Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili Žinių radijo eteryje teigė, jog neišvengiamai tokia žinia bus patvirtinta.

„Manau, kad reikia tiesiog ramiai žiūrėti ir nepasiduoti. Tai yra ne pirmas kartas, kada mes girdime įvairius gandus, ką čia jau besugalvosi. <...> Tai yra žmogus, sulaukęs tam tikro amžiaus, o juk dar nėra išrastas nemirtingumo eliksyras, ta žinia vis tiek bus“, – teigė politologė.

Paklausta, ar įmanoma tokią žinią suvaldyti ir nuslėpti nuo visuomenės, KU politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili teigė nesiimanti vertinti, nors tokių pavyzdžių jau būta.

„Atsižvelgiant į tai, kokią mes dabar turime informaciją, kiek ir kokių įvykių buvo nuslėpta per visą ilgą ar tai Rusijos Federacijos, ar Tarybų sąjungos, ar Rusijos imperijos istoriją, tai tikrai nemanau, kad čia kas nors nustebtų, jeigu sužinotume, kad yra slepiama, ar buvo slepiama. Tų sąmokslo teorijų tikrai nereikia toli ieškoti. Nes istorija rodo, kad tokių įvykių yra buvę. <...>

Bet ar pavyktų tai padaryti šiais laikais? Aš nesiryžtu vertinti, aš nežinau. Man į galvą netelpa, ar šiais laikais įmanoma kažką nuslėpti. Bet iš to, ką mes matome aplinkui, aiškėja, kad galima“, – laidoje „Įvykiai ir komentarai“ teigė G. Burbulytė–Tsiskarishvili.

Vladimiras Putinas

Vaizdo tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas Žinių radijo eteryje teigė, jog ši nepatvirtinta žinia yra informacinio karo pavyzdys. Jo teigimu, išlaikyti paslapties apie V. Putino mirtį nepavyktų dėl dviejų priežasčių.

„Mano manymu, absoliučiai yra neįmanoma ilgą laiką nuslėpti V. Putino mirties. <...> V. Putino mirties būtų neįmanoma nuslėpti dėl dviejų priežasčių.

Visų pirma, visa jo aplinka yra sukurta taip, kad viskas iš esmės laikosi ant vieno asmens ir jo sprendimų – kam suteikti daugiau galios, o kam mažiau, ką susprogdinti, o ką palikti gyvą. Jeigu tik jo nebeliktų fiziškai, prasidėtų žiurkių lenktynės. <...>

O antras dalykas – V. Putino mirties laukia visi. Ir aš esu įsitikinęs, kad visa tai, kas yra skleidžiama iš Rusijos apie tai, kad Ramzanas Kadyrovas miršta, dabar jau V. Putinas miršta, tiesiog ignoruokime. Nes mes visą tai aptariame ir štai, R. Kadyrovas pasirodo. <...> O jeigu ir V. Putinas pasirodys, tai sakys, štai, jie visi yra melagiai ir net neverta diskutuoti“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje dalijosi vaizdo tinklaraštininkas S. Malinauskas.

Jo teigimu, jeigu visas pasaulis pradės kalbėti apie tai, kad V. Putinas mirė, jam pasirodžius viešumoje tik parodys savo jėgas.

„Dar paminėsite mano žodį, jis ne šiaip pasirodys, bet pasirodys ant slidžių, arba arklio, arba baseine. Jis sakys, kad nesvarbu, kiek man metų“, – kalbėjo S. Malinauskas, dar pridurdamas, jog taip būtų sugriaunama ir pirminių šaltinių ir jų informacijos skelbėjų reputacija.

Pasak KU politologės G. Burbulytės–Tsiskarishvili, tokios žinios naudingos ir Rusijos viduje, siekiant sustiprinti lyderio kultą.

„Mes matome truputį kitaip iš kur atkeliauja tie gandai. O pas juos vis tiek bus sudėliota taip, kad čia Vakarai skleidžia tokius gandus. O mūsų lyderis (gyvas, aut. p.). Tikrai sutinku, kad pamatysime jėgos demonstravimą, lyderio kulto įtvirtinimą dar didesnį vidaus procesų legitimacijai. Nes tikrai situacija yra sudėtinga, kiek leidžia sakyti tie objektyvūs stebėjimo duomenys.

Tad tam, kad viduje būtų kiek nukreiptas dėmesys dėl ekonominių problemų, tai yra naudinga“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ įžvalgomis dalijosi KU politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili.