Penktadienį LLRA lyderis V. Tomaševskis pareiškė, kad greitu metu nepatenkinus LLRA reikalavimų, partija trauksis iš valdančiosios koalicijos.="http:>

T. Janeliūnas pastebi, kad lenkų pareiškimai niekaip neturėtų išgąsdinti koalicijos – LLRA pasitraukus, dauguma vis tiek išliktų. „O tokie ultimatumai jiems patiems tikrai nepadeda įgauti patikimų partnerių įvaizdžio. Dėl to būčiau linkęs tikėti, kad čia šioks toks skubotas pasikarščiavimas“, – sakė T. Janeliūnas.

Jo teigimu, būtent koalicijoje reikia ieškoti kompromisinių pozicijų dėl nevienareikšmiškų klausimų.

„Kita vertus, jei LLRA nelabai siekia sprendimų, o siekia tik eskaluoti pačią problemą, aišku, toks pareiškimas arba skambus trenksmas durimis gali leisti tokį tikslą pasiekti – išlaikyti įtampą, dėmesį LLRA, bet anaiptol ne padėti pačiai lenkių mažumai Lietuvoje“, – mano politologas.

Ar LLRA ir jos lyderis V. Tomaševskis iš viso suinteresuoti gerais Lietuvos ir Lenkijos ryšiais? Pasak T. Janeliūno, bloginti santykius tarp šalių galbūt būtų prasminga prieš rinkimus, kuomet siekiama sutelkti savo elektoratą.

„Ilgesnėje perspektyvoje vertinant, iš tikrųjų partijos ir lenkų tautinės mažumos tikslai gali išsiskirti. Partijai visą laiką reikia tam tikros grėsmės, įtampos, nes rinkimus galima laimėti, kada sutelkiama maksimali parama šiai partija. Dėl to LLRA visą laiką stengiasi laikytis nuolatinės įtampos pozicijos. Jeigu santykiai tarp Lietuvos ir Lenkijos yra geri, jei lenkų mažumai klausimai sprendžiami palankiai, įtampa atitinkamai mažėja ir pačios partijos politikavimo prasmė žymiai mažesnė. Atitinkamai tai gali kelti grėsmę partijos galimybėms rinkimuose“, – aiškino T. Janeliūnas

V.Dumbliauskas: V. Tomaševskis – tamsi asmenybė

Kiek kitokios nuomonės laikosi politologas, Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas. „Aišku, V. Tomaševskis – tamsi asmenybė atvirai kalbant, bet ir Viktoras Uspaskichas tamsi asmenybė. (...) Nedrįsčiau sakyti, kad V. Tomaševskis nori bloginti santykius“, – į klausimą, ar LLRA suinteresuota gerais valstybių santykiais, atsakė politologas.

V. Tomaševskio grasinimus jis vadina politinio žaidimo ginklu. „Grasinimas išeiti iš koalicijos – normalus politinio žaidimo ginklas, LLRA, manau, turi suprasti, kad nėra labai reikalingi – dabartinė dauguma – vadinamoji perteklinė dauguma, ir be jų gali ramiausiai apsieiti. Tai, manau, labiau viešai nuomonei pareikšta“, – sako V. Dumbliauskas. Jis spėja, kad taip LLRA derasi dėl iki galo nepaskirstytų viceministrų postų.

V. Dumbliausko teigimu, koalicijos partneriai LLRA į koaliciją priėmė sąmoningai – ne tik dėl didesnės koalicijos, bet ir dėl santykių su Lenkija gerinimo. Lenkai gavo ministro ir kelių viceministrų postus.

„Čia toks gestas iš naujosios valdančiosios pusės, manau, tai išreiškia socialdemokratų norą gerinti santykius su Lenkija. Valdančioji koalicija, manau, nusiteikusi daryti nuolaidų, kad su LLRA būtų palaikytas tam tikras pakankamai normalių santykių balansas. Klausimas, kiek LLRA neperžengs ribų, juk kantrybė irgi turi ribas“, – svarsto politologas. Jo teigimu, įtampa dėl tautinių mažumų išnyks negreitai. Neaišku, ar ji iš viso išnyks.