Rugsėjo mėnesį valdžia nusprendė leisti į Lietuvą atvažiuoti rusams, turintiems lietuviškų šaknų ir galintiems tai įrodyti dokumentais.

Lietuvoje gyvenantis Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas S. Šamborskis kiek anksčiau yra sakęs, kad atsiradus tokiai galimybei į Lietuvą iš Kaliningrado galėtų atvykti keli tūkstančiai žmonių.

Išimtimi pasinaudojo 17 žmonių

VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis Delfi pateikė duomenis, kad nuo tada, kai buvo padaryta išimtis lietuviškų šaknų turintiems rusams atvykti į Lietuvą, ja pasinaudojo 17 Rusijos piliečių.

Anot tarnybos atstovo, žmonės turi pateikti tai įrodančius dokumentus: lietuvių kilmę patvirtinantį pažymėjimą arba teisę atkurti Lietuvos pilietybę patvirtinantį pažymėjimą. Abu juos išduoda Migracijos departamentas.

„Tie 17 žmonių turėjo šiuos dokumentus, dėl to yra įleisti“, – teigė G. Mišutis.

S. Šamborskis tikino pats pažįstantis daugiau lietuvių kilmės rusų, kurie bando įsitvirtinti mūsų šalyje. Tokių jis teigė žinantis apie penkias dešimtis.

Kaip jie galėjo patekti į Lietuvą?

„Tai, ką sako Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas, kad atvyksta daugiau... Na, pagal tą priežastį pas mus yra 17, bet gali būti, kad tie žmonės atvyko pagal kokias nors kitas priežastis“, – svarstė jis.

G. Mišutis pabrėžė, kad tie žmonės galėjo pasinaudoti kitomis išimtimis, kurios numatytos rugsėjį priimtame Vyriausybės nutarime.

Jame nustatyta, kad be asmenų, turinčių lietuviškų šaknų, atvykti gali turintys vienos iš ES ar Šengeno valstybių išduotą leidimą gyventi arba Šengeno valstybės išduotą ilgalaikę nacionalinę vizą. Atvykti leidžiama dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, taip pat diplomatams arba keliaujantiems tranzitu, tačiau pastarieji čia užsibūti negali.

„Reikia pasižiūrėti, pagal kokią priežastį jie atvyko, nes su trumpalaikėmis vizomis po rugsėjo 19 dienos, kai priimtas Vyriausybės nutarimas, jie atvykti negalėjo. Oficiali mūsų statistika dėl priežasties, susijusios su lietuviškomis šaknimis, – 17 asmenų“, – pabrėžė VSAT atstovas spaudai.

Kaliningradas

G. Mišutis patikino, kad galiojanti tvarka neleidžia Rusijos piliečiui įvažiuoti į Lietuvą ir čia laukti, kol Migracijos departamentas išduos dokumentus.

„Ne, jeigu jie tų pažymėjimų neturi, atvykti negali. Esant situacijai, kai Rusijos piliečiai atvykti negali, minėti dokumentai yra priežastis juos įleisti. Arba jie atvykę iki rugsėjo 19 dienos, arba atitinka kitus kriterijus“, – svarstė jis.

Šamborskis: jaučiasi nereikalingi

Apie VSAT pateiktus duomenis paklaustas S. Šamborskis Delfi penktadienį sakė, kad tai galima paaiškinti.

Esą dalis jo minėtų lietuvių kilmės rusų į Lietuvą pateko su ilgalaikėmis Šengeno vizomis.

„Pagal kilmę, tarp kitko, vizuoti. Ne visi kreipėsi dėl leidimo gyventi, kiti laukia pažymų, kad jie lietuviai. Labai sunku visa tai suskaičiuoti“, – teigė jis.

Bendruomenės pirmininkas pažymėjo, kad sutvarkyti reikiamus dokumentus trunka labai ilgai, Migracijos departamentas kai kuriuos dokumentus gali rengti ir 120 dienų. Jų nesusitvarkę žmonės negali dirbti, susitvarkyti buities.

Jam pikta, kad ukrainiečių dokumentai buvo tvarkomi labai greitai.

„O su šitais mūsų tautiečiais vargšeliais elgiamasi, sakyčiau, labai atmestinai. Jie lyg nereikalingi. Žmonės vieni kitiems pasako, kad jų čia niekas nelaukia, ir labai blogas požiūris į juos, žmonės nelabai ir veržiasi į tą Lietuvą, nes nenori būti nekenčiami“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas teigė tam tikrą požiūrį jaučiantis ir socialiniuose tinkluose. Esą jei tik bando ką nors užtarti, iškart yra užpuolamas.

„Rašo, kad nereikia tokių gailėti, kur jie buvo 30 metų ir visa kita. Visokias tokias nesąmones rašinėja, neva jie gali grėsmę kelti, kad yra vienokie, anokie“, – teigė jis.

Ne visi užzombinti

Į Delfi pastebėjimą, kad atsargumą kelia nenoras prisikviesti Vladimiro Putino gerbėjų, S. Šamborskis atsakė, kad Lietuvoje tų gerbėjų yra daugiau negu tarp tautiečių iš Kaliningrado, kuriuos jis pažįsta.

„Ne visi tokie užzombinti, ypač jaunimas – jie nežiūri tos V. Putino televizijos, nes kai internetu naudojiesi, turi platesnį akiratį ir daugiau žinai. Aš bent nesusidūriau. Iš senesnės kartos tautiečių – taip, yra užzombintų. Jie sėdi, nieko neveikia ir tik Maskvos televiziją žiūri. Su jais labai sunku diskutuoti, beveik neįmanoma. Su jaunimu, atvirkščiai, jie žino, kas vyksta, tik garsiai nesako“, – pabrėžė jis.

Anot bendruomenės pirmininko, V. Putino gerbėjai į Lietuvą nesiveržia. Jis pasvarstė, kad dalis tokių iš Kaliningrado jau išsiųsti į frontą.

„Gal jau gabaliukais rankiojami arba šuneliai juos jau drasko“, – pridūrė jis.

S. Šamborskio žiniomis, į frontą Ukrainoje išsiųsta 17 lietuviškų šaknų turinčių rusų iš Kaliningrado.

„Jiems buvo sakyta – dinkit iš ten, bėkit. Ne, vis tiek jie sėdi. Sėdėjo sėdėjo, kol šaukimus gavo. Surinko ir – pirmyn“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)