Pagrindinę atlaidų dieną - sekmadienį - šv. Mišias lietuvių ir lenkų kalbomis aukos Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Kiekvieną atlaidų dieną Trakuose vyks vis kitos parapijos piligrimų diena, bus aukojamos šv. Mišios lietuvių ir lenkų kalbomis.

Trakų Dievo Motinos - Lietuvos globėjos atlaidai baigsis rugsėjo 8 dieną Švč. Mergelės Marijos Gimimo iškilme.

Daugiau nei 600 metų Trakinės atlaidai yra seniausios, o kartu ir iškiliausios Švč. Mergelės Marijos kulto Lietuvoje iškilmės, menančios ir didžiojo Lietuvos valdovo Vytautu Didžiojo vardą. 1409 m. gegužės 24 d. Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas fundacine privilegija įsteigė Trakų parapijos bažnyčią. Nuo to laiko Trakų švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia tapo viena svarbiausių Marijos šventovių Lietuvoje.

Marijos kultas Trakuose nuo pat bažnyčios įkūrimo buvo itin stiprus. Dievo Motinos paveikslas ypač ėmė garsėti XVI amžiuje. Manoma, kad šį stebuklingą paveikslą Vytautui Didžiajam krikšto proga dovanojo Bizantijos imperatorius Emanuelis II Paleologas (1391-1425). Yra žinoma, kad paveikslą gerbė ir katalikai, ir stačiatikiai, ir net Vytauto pavaldiniai vietos musulmonai.

Malonėmis ir stebuklais garsėjantis Trakų Dievo Motinos paveikslas buvo ir yra nuolat gausiai lankomas maldininkų. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais Trakų šventovė buvo bene labiausiai lankoma piligrimų.

Nei carinės, nei sovietinės okupacijos metai neišdildė Trakų Švč. Mergelės Marijos šlovės - Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia Trakuose niekada nebuvo uždaryta. Prieš keletą metų Trakų bažnyčia, švenčiant jos įkūrimo 600 metų jubiliejų, buvo kapitališkai suremontuota.