Lazdijų konservatoriai vakar, trečiadienį, vykusiame Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LKD) partijos Lazdijų skyriaus tarybos posėdyje ne tik atstatė suspenduotojo buvusio partijos skyriaus pirmininko, Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio narystę partijoje, bet ir vėl paskyrė jį Lazdijų konservatorių pirmininku.

Tai padaryta iš vakaro prieš šiandien, lapkričio 24-ąją, 14 valandą vykstantį TS-LKD partijos Prezidiumo, ir 16 valandą vyksiantį konservatorių partijos Priežiūros komiteto posėdžius, kuriuose turi būti svarstomi ir Lazdijų skyriaus bei paties A. Margelio likimas.

Desperatiškų veiksmų – bet kokia kaina iki partijos drausmės organų sprendimo išplauti A. Margelio mundurą, šaltinių žiniomis, buvo imtasi po to, kai dar šios savaitės pradžioje DELFI žurnalistei gyręsis, esą ne tik jis, bet ir visas konservatorių Lazdijų skyrius pereina pas Ramūno Karbauskio „valstiečius“, antradienį A. Margelis sulaukė iš pastarųjų griežto sprendimo - „ačiū, mums jūsų nereikia“.

Skubiai sušaukė skyriaus tarybą

Lazdijų konservatoriai vakar, trečiadienį, vykusiame Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LKD) partijos Lazdijų skyriaus tarybos posėdyje ne tik atstatė suspenduotojo buvusio partijos skyriaus pirmininko, Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio narystę partijoje, bet ir vėl paskyrė jį Lazdijų konservatorių pirmininku.

Tai DELFI ketvirtadienį patvirtino laikinai TS – LKD Lazdijų skyriaus pareigas einantis pirmasis partijos skyriaus pavaduotojas, Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras Gintautas Salatka.

„Trečiadienį, 17 valandą, vyko mūsų partijos skyriaus tarybos posėdis. Remdamiesi gautu paties A. Margelio prašymu atstatyti jo narystę, nubalsavome teigiamai. Automatiškai atsistatė ir jo iki suspendavimo buvusios (skyriaus pirmininko) pareigos“, - DELFI teigė G. Salatka.

G. Salatka teigia, kad toks sprendimas buvo priimtas remiantis partijos įstatais, esą „išnykus aplinkybėms, dėl kurių buvo narys suspenduotas, skyriaus taryba turi teisę spręsti dėl tolesnės jo narystės partijoje“.

Priežiūros komitetas: „Įstatų interpretuoti neleisime“

Tačiau partijos Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas sako, kad tokie Lazdijų partiečių veiksmai tėra „įstatų interpretavimas“, o „sprendimą dėl A. Margelio turi prievolę priimti tie, kas priėmė sprendimą (dėl narystės sustabdymo)“.

V. Benkunskas patvirtino, kad laikinasis partijos Lazdijų skyriaus pirmininkas G. Salatka ketvirtadienį yra kviestas į Priežiūros komiteto posėdį, tačiau „iki bus priimtas sprendimas“, daugiau komentuoti apie vakarykštį Lazdijų skyriaus tarybos sprendimą dėl A. Margelio atsisakė.
Pasak V. Benkunsko, Lazdijų skyriaus taryba, priimdama sprendimą atstatyti A. Margelio narystę partijoje, „rėmėsi išnykusiomis aplinkybėmis, bet neatsižvelgė į tų aplinkybių turinį“.

Savo ruožtu partijos lyderis G. Landsbergis teigė nuo šio klausimo sprendimo nusišalinąs.

"Esu sąmoningai nusišalinęs nuo šių (klausimų), nes tai gali būti palaikyta mano, kaip partijos pirmininko spaudimu vienai ar kitai pusei. Mūsų partijoje ta ir yra pagal įstatus suformuoti atitinkami organai (Priežiūros komitetas - aut. past.), kurie turi ne tik teisę, bet, visų pirma, pareigą spręsti (tokius) klausimus. Visiškai pasitikiu jų kompetencija ir nekvestionuosiu sprendimo, kad ir koks jis bus", - ketviratdienį sakė pats G. Lansbergis.
Gabrielius Landsbergis, Irena Degutienė

Gyrėsi prisijungsiantys prie „valstiečių“

Dar šios savaitės pradžioje, pirmadienį, DELFI paklaustas apie būsimą konservatorių partijos Priežiūros komiteto posėdį, į kurį kviečiami ir lazdijiečiai, A. Margelis teigė nieko apie jį nežinantis, nes esą jo narystė iki šiol partijoje sustabdyta.

Paklaustas apie savo tolesnę politinę perspektyvą, griežtai už blaivybę viešai pasisakantis A. Margelis teigė: „Einam pas „valstiečius“... Karbauskis už blaivininkus“.

Apie tokią galimybę patvirtino pirmadienį ir laikinasis TS-LKD Lazdijų skyriaus pirmininkas G. Salatka: „Sprendimo dar nėra, bet pamąstymų yra įvairių“.

