Šiandien vyko pasitarimas - darbiniai pietūs dėl valdančiosios koalicijos plėtros. Jame dalyvavo premjeras Saulius Skvernelis, socialdarbiečių pirmininkas Gediminas Kirkilas, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis ir Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai susitikime dalyvauti negalėjo.

„Noriu trumpai informuoti apie dalykinius pietus, kurie įvyko šiandien Vyriausybėje, susitinkant trijų parlamentinių partijų pirmininkams ir Vyriausybės vadovui. Džiaugiuosi, kad mūsų susitikimas baigėsi pasirašytu memorandumu dėl koalicijos sudarymo ir bendrų darbo principų nustatymo“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras teigė penktadienį ketinąs susitikti ir su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininku Valdemaru Tomaševskiu.

„Yra palikta galimybė prie memorandumo prisijungti ir jiems. Tuo metu, kada turėsime galutinį atsakymą dėl ketinimų dalyvauti koalicijoje, tada bus paskelbtas memorandumo tekstas“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, sudarytos derybinės grupės dėl koalicijos sutarties dirbs ir toliau. Jos derina konkrečius veiksmus, susijusius su Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planu.

„Artimiausiu metu tai bus irgi suderinta. Mes sutarėme, kad Vyriausybės programa nesikeičia, tik atsiras korekcijos plane, įvertinant konkrečių politinių partijų nuostatas. Tikiuosi, kad artimiausiu metu bendradarbiavimą galėsime įprasminti ne tik memorandumu, bet ir koalicinės sutarties pasirašymu“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras teigė penktadienį ketinąs susitikti su išrinktuoju prezidentu Gitanu Nausėda.

„Po to susitikimo galėsime daugiau pasakyti apie perspektyvas“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, apie postus kol kas nekalbėta.

Bendradarbiavimas tarp „valstiečių“, socialdarbiečių ir „tvarkiečių“ jau buvo įtvirtintas frakcijų koalicijos sutartimi. Pasak premjero, dabar „realiai keičiasi tai, kad į (Vyriausybės programos) priemonių įgyvendinimo planą bus įtrauktos politinėms partijoms aktualijos nuostatos“.

„Ir keičiasi tai, kad mes sutarėme kalbėti apie Vyriausybės formavimą. Turbūt bus personalinių pokyčių Vyriausybėje“, – sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, pasirašytas memorandumas reiškia, kad „koalicija tikrai bus, nebent įvyktų taip, kad kažkuriame derybų etape išsiskirtų pagrindiai principai“.

Partneriai užsiminė apie savo lūkesčius

Socialdarbiečiai ir „tvarkiečiai“ skaičiuoja postus pagal tokią logiką, kad keturi Seimo nariai – vieno ministro postas. Pagal tą logiką, Tvarka ir teisingumas pretenduoja į du, o socialdarbiečiai - į tris ministrų postus.

Socialdarbiečių lyderis G. Kirkilas teigė, kad jie pretenduotų į socialinės apsaugos ir darbo ministro poziciją.

„Mes pirmiausia pretenduotume į Socialinės apsaugos ministeriją, bet šituo klausimu irgi dar nieko nenutarta“, – sakė G. Kirkilas.

Seimo pirmininko postas - irgi derybų objektas

R. Žemaitaitis sakė, kad jų frakcijos nedomintų Seimo pirmininko postas.

„Mes esame per maža frakcija, kad pretenduotume į Seimo pirmininko poziciją. Kol kas tai yra derybinis klausimas, ir manau, kad artimiausiu metu tas klausimas bus išspręstas“, – sakė Tvarkos ir teisingumo lyderis.

G. Kirkilas teigė, kad premjeras turi likti tas pats, o dėl Seimo pirmininko dar bus kalbamasi su koalicijos partneriais.

Valstiečių-žaliųjų lyderis teigė, kad,jei Seimo pirmininko postas per derybas liks jų partijai, jis abejojąs, ar kas nors keisis.

„Bus tariamasi dėl to, kokiu principu bus dalinamasi postai Seime ir Vyriausybėje. (…) Jeigu šitas postas bus paliktas valstiečių-žaliųjų sąjungai, aš abejoju, ar bus sutarta ką nors keisti“, – sakė R. Karbauskis.