krašto apsaugos ministro pareigų ir yra svarstoma nauja kandidatūra į ministrus. Anot jos, būtų itin svarbu žinoti, ką apie VST, kuri karo atveju tampa kariuomenės dalimi, reformą pasakys naujasis krašto apsaugos ministras. Dėl to, anot jos, nereikėtų skubėti priimti sprendimo dėl VST pertvarkos.

„Kadangi taip susiklostė, kad keičiasi krašto apsaugos ministras ir, matant, kaip vyko diskusijos NSGK (Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete – ELTA) dėl šios reformos, dar klausimas, ką naujasis krašto apsaugos ministras mąstys? Tai nežinau, gal būtų prasminga tiesiog atidėti (klausimą dėl VST reformos – ELTA) tiems laikams, kai pasikeis ministrai ir galėsime tiesiog labai ramiai su nauju ministru, nauja ministerijos vadovybe aptarti tą klausimą?“, – dėstė TTK pirmininko pavaduotoja.

A. Širinskienės siūlymą išbraukti iš komiteto darbotvarkės įstatymo paketus, numatančius VST reformą, palaikė opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovas Algirdas Stončaitis.

Tuo metu konservatorius Andrius Vyšniauskas ragino kolegas nevilkinti sprendimo dėl VST pertvarkos priėmimo. Jo teigimu, tarnybos reformai pritaria ir Krašto apsaugos ministerija.

„Tai yra Vidaus reikalų ministerijos reguliavimo sritis ir Vidaus reikalų ministerijos pateiktas projektas. Krašto apsaugos ministerija jį palaiko, tai yra oficiali Vyriausybės pozicija, kuri, pasikeitus ministrui, kiek man yra žinoma, neturėtų koreguotis“, – aiškino A. Vyšniauskas.

Opozicinių socialdemokratų frakcijos narys Julius Sabatauskas TTK posėdyje ragino neskubėti su VST reforma. Jis antrino A. Širinskienei ir pažymėjo, kad reikėtų sulaukti naujojo krašto apsaugos ministro, kuris įvertintų siūlymą VST jungti prie policijos.

„Viešojo saugumo tarnyba vis tik yra kaip krašto apsaugos viena iš sistemos dalių, karo atveju ji dalyvautų mūsų kariuomenės sudėtyje.

Tai naujojo ministro pozicija mums būtų tikrai labai svarbi“, – dėstė J. Sabatauskas.

Galiausiai TTK pritarė A. Širinskienės iniciatyvai ir VST pertvarkos klausimas buvo išbrauktas iš komiteto darbotvarkės. Šiam siūlymui nepritarė konservatoriai A. Vyšniauskas, Vilius Semeška, TTK pirmininkė Irena Haase, A. Anušauską pavaduojanti Jurgita Sejonienė.

Opozicijos atstovai komitete ir valdančiosios koalicijos partnerių Laisvės partijos frakcijos narė Morgana Danielė balsavo už tai, kad klausimas dėl VST būtų išbrauktas iš komiteto darbotvarkės.

Antradienį premjerė Ingrida Šimonytė pateikė prezidentui Gitanui Nausėdai naujo krašto apsaugos ministro kandidatūrą – juo siūloma skirti dabartinį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Lauryną Kasčiūną.

Primename, kad žinia apie netikėtą dabartinio ministro A. Anušausko atsistatydinimą pasirodė penktadienį.

ELTA primena, kad Seimas po pateikimo yra pritaręs VRM teikiamam Policijos įstatymo pakeitimų paketui.

Vidaus reikalų ministerijos teiktais įstatymų pakeitimais siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras. VST išliktų šalies ginkluotųjų pajėgų dalimi.

Seimo opozicijos gretose Vidaus reikalų ministerijos siūlymai palaikymo kol kas nesulaukia, parlamentarai negaili pastabų sprendimams dėl VST prijungimo prie policijos. Kritiškai pertvarką vertina ir patys VST pareigūnai.

Ministerijos teikiamais įstatymo projektais taip pat siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“.

Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

TTK yra nutaręs Seimui siūlyti pastarųjų pataisų, susijusių su policijos struktūriniais pokyčiais, šiuo metu nesvarstyti.