Į klausimą, kaip į tokią žinią reagavo R. Karbauskio vadovaujamos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Lazdijų skyrius („valstiečiai“ Lazdijų rajono savivaldybės taryboje yra opozicijoje valdantiesiems konservatoriams, o jų lyderis Benius Rūtelionis yra ypač aktyvus konservatorių ir jų sprendimų kritikas Lazdijų rajono savivaldybės taryboje – aut. past.), A. Margelis teigė, esą su R. Karbauskiu „kalbėjęs, bet nekomentuoju“ ir esą „ne Benius (Rūtelionis) sprendžia“ (dėl konservatorių galimo prisijungimo).

Tačiau jau antradienį, sužinojęs apie galimus A. Margelio ketinimus išstumti jį iš „valstiečių“ Lazdijų skyriaus pirmininko posto ir konservatorių prisijungimo, LVŽS Lazdijų skyriaus pirmininkas B. Rūtelionis DELFI teigė, esą „tai įvyks per mano lavoną“.

Kiek vėliau šaltiniai patvirtino, esą B. Rūtelionis skambino ir pačiam R. Karbauskiui, kuriam pagrasino „netekti viso skyriaus“, jei A. Margelis bus priimtas pas „valstiečius“.

Suspendavo dėl viešųjų pirkimų skandalo

Ilgamečio TS – LKD Lazdijų skyriaus pirmininko, Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio narystė partijoje sustabdyta šių metų gegužės 3 dieną - po to, kai kilo skandalas dėl viešųjų pirkimų.

Tai padaryta TS - LKD partijos Priežiūros komiteto sprendimu.

Tuomet nustatyta, kad Lazdijų rajono savivaldybės biudžetinė įstaiga Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka už didesnę nei rinkos kaina iš bendrovės „Dzūkų žinios“ įsigijo plazminį televizorių.
Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) vėliau nustatė ir dar du atvejus, kai pati Lazdijų rajono savivaldybės administracija iš „Dzūkų žinių“ pirko popierių bei kanceliarines prekes.

Konstatuota, kad abiem atvejais buvo pažeisti Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimai ir minėtos sutartys buvo įpareigotos nutraukti. Tą Lazdijų rajono savivaldybės administracija padarė.
Tačiau nepaisant to, neseniai VPT surašė administracinės teisės pažeidimų protokolus aštuoniems Lazdijų rajono savivaldybės administracijos darbuotojams ir septyniems iš jų skyrė administracines baudas už viešųjų pirkimų taisyklių pažeidimus.

UAB „Dzūkų žinios“ pagrindinis akcijų paketas ilgą laiką priklausė pačiam Lazdijų rajono savivaldybės merui A. Margeliui.

Kilus skandalui dėl viešųjų pirkimų, A. Margelis nurodė, kad turėtas akcijas padovanojo vienos Lazdijų mokyklos sargui Albinui Rėkui.

UAB „Dzūkų žinios“ vadovauja A. Margelio žentas Darius Brindza, bendrovės vadybininke dirba A. Margelio dukra Rūta Margelytė – Brindzienė.

Iškviesti į Priežiūros komiteto posėdį

Nuo šių metų gegužės mėnesio, kai kilus skandalui dėl Lazdijų rajono savivaldybės administracijos ir jos biudžetinių įstaigų viešųjų pirkimų iš dabar jau buvusios A. Margelio bendrovės „Dzūkų žinios“ buvo suspenduota Lazdijų rajono savivaldybės mero narystė konservatorių partijoje, skyriui vadovavo G. Salatka.

Tačiau Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS – LKD) dar šių metų rugsėjį raštu nurodė partijos Lazdijų skyriui kuo skubiau sušaukti visuotinį narių susirinkimą ir išspręsti klausimą dėl naujo skyriaus pirmininko rinkimų.

Rašte taip pat buvo priekaištaujama Lazdijų skyriaus partiečiams dėl „reikšmingai pasyvios veiklos“. Esą po A. Margelio narystės sustabdymo, skyriaus delegatai nedalyvavo birželį vykusiame partijos suvažiavime, taip pat lazdijiečių nesulaukta ir kasmetiniame partijos sąskrydyje, o partijos Lazdijų skyriaus pirmininko pirmasis pavaduotojas G. Salatka, laikinai vadovaujantis skyriui, nė karto nedalyvavo TS – LKD tarybos posėdžiuose.

Lazdijų konservatoriai iki šiol nesiėmė jokių žingsnių ir tokį partijos vadovybės nurodymą vadino spaudimu.

Turimomis žiniomis, šiandien, lapkričio 24-ąją, TS – LKD partijos Lazdijų skyriaus laikinasis pirmininkas yra iškviestas į Priežiūros komiteto posėdį. Jame bus sprendžiama dėl tolesnės skyriaus veiklos ir naujo pirmininko išrinkimo.
G. Salatka patvirtino posėdyje dalyvausiantis.