„Visokie scenarijai yra tikėtini, bet nebijau, krūmuose tikrai nesislėpsiu“, – DELFI TV laidoje „Redaktoriaus virtuvė“ jos vedėjui, naujienų agentūros „Elta“ vyriausiajam redaktoriui Vytautui Bruveriui tvirtino R. Duchnevičius.

Pasidžiaugė administracijos direktoriumi

Nuo 1995-ųjų Vilniaus rajonui vadovavusi LLRA-KŠS po šių metų savivaldos rinkimų pirmą kartą mero postą turėjo užleisti kitos partijos atstovui. Tačiau naujojoje taryboje LLRA-KŠS vis tiek turi daugumą – 18 vietų iš 31, socialdemokratai – septynias, o centro dešinės koalicija – šešias vietas.

Nors naujasis Vilniaus rajono meras ir visa savivaldybės taryba prisiekė kone prieš mėnesį, iki šiol dar nepasidalinti politiniai vicemerų postai, nes vis nepavyksta susitarti dėl programinių nuostatų, svarbiausių darbų, kuriuos reikėtų padaryti per ketverius metus.

Robertas Duchnevičius

R. Duchnevičius tikino, jog savo pasiūlymus yra pateikęs ir laukia LLRA-KŠS atsakymų, tačiau laikas vis bėga, o darbai ir susitarimai nejuda iš vietos.

Kol kas naujasis meras formuoja savo politinę komandą. Kone šviežiausiai naujiena ta, kad mero padėjėja tapo buvusi Artūro Zuoko žmona Agnė.

„Žinoma, žiniasklaidai ta asmenybė labiau įdomi, ji mėgsta ir viešai pasisakyti. Ponia Agnė ir rinkimų kampanijos metu, kai nedalyvavo Vilniaus miesto tarybos rinkimuose, ji padėjo mums, buvo stebėtoja, padėjo su turiniu dirbti. Ji turi politinę patirtį, mačiusi gyvenime visokius procesus, kurie dėliojasi. Aš į asmeninius dalykus giliau nelendu. Tai noriu pabrėžti, kad poniai Agnei buvo pasiūlyta nepilnu darbo krūviu ir prisijungti, o ne tai, kad visą dieną sėdėtų savivaldybėje ir patarinėtų. Tai darbas su programa, įgyvendinimu, o ji gaudosi tuose reikaluose. Yra komandoje ir kiti žmonės. Bet manau, kad rotuosis ir keisis žmonės, nes mes dar ieškome specialistų“, – teigė R. Duchnevičius.

Jis ypač džiaugėsi, kad jau pavyko paskirti ir Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorių, kuriuo tapo buvęs susisiekimo ministras Vladislavas Kondratovičius.

Vladislavas Kondratovičius

Naujojo mero netrikdė nė tai, kad V. Kondratovičius yra buvęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys.

„Manau, kad tokio amžiaus žmonės, jei pradėjo politinius žingsnius, tai absoliuti dauguma buvo iš ten. Bet mes matėme, kiek tas žmogus buvo ribojamas politiškai, kaip ir vienas geriausių, net geriausias tuometinės Vyriausybės ministras Neverovičius. Matėme tą likimą, kai reikėjo išeiti iš valdančiosios daugumos ir reikėjo tą gerą ministrą patraukti. Tai partiniu lygmeniu tie žmonės kažkokio žodžio ir neturėjo niekada. Aš vertinu kompetenciją, ir Kondratovičius yra absoliučiai mano asmeninis pasirinkimas, tas dialogas su juo jau seniai buvo mezgamas. Ne paslaptis, kas mes su juos darbuojamės gerą pusmetį ir daugiau“, – teigė R. Duchnevičius.

Atleidimų bangos tikrai neplanuoja

Jis tvirtino, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija dėl mero politinės komandos personalijų jokių sąlygų nediktuoja. Tačiau kur kas blogiau tai, kad niekaip nepavyksta susitarti dėl programinių nuostatų, dėl bendro darbo savivaldybės taryboje. Nors R. Duchnevičius teigė, kad vis laukia daugumą laimėjusios politinės jėgos sprendimų, viešumoje pasirodo jos teiginiai, kad ji dar net nesulaukė kvietimo derėtis. Tačiau naujasis meras, nors ir pritarė, kad tokie pasiteisinimai skamba keistai, sugebėjo rasti, kaip juos paaiškinti.

Waldemaras Tomaszewskis

„Ne taip paprasta po tokių netikėtų rinkimų rezultatų surasti geriausią sprendimą. Manau, kad ir politinei organizacijai reikia suprogramuoti savo ateitį, nes matome, kiek rinkimų iš eilės bus kitais metais, o partijos pirmininkas yra Europos Parlamente, tai turbūt reikia ir strateginius žingsnius susidėlioti. Rinkimai yra ne tik savivaldos, ta politika tęsiasi ir partija strategiškai dėliojasi kažkokius žingsnius. Manau, kad nuo to priklausys ir tas momentas, kaip su mumis bus deramasi dėl įgyvendinimo. Man svarbiausia, kad savivaldybė veiktų, žmonės gautų kokybiškas paslaugas, man norisi būti ne tik tuo vykdytoju, bet norėčiau ir tas idėjas rimtas įgyvendinti, kur reikia tarybos pritarimo. Tai čia reikia turėti politinį sutarimą. Jei mes turėsime kažkokią opoziciją iš daugumos merui, tai sudėtinga. Aišku, kad tai tikėtina, viskas yra tikėtina, bet tokio dalyko nebijau. Žinoma, kad galėsiu dirbti, tarybą priima biudžetą, nustato prioritetinius darbus, meras įgyvendina, tada aš būsiu atsakingas už kokybišką darbą, nes dar iš anos kadencijos yra vėluojančių projektų. Viskas priklauso nuo LLRA-KŠS – ar jie eina į konfliktinę būseną su meru, ar į poziciją“, – tvirtino R. Duchnevičius.

Vilniaus rajono savivaldybė

O gal ši partija bando išsikovoti kažkokių garantijų dėl įvairiose pozicijose įdarbintų savo žmonių, nes ne paslaptis, kad Vilniaus rajone tiek savivaldybės administracijoje, tiek jos įstaigoje didelė dalis darbuotojų priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijai?

„Kol kas apie tai nebuvo kalbėta. Bet manau, kad ne paslaptis, kad bus kažkokių sąlygų. Kita vertus, ir viešai esu pasakęs, kad raganų medžiokle neužsiimsiu, bet man svarbu darbo kokybė. Jei matysiu, kad žmogus neatlieka savo pareigų, o mes turime ir atvejų, kad kartais net su gyventojais nenorima kalbėtis, tai reikės kažkaip tuos procesus spręsti. Aišku, yra teisiniai mechanizmai, be pagrindo žmogus negali būti atleistas“, – aiškino naujasis Vilniaus rajono meras.

Pasirengęs teikti vicemero kandidatūrą

Jis nepraranda vilties, kad pavyks susitarti su daugumą taryboje turinčia Lietuvos lenkų rinkimų akciją, tačiau jau dėlioja žingsnius, kaip elgsis, jei tai neįvyks.

„Manau, kad dirbti galima ir be to susitarimo, tik karo sąlygomis dirbti sudėtinga, procesai stringa, geriau dirbti mažesnėje stresinėje būklėje, kad būtų galima įgyvendinti tuos teigiamus pokyčius. Jei dirbti tik pats, tai įgyvendini tarybos sprendimus, bet neaišku, kokie jie bus, ar protingi, ar pamatuoti, ar nepritrūksime biudžeto lėšų. Todėl geriau yra susitarti, nes nuo tokių visų kivirčų kenčia gyventojai. Žmonėms čia yra ne tik savivaldos rinkimai, jiems čia yra viltis. Tai tikrai nesiruošiu bėgti kažkur į krūmus ir nuvilti rinkėjų. Man svarbu parodyti pavyzdį. Tačiau jei ir nebus jokio susitarimo, tai iš savo pusės gegužės pabaigoje, kai bus savivaldybės tarybos posėdis, vicemero kandidatūrą teiksiu, nes reikia ateiti žmonėms ir dirbti, darbus reikia dalintis, kuravimo sritis reikia pasidalinti, ir administracija laukia atsakingų žmonių“, – teigė R. Duchnevičius.

Sumaištis prie Vilniaus rajono rinkimų komisijos: blokuojamas maišų su balsavimo biuleteniais pervežimas.

Tačiau politologai Vilniaus rajone susiklosčiusią situaciją ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos veiksmus vertina kaip siekį pabandyti sugrįžti į valdžią. Esą pagrindinis būdas yra blokuoti, izoliuoti, laikyti naująjį merą įkaitu, rodyti, kad tas meras nieko negali, todėl reikia sugrąžinti senąją partiją. Ar jiems gali pavykti toks planas?

„Negaliu net atsakyti, nes nežinau, ar jie taip elgtųsi. Jei vis tiek eina kalbėtis dėl kažkokio bendro darbo, tai gal švelniau nori elgtis. Bet tas pralaimėjimas – turbūt susigrąžinti tai, kas jau prarasta, yra sudėtinga, žmonės nėra kvaili, jie gali įvertinti, kas kokia veikla užsiima. Čia tas momentas, kad norint kažką grąžinti, reikia atrasti raktą“, – sėkmės Vilniaus rajone Lietuvos lenkų rinkimų akcijai nebeįžvelgė R. Duchnevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)