Kol kas ekspertai nusprendė, kad saugu užeiti į 17-a iš 30-ies namo butų. Pats daugiabutis pripažintas neeksploatuojamu ir neaišku, ar jame išvis dar galės gyventi žmonės.

„Kiek kalbėjau su kolegomis, apie 20 min. užtrunka žmonėms apsižiūrėti ir pasiimti būtiniausius daiktus, – Delfi sakė ugniagesių atstovas Donatas Gurevičius. – Dažniausiai, ką pasiima, tai rūbai, dokumentai, brangenybės, kažkas smulkesnę buitinę techniką pasiima, nes jiems tai svarbu. Yra ir tokių, kurie tiesiog nori apsižiūrėti ir išeiti, nes yra apsidraudę.“

Jis pasakojo, kad didelių daiktų pasiimti negalima, tik tai, ką galima susikrauti į dėžes ar kišenes.

Pasak D. Gurevičiaus, jau pirmą gaisro dieną buvo aišku, kad viename iš butų likęs katinas, tačiau jo tada rasti nepavyko. Šios istorijos pabaiga – laiminga.

„Laiminga pabaiga ta, kad po dviejų parų, jau patekus buto savininkei, katinas atsirado. Buto savininkė labai džiaugiasi ir sakė, kad katinėlis buvo tarp rūbų įsisukęs į vieną iš patalpų. Jis sėkmingai buvo išgelbėtas ir vanduo jam buvo neužšalęs“, – sakė jis.

Gyventojai į namą bus įleidinėjami iki 15 val. Ateityje ekspertai spręs, ar žmonės bent trumpam galės patekti į likusius 13-a butų.

Papildyta 16 val. 26 min.: Ugniagesiai po ekspertų išvados leis žmonėms užeiti į 25 iš 30 butų

Emociškai sunku


Šiame name nuo pat jo pastatymo gyvenusi Lina sakė, kad emociškai dabar labai sunku.

„Tikiuosi, su namu viskas bus gerai ir sugrįšime į jį ar į naują namą. Ir bendruomenės nesinori prarasti, ir vieta gera, nuo pat jo pastatymo laikų čia gyvename. Šita vieta daug kam sentimentali, nesinori jos prarasti“, - kalbėjo ji.

Moters būstas pirmajame aukšte praktiškai nenukentėjo, net nespėjo atvėsti.

„Supratau, kad esame vieni laimingesnių namo gyventojų, sakė ji. - Pasiėmiau tai, kas atrodė man vertinga, šeimos archyvus, nuotraukas, muziejines vertybes, turime unikalių paveikslų, nuo šalčio jie būtų sunykę. Kiek galėjome, tiek išgelbėjome. Ką aš žinau, gal tas namas sugrius.“

Dar vienam šio namo gyventojui pasisekė ne taip – jo butas antrame aukšte buvo užpiltas gesinant gaisrą.

„Nuostoliai - milžiniški. Mažiausiai 90 tūkst. eurų“, - sakė jis.

Vyrui susirinkti daiktus buvo duota maždaug 15 min, per juos pasiėmė drabužius, higienos priemones.

Kol kas pašnekovas su šeima glaudžiasi pas tėvus, bet tikisi dar grįžti namo.

„Sienos neskilusios, bet butas užpiltas. Bet sakė, virš buto laikančios konstrukcijos nukritusios, tokia situacija, - kalbėjo jis ir pridūrė. - Žinoma, kad tikiuosi grįžti.“

Primename, kad antradienį Vilniuje, Viršuliškių gatvėje esančiame daugiabutyje įvykus keliems sprogimams kilo gaisras. PAGD ir Bendrojo pagalbos centro duomenimis, kilęs gaisras išsiplėtė į keturis butus, esančius ketvirtame ir penktame namo aukštuose. Gaisro metu buvo pažeistos daugiabučio konstrukcijos, įgriuvo tarp degančių butų esanti perdanga. Žuvo du žmonės, tarp jų – mažametis. Dar 4 išgabenti į ligoninę.

Vilniaus miesto savivaldybė gaisro įvykio vietoje antradienį paskelbė ekstremaliąją situaciją. Dėl gyventojų saugumo teritorija yra aptverta, pastatas saugomas – budi policija ir ugniagesiai.
Suformuota avarijos tyrimo komisija, kuri nustatys avarijos priežastis ir teiks rekomendacijas dėl tolesnio pastato naudojimo.

Visiems evakuotiems žmonėms pasiūlytas apgyvendinimas viešbutyje savivaldybės lėšomis. Viešbutyje laikinai apgyvendinta 18 žmonių (iš jų du vaikai), likę evakuoti gyventojai apsisprendė apsistoti pas artimuosius. Savivaldybė taip pat paragino gyventojus kreiptis dėl tikslinės pašalpos ir socialinio būsto suteikimo.

Policija dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)