Primename, kad skandalas kilo po to, kai gruodžio 8 d. įsigaliojo Jungtinių Valstijų sankcijos vienam didžiausių Baltarusijos trąšų gamintojui „Belaruskalij“. Tačiau kilo daug klausimų, kaip jos veiks Lietuvoje.

JAV Iždo departamentas dar rugpjūtį įvedė sankcijas „Belaruskalij“ ir davė pereinamąjį laikotarpį verslui iki gruodžio 8 dienos 7 valandos ryto užbaigti sandorius.

Gruodžio 8 d. paaiškėjus, kad po JAV sankcijų įvedimo iškart nepavyks nutraukti „Belaruskalij“ trąšų kelionės pro Lietuvą, užsienio reikalų ministras G. Landsbergis ketvirtadienį paskelbė, jog yra pasiryžęs trauktis iš pareigų dėl reputacinės žalos valstybei. Pasak ministro, jis laukia ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės sprendimo.

Ingrida Šimonytė

„Vakar premjerei pasakiau, kad esu pasiruošęs trauktis ir laukiu jos apsisprendimo“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė jis ir pridūrė, kad supranta reputacinę žalą Lietuvai.

Taip pat apie galimą savo atsistatydinimą pranešė ir susisiekimo ministras M. Skuodis.

Premjerė savo sprendimą praneš kitos savaitės pradžioje

Savo ruožtu, premjerė I. Šimonytė paskelbė, kad kol kas yra neapsisprendusi, ar iš pareigų turi būti atleidžiamas užsienio reikalų ministras G. Landsbergis ir susisiekimo ministras M. Skuodis. Vyriausybės vadovė pažadėjo, kad apie tai praneš kitos savaitės pradžioje.

Taip pat ji sakė, kad nežinanti tokios informacijos, jog nuo Lietuvos dėl tęsiamo „Belaruskalij“ trąšų tranzito nusisuktų partneriai.

„Lietuvos pozicija Baltarusijos atžvilgiu visą laiką buvo griežta. Kuomet ES svarstė dėl visų Baltarusijoje gaminamų trąšų sankcionavimo, Lietuva palaikė šį sprendimą ir tik kitų valstybių narių siūlymų visos trąšos pakete neliko“, – tikino premjerė.

„Noriu pabrėžti, kad JAV sankcijos, kurios yra pirminės ir taikomos JAV subjektų atžvilgiu, Lietuvoje tiesiogiai negalioja ir todėl mes turime svarstyti ne sankcijų taikymo klausimą, kaip daug kam atrodo, o sutarties galiojimo klausimą. Tai visiškai kitas klausimas.

Mes tikrai rasime sprendimus dėl sutarties galiojimo nutraukimo taip, kad Lietuvos Respublikai dėl to kiltų mažiausios finansinės žalos rizika“, – akcentavo I. Šimonytė.
Ministrė pirmininkė taip pat pasidžiaugė, kad į skandalą įsivėlę G. Landsbergis ir M. Skuodis savo politinę atsakomybę vertina labiau, negu ministrų kėdes.

Birių krovinių terminalo vadovas: jūs juokaujate?

Nors ir politikai daug kalba apie sankcijas ir kad „Lietuvos geležinkeliai“ turėtų nustoti vežti kalio trąšas galbūt jau kitų metų sausį, tokios žinios labai nustebino Birių krovinių terminalo (BKT) vadovą Vidmantą Dambrauską.

Jis BNS duotame interviu teigia, kad iš Klaipėdos uosto laivai su kalio trąšomis toliau kasdien plaukia į visą pasaulį, įskaitant JAV, nes sankcijos netaikomos tranzito schemoje dalyvaujančioms Lietuvos įmonėms.

V. Dambrauskas pasakojo, kad JAV kompanijos perka „Belaruskalij“ trąšas, nes tai leidžia JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuro (OFAC) licencija – sandoriai su jos prekybos įmone „Belaruskaja kalijnaja kompanija“ (BKK) gali vykti iki kitų metų balandžio 1-osios.

Įmonės vadovas tikino, kad „Lietuvos geležinkeliai“ taip pat negali nevežti, jeigu sankcijų nėra, o jie turi galiojančią sutartį iki 2023 m. gruodžio 31 d.

„Tai kaip jie neveš? Jūs juokaujate? Koks yra teisinis pagrindas? Juk visi konsultavosi ir Užsienio reikalų ministerija, ir Susisiekimo ministerija, ir mes konsultavomės su OFAC, tai labai aiškiai pasakyta – dirbkit, jeigu nepažeidžiat sąlygų vienų iš trijų: neatsiskaitinėjat JAV doleriais, sandoryje nedalyvauja JAV juridinis asmuo ir jei nedirbat JAV teritorijoje.

Maža to, dar licenciją dabar išdavė. Kaip „Lietuvos geležinkeliai“ neveš, kaip jūs įsivaizduojat? Aš net apie tai kalbėti nenoriu, nenoriu, kad laikraščiai rašytų, nes milijardiniai ieškiniai“, – baisėjosi V. Dambrauskas.

Jis pridūrė, kad politikai gali kalbėti viena, bet dokumentai ant jo stalo rodo visai ką kita.

„Išvada yra viena – sankcijų nėra jų transportavimui, tranzitui ir būti negali, ir politikai gali šnekėti ką nori. Aš juos suprantu. Mes sėdėjom čia, nagrinėjom neaišku kiek laiko, o politikai – ar jie susipažinę giliai su klausimu? Jis gavo faktą ir kalba, o politikai juk atsako už Lietuvą. Ar kaip dabar, spjaus į teisę ir sakys, mes nevešim?

Tuo labiau, kai pati Amerika tęsia bendradarbiavimą suprasdama, kad alternatyvos nėra kalio trąšoms, jų nepagaminsi. Bado pasaulyje nori visi, ar kaip?“, – BNS aiškino V. Dambrauskas.

Pasak jo, jeigu būtų nutraukta sutartis, baudos dėl netesybų būtų ne milijonai, ne dešimtys milijonų ir net ne šimtai milijonų.

„Reikia paskaičiuoti bendrą sumą prekybos. Reikia įsivaizduoti, kas būtų dabar, jei Lietuva sugalvotų nežinau kaip uždrausti tranzitą, ar „Lietuvos geležinkeliai“ turėdami sutartį nevežtų. Aš nežinau, kokią sumą paskaičiuotų pati gamykla („Belaruskalij“ – BNS). Jeigu už 3 mlrd. parduoda produkcijos per metus, tai skaičiuokite.“

Udovickis: tranzitas per Lietuvą negali būti nutrauktas

BKT didžiausias akcininkas BNS pasakojo, kad kalio trąšų tranzitas per Lietuvą negali būti nutrauktas, nes tai prieštarautų Lietuvos, ES ir JAV tarptautiniams susitarimams.

„Jokių JAV sankcijų baltarusiško kalio tranzitui per Lietuvą nėra ir negali būti, kadangi tranzito, kaip procedūros, atžvilgiu sankcijų taikyti negalima“, – ketvirtadienį atsiųstame komentare BNS teigė Igoris Udovickis.

Pasak jo, visoms valstybėms, taip pat ir JAV, yra privalomos tarptautinės sutartys – Pasaulio prekybos organizacijos susitarimas bei Jungtinių Tautų jūrų teisės tarptautinė konvencija. Jos garantuoja tranzito laisvę neturinčioms prieigos prie jūros valstybėms.

„Natūralu, jog ir JAV, ir ES, ratifikavusios šiuos susitarimus, negali jų pažeisti ir nepažeidžia“, – tikino BKT savininkas.

I. Udovickis pakartojo, kad jokių JAV sankcijų baltarusiško kalio tranzitui per Lietuvą nėra ir negali būti, kadangi tranzito, kaip procedūros, atžvilgiu sankcijų taikyti negalima. Taip pat pavadino spekuliacijomis kalbas apie amerikietiškas sankcijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)