LVŽS pirmininko rinkimuose tikina nedalyvausianti ir ilgametė partijos narė Rima Baškienė, viešoje erdvėje neretai neslepianti kritikos kai kuriems partijos vadovybės priimamiems sprendimams. Todėl klausimas, kas iš „valstiečių“ partijos pirmininko rinkimuose išdrįs susirungti su R. Karbauskiu vis dar lieka neatsakytas.

T. Tomilinas: ir toliau kovosiu su vienvaldyste partijoje

„Tai yra eilinės partijos pirmininko manipuliacijos pavyzdys. Jis kokius antrus metus vis man prikaišioja: tai tu dalyvauk rinkimuose, ko tu čia kalbi, ko tu diskutuoji, ko tu čia nuomonę reiški. Jam egzistuoja tik juoda ir balta. Arba jo tiesa ir viskas, taškas, jokių diskusijų, arba tada jau šalinkite mane“, – Eltai teigė T. Tomilinas.

„Tas šantažas tikrai yra labai nesveikas partijos vystymuisi ir tuo pačiu jis tuo, ką pasakė, pripažįsta, kad tas puolimas, gėdinimas manęs yra tik dėl to, kad išvalytų kelią į rinkimus. Jis pats tai pripažįsta. Aš niekur nesu niekada nė žodžiu užsiminęs apie savo dalyvavimą“, – pridūrė jis.

Politikas teigia LVŽS partijos pirmininko rinkimuose neketinąs dalyvauti. Jis teigia, kad tai labai aiškiai parodo ir jo išsakyta pozicija Seimui balsuojant dėl Partnerystės įstatymo.

„Kaip jūs įsivaizduojate mano dalyvavimą rinkimuose pasisakius labai aiškiai dėl klausimo, dėl kurio didžioji dalis mūsų partijoje žmonių mano kitaip? Jeigu aš norėčiau, jeigu aš turėčiau planų kokių nors dalyvauti kažkokiose intrigose partinėse, tai man tiesiog prievolė būtų patylėti. Bet aš negaliu tylėti tiesiog iš pilietinės pozicijos, nes aš matau, kokios grėsmės gali atsirasti ir partijoje, ir visuomenėje“, – teigė T. Tomilinas.

„Dėl to, tiesą pasakius, mane tie postų karai mažiau domina, o norisi, kad partijoje vyktų normali, sveika diskusija, kad žmonės nebijotų šnekėti“, – taip pat akcentavo jis.

Todėl politikas akcentuoja ir toliau ketinąs kvoti prieš vieno asmens vienvaldystę partijoje.

„Aš visuose rinkimuose sakau, kad mūsų pirminis tikslas, pirminė užduotis yra įveikti asmens kultą partijoje. Bet kokio asmens“, – sakė jis.

T. Tomilinas pabrėžia, kad partijos pirmininkas neturi lemti visko, jo teigimu, partijoje turi vyrauti demokratija. Todėl politikas teigia už partijos pirmininko vairo galįs įsivaizduoti ir kitus partijai reikšmingus asmenis.

„Man, tiesą pasakius, nėra svarbu, kas yra partijos pirmininkas. Juo puikiai galėtų būti Rima Baškienė, juo puikiai galėtų būti bet kuris iš iškiliausių mūsų skyrių pirmininkų ar Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis. Aš sakau kaip pavyzdį. Pirmininkas neturi lemti visko, nes toks būdas bendravimo ir sprendimo priėmimo (koks yra dabar – ELTA) turi kitokį pavadinimą nei demokratiją“, – teigė „valstiečių“ atstovas.

Vis tik T. Tomilinas akcentuoja, kad su iššūkiu užsitikrinti demokratiją partijose susiduria daugelis politinių jėgų.

„Visų partijų viduje žmonės labai dvejoja, ar gali reikšti nuomonę, iki kokio lygio galima ją reikšti ir panašiai. Tai yra neišspręsta problema, kurią aš ją pradėjau spręsti“, – sakė politikas.

„Prieš 15 metų Ramūnas pakvietė kurti europietišką, žalią, partiją. Ir aš ją kuriu. Jeigu jo planai keičiasi, tai tik jo problema. Jeigu jis nori labai radikalios dešinės partijos, tai aš tokios vizijos neturiu. Man nepatinka tokie pavyzdžiai Vokietijoje ar Prancūzijoje, į kuriuos lygiuojasi kai kurie maršo organizatoriai“, – akcentavo T. Tomilinas.

„Valstietis“ teigia vienvaldžio partijos lyderio kultą ketinąs keisti ir toliau aktyviai dalyvaudamas LVŽS valdyboje. Jis taip pat tikina siūlysiąs partijos valdyboje formuoti atsvarą R. Karbauskiui.

„Aš pirmiausiai išsakau savo nuomonę būdamas valdybos nariu. Kandidatavau prieš dvejus metus į valdybą, R. Karbauskis labai to nenorėjo, labai priešinosi, spaudė mane nekandidatuoti net su grasinimais, bet jam nepavyko, žmonės nusprendė kitaip. Aš dabar siūlysiu formuoti valdybą tokią, kad ji turėtų tam tikrą atsvarą R. Karbauskiui. Tai yra normalūs, teisėti būdai tam, kad kalbėtume, kad girdėtume vieni kitus“, – teigė T. Tomilinas.

LVŽS pirmininko rinkimuose nedalyvaus ir R. Baškienė

Ketinimus dalyvauti LVŽS pirmininko rinkimuose neigia ir ilgametė partijos narė R. Baškienė.

„Dėl kandidatavimo į partijos pirmininko poziciją, tai tikrai ne. Aš manau, kad savo darbu jau padariau kad ši partija atsikurtų, kad ji veiktų ir tikrai tokių ambicijų neturiu. Linkiu sėkmės jauniems, energingiems, ambicingiems politikams“, – Eltai teigė R. Baškienė.

„Na, o savo patirtimi, manau, kad galėčiau būti visumoje naudinga. Juo labiau kad aš labai daug metų buvau ir partijos pirmininko pavaduotoja, ir šiaip jo patarėja kuriant partijos programas ir t.t.“, – pridūrė ji.

Paklausta, ar matytų poreikį vadovavimą partijai perimti naujam pirmininkui, R. Baškienė pripažįsta, kad visada galima svarstyti, kaip būtų geriau. Vis tik, pasak jos, būtina įvertinti R. Karbauskio padarytus gerus darbus.

„Visada galima galvoti, kad gali būti geriau. Bet vis tik įvertinant R. Karbauskio padarytus darbus, kad ir kaip ten būtų, mūsų sutarimai, nesutarimai arba požiūrių išsiskyrimai kai kuriais klausimais nėra esminiai. Esminiai yra darbai, kurie buvo padaryti. Ir aš esu linkusi nepamiršti gerų darbų, juos vertinti, pripažinti“, – sakė R. Baškienė.

„Valstietė“ džiaugiasi ir tuo, kad partijai pavyko išlaikyti savo vertybinę poziciją. Ji viliasi, kad LVŽS savo principų, tradicinių vertybių puoselėjimo neišsižadės ir ateityje.

Vis tik R. Baškienė atkreipia dėmesį, kad partijai yra būtina atsinaujinti. Pasak politikės, partijos atsinaujinimui nebūtinai reikia keisti pirmininką. Jos teigimu, tai būtų galima daryti ir, pavyzdžiui, išplečiant LVŽS valdybos sudėtį.

„Jeigu būtų daugiau kandidatų, neatsisakytų jie visi, kaip dažnai būna prieš pat rinkimus, tai sutektų galimybę pamatyti, o ką galima tobulinti, kaip atgaivinti partijos programą. Nes atsinaujinimas būtinas. Jis būtinas nebūtinai pirmininką keičiant. Pirmininkų pavaduotojų gali būti būrys jaunų, šalia esančių, energingų, ne tik paklusniai vykdančių, bet ir drįstančių sakyti, teikti, siūlyti. Diskusijose gimsta tiesa“, – sakė R. Baškienė.

„Manau, kad reikėtų pagalvoti ir apie tai, kad išplėsti partijos valdybos sudėtį. Tai vėlgi duotų daugiau demokratijos“, – taip pat pabrėžė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)