Rimčiausiu A. Kubiliaus konkurentu laikomas TS-LKD patriarchas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis. Tačiau jo galimybes rimčiau pasipriešinti dabartiniam partijos lyderiui politologai vertina skeptiškai.

L. Bielinis: V. Landsbergis su V.Stundžiu ginkluoti tik idėjomis

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius L. Bielinis DELFI teigė nemanantis, kad rinkimuose bus didesnė intriga.

„Aš lieku prie A. Kubiliaus. Priežastis, mano galva, yra ta, kad A. Kubilius per keletą metų, kai buvo valdančiojoje koalicijoje, kai jis buvo premjeru, subūrė aplink save pakankamai aiškią ir, reikia pripažinti, dirbančią struktūrą, kuri ir leido jam realizuoti savo tikslus“, - kalbėjo politologas.

Pasak jo, A. Kubiliaus konkurentai varžybose dėl TS-LKD vairo – V. Landsbergis ir krikdemų sparnui atstovaujantis Valentinas Stundys – tokio tvirto užnugario neturi. Esą tvirčiausias kitų dviejų pretendentų argumentas – dabartinio partijos pirmininko atitolimas nuo eilinio šalies gyventojo.

„Nei V. Landsbergis, nei V. Stundys neturi šiai dienai nieko, išskyrus idėją, kurią jie vieninteliai ir transliuoja. Jie transliuoja savo idėjas, kurios galbūt iš tikrųjų turi pagrindo. Reikia pripažinti, kad atitrūkimas nuo „apačių“ pas A. Kubilių yra. Bet politinė partija – tai ne tiktai lyderis. Tai yra struktūra. Ir šiai dienai tą padaryti sugebėtų tiktai A. Kubilius“, - aiškino VDU profesorius.

L. Andrikienės pasitraukimas nieko nepakeis?

Paskutinioji iš varžybų dėl partijos vairo pasitraukė europarlamentarė Laima Andrikienė. L. Bielinio nuomone, reikšdama ambicijas vadovauti partijai, ši politikė daugiau siekė sutvirtinti savo pozicijas, o ne rimtai siekti TS-LKD vairo.

„Tam tikras signalas (L. Andrikienės pasitraukimas – DELFI) buvo. Suprantama, kad L. Andrikienė turi užtektinai autoriteto. Bet jinai, manau, žaidė daugiau dėl savęs ir savo pozicijų išlaikymo. O ne kažkokių naujų pozicijų atradimui konservatorių partijoje“, - svarstė pašnekovas.

Panašios nuomonės laikosi ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Tomas Janeliūnas. Jo manymu, L. Andrikienė apskritai buvo silpniausia pretendentė į TS-LKD pirmininkus.

„Abejoju, ar apskritai tai buvo kam nors didelis skirtumas. Nes L. Andrikienė akivaizdžiai buvo mažiausiai turinti galimybių kažką pasiekti“, - DELFI teigė T. Janeliūnas. Jis taip pat pažymėjo manantis, kad L. Andrikienė netgi neturėjo apibrėžtos šalininkų grupės partijoje – priešingai nei kiti trys pretendentai. Esą šios politikės pasitraukimas rodo, kad realiai dėl partijos vairo konkuruoja trys flangai: A. Kubiliaus, V. Landsbergio ir krikdemų, atstovaujamų V. Stundžio.

Kaip ir L. Bielinis, TSPMI docentas pergalę žada A. Kubiliui. Tiesa, V. Landsbergio konkurencija esą turėtų būti gana stipri.

„Pagal dabartinę situaciją, jo (A. Kubiliaus – DELFI) rėmėjų, atrodo, daugiausiai matosi. V. Landsbergio reputacija dar tikrai nėra išsisėmusi. Ir aš manau, kad tai ir bus pagrindinis dalykas, kuris leis jam gana nemažą dalį ištikimų konservatorių pritraukti“, - aiškino T. Janeliūnas.

Vis dėlto politologas prognozuoja, kad rinkimus A. Kubilius laimės su „ryškiu pranašumu“ prieš V. Landsbergį ir V. Stundį.

TS-LKD pirmininko rinkimų rezultatai paaiškės antradienį.