„Žmonės ruošėsi švęsti šv. Velykas. Deja, dalis tos šviesios dienos nebesulaukė, neišgyveno. Agresorius iš Rusijos surengė raketinę ataką, – prie sugriauto pastato komentavo Odesos meras Genadijus Truchanovas. – Tai be proto skausmingas smūgis visai žmonijai, žmogiškumui, nes visas šitas karas – ne žmonių karas, tai žvėrių žiaurumas.

Naudojami nežmoniško žiaurumo metodai. Ir šis karas grobuoniškas, grobikiškas. Čia nėra jokios misijos, jokios išlaisvinimo, išvadavimo misijos. Viskas melas ir pramanai. Vykdomas žiaurus, ciniškas karas prieš Ukrainą, prieš Ukrainos žmones. Prieš visą civilizuotą pasaulį.“

Raketų ataka

Apie raketų ataką mieste ciniškai pasigyrė patys rusai, pranešę, kad didelio tikslumo raketomis sunaikino logistikos sandėlį, kur buvo laikomi ginklai iš Vakarų. Tačiau realybė – visiškai kitokia. Viena iš 7 paleistų raketų sugriovė daugiabutį, pražudydama mažiausiai 8 žmones, sužeisdama dar bent 20. Aukų skaičius dar gali augti, gelbėtojai dar dirba griuvėsiuose ieškodami žmonių. Tarp žuvusiųjų – 3 mėnesių kūdikis, jo mama bei močiutė.

„Tai ne šiaip sau civilis, ne karinis objektas. Aplinkui jokių karinių objektų iš viso nėra. Niekur aplink. Jei pradės sakyti, kad raketa nepriskrido, kad suklydo. Niekur arti karinių objektų nėra. Jau mačiau komentarų. Juk visi rūsiai atviri, atviros stovėjimo aikštelės, ir visi statiniai aplink. Gali atvažiuoti ekspertai, žiniasklaidai, apžiūrėti, įvertinti ir įsitikinti, kad čia nėra jokių karinių objektų. Jokių ginklų slėptuvių. Artimoje aplinkoje nieko tokio nėra“, – sakė G. Truchanovas.

Odesa po raketų atakos

Tragedijos mastas galėjo būti dar didesnis, bet daugiabučio konstrukcijos atlaikė smūgį ir namas nesugriuvo. Jei tai būtų įvykę, tikėtina, kad po griuvėsiai būtų palaidota kur kas daugiau žmonių. Ekspertai nustatė, kad daugiabutis jau neturėtų sugriūti, namas pastatytas kokybiškai, laikančios konstrukcijos nepažeistos.

„Neišvogė betono“, – juokavo prie pastato buvęs inžinerijos specialistas, vertinęs daugiabučio būklę.

Dar viena iš paleistų raketų pataikė į kapines, dvi pavyko numušti, likusios pasiekė savo tikslus – karinę infrastruktūrą mieste.

Rusų kerštas

Rusų puolimui beveik milijoną gyventojų turintis miestas ruošėsi nuo pat karo pradžios, kai kuriose gatvėse pastatytos barikados, stovi kareiviai. Tačiau raketų smūgis vis tiek buvo netikėtas, sunku suprasti, ko tuo bandyta pasiekti.

Odesa po raketų atakos

Odesos meras kalbėjo, kad ataka – rusų kerštas. Pirmiausia už Juodojoje jūroje nuskandintą kreiserį „Moskva“. Taip pat priešas suprato, kad tikslas užimti visą pietinę Ukrainos dalį ir atkirsti šalį nuo priėjimo prie jūros – neįmanomas. Todėl jie griebėsi jau prie Kyjivo ir kitose vietose išbandytos taktikos – bombarduoti civilius siekiant įnešti chaosą.

Su Odesos gubernatoriumi Maksymu Marchenko bendravęs Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas išgirdo, kad po atakos miestas nusiteikęs ryžtingai.

„Situacija sudėtinga, Odesa pirmą kartą gavo tokį raketų smūgį, žmonės to nesitikėjo. 8-9 valandą vakaro miestas jau tuščias. Valdžia nusiteikusi ryžtingai, aiškiai deklaruoja, kad neįmanoma paimti miesto rusų pajėgoms ir užtikrinti koridorių iki Padniestrės. Desanto išsodinti ukrainiečiai neduos, Mykolajevo rusai nepaims, nepraeis“, – sakė jis.

Odesa po raketų atakos

Susitikimų metu jis išgirdo ir apie rusų planą pulti Ukrainą iš Padniestrės – Moldovos teritorijos, kur jau beveik 3 dešimtmečius vyksta įšaldytas konfliktas. Čia rusai yra dislokavę savo pajėgas, gali būti, kad ten yra iki 2 tūkst. karių. Tačiau į karą Ukrainoje jie nesiveržia.

„Pačioje Padniestrėje rusų pajėgos morališkai visiškai nepasiruošusios kovoti, jie ten įleidę šaknis, pradėję verslus, turi šeimas, nusipirkę butus. Jie darys viską, kad neitų į frontą, kur jie žus“, – sakė P. Saudargas.

Kitas Odesoje viešėjęs Seimo narys Justinas Urbanavičius sakė, kad tai, kas vyksta šiame mieste – sunkiai suvokiama.

„Nesuvokiami dalykai, šiandien Velykos, žmonės turėtų ruoštis eiti į bažnyčią, kaukiančios sirenos, vaizdas šokiruoja. Atvykus į Odesą girdėjosi sirenų gausmai, bet tuos gausmus permušė ir bažnyčių varpai. Žmonės švenčia Velykas, nors ta šventė nėra tokia, kokia turėtų būti. Bet širdyje jie tiki laisve“, – sakė jis.

Odesa po raketų atakos

Jaučia pyktį

Kurorte gatvės tuštesnės nei įprastai, tačiau gyvenimas mieste nesustoja. Šeštadienio vakarą ant suoliukų plepa žmonės, du jaunuoliai pravažiuoja riedlentėmis šokinėdami ant bortelių, gatve eina rankomis susikibusi porą, vienas karys šypsodamasis fotografuojasi prie paminklo, šalia pasidėjęs kalašnikovą, kitas laukia eilėje prie kavos kiosko.

Baruose žmonės gurkšnoja alų ir juokauja, vakare bokalą įmanoma gauti tik ten. Parduotuvėje silpnojo alkoholio įsigyti įmanoma tik iki 15 val., o degtinės ir kitus stipriuosius gėrimus parduoti Odesos regione išvis uždrausta.

Visgi sutemus gatvės ištuštėja, čia vaikšto tik vienas kitas žmogus, o dirbę restoranai užsidarinėja. Nuo 23 val. prasideda komendanto valanda, jei kas nors bus pastebėtas lauke, naktį praleis areštinėje ir dar susimokės administracinę baudą.

Odesa po raketų atakos

Odesos gyventojas, paklaustas, ar mieste jaučiama baimė po šios atakos, atsakė, kad gal kažkas ir bijo.

„Bet visi jaučia pyktį, – apie pagrindinę ukrainiečių emociją sakė jis ir pridūrė. – Mes vis tiek nugalėsime.“

Nors apie karo pavojų kalbėta nuolat, ukrainiečiai, pasak pašnekovo, iki paskutinės dienos netikėjo, kad bus ryžtasi tokiam žingsniui.

„Žinojome, kad Putinas beprotis, bet netikėjome, kad jis tiek išprotėjęs“, – sakė jis.

Odesa po raketų atakos

Pasak jo, dabar labai svarbi Vakarų pasaulio parama ginklais, jis pasidžiaugė ir Lietuva, kuri padeda kiek gali ir ypač tuo, kad Europos Sąjungoje garsiai dar iki karo pradžios nuolat akcentuoja Rusijos grėsmę, o prasidėjus invazijai ragina kuo labiau padėti ginklais.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pastebėjo, kad praeityje kai kurie Odesos gyventojai simpatizavo Rusijai, tačiau dabar ir jie tapo Ukrainos patriotais.

Odesa po raketų atakos

„Prieš kokius 5 metus Odesa buvo vertinamas kaip miestas orientuotas į Rytus, rusiško pasaulio dalis su lokalia regionine tapatybe. Čia stipriai balsuodavo už Regionių partija, čia Janukovyčius laimėjo.

Be abejo, 2014 m. visi nepervirto į kitą pusę. Po vakarykštės dienos atakos galima drąsiai pasakyti, šita raketa yra rusiško pasaulio simbolis. Vienintelis, kas liko iš rusiško pasaulio Odesoje. Tai 8 žuvę žmonės, 3 mėnesių vaikas ant Putino sąžinės. Jei kas dar turėjo abejonių dėl Odesos, šiandien jokių abejonių nėra. Tai patriotiškas