Nauji rinkimai vyks anksčiau nei buvo galima tikėtis. Rinkimų tvarka: kandidatai siūlomi iki sausio 8 d., rinkiminė kampanija prasidės sausio 10 dieną. Vyksta mėnesį.

Vasario 11-12 d. vyks pirmas rinkimų turas. Antrasis turas vyktų po savaitės, jei reikėtų. Partijos suvažiavimas, kuris tvirtina rezultatus, bus kovo 4 d.

TS-LKD partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad jis pasisako už ankstesnius pirmininko rinkimus, nes reikia partiečių įvertinimo dėl padarytų darbų ir ateities krypties. Naujojo pirmininko kadencija truks ketverius metus

„Prezidiumas patvirtino tvarką, pasisakė už ankstesnius pirmininko rinkimus. Aš balsavau už pateiktą tvarką.

Tikiuosi partijos narių palaikymo. Manau, kad įvertinimas turėtų būti visų mūsų partiečių būryje padarytas jau mūsų nueito kelio ir svarbiausia ateities krypties. Kad būtų aišku, kuria kryptimi mes einame ir ką mes norime pasiekti“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak jo, ateityje partija turėtų būti daug labiau atviresnė visuomenėje, o partijos pirmininko rinkimuose galėtų dalyvauti visi palaikantys partiją, ne tik partijos nariai.

„Mes turime toliau eiti atsinaujinimo kryptimi, atvira partija, daugiau jaunų žmonių mūsų bendruomenėje. Tolimesnė kryptis – manau, kad turime surasti būdų įtraukti žmones, kurie nėra partiečiai į partijos procesus. Kalbu apie atvirus rinkimus, kuriuose galėtume rinkti ir partijos pirmininką, galbūt net kandidatą į prezidentus, artėja 2019 metai. Reikia pakviesti bendruomenių žmones prisidėti.

Reikėtų sekti vakarų valstybių pavyzdžių. Pavyzdžiui, Prancūzijoje pati partija atviruose rinkimuose išsirinko kandidatą į prezidentus. Aš siūlau tą patį. Pakviesti žmones, ne tik partiečius, nuspręsti, kas galėtų būti kandidatai į prezidentus, į partijos pirmininkus ir t.t“, - sakė G. Landsbergis.

Jis pabrėžė, kad tai vyktų ne per šiuos partijos pirmininko rinkimus, nes reikėtų keisti partijos įstatus.

Paklaustas, ar nesigaili dėl pasisakymų, kurie nustebino bendrapartiečius, G. Landsbergis nusijuokė: „Sako, nustebino net giminaičius. Kartais taip būna, nesigailiu.“

Paklaustas, ar nėra taip, kad ankstesni partijos rinkimai yra reikalingi tam, opozicija nespėtų iškelti ir išreklamuoti savo kandidato, G. Landsbergis teigė: „Žinot, pagal antraštes, manau, kad mūsų partijoje yra tvirta nuomonių raiška ir gebama ir spėti pasakyti nuomones, ir apie jas diskutuoti.“

Sprendimui paankstinti partijos pirmininko rinkimus pritarė 16 partijos prezidiumo narių, 2 susilaikė. Partijos pirmininkas teigė, kad didelės kritikos posėdyje nesulaukė: „Pasidalinome nuomonėmis ir bemaž vienbalsiai pritarėme.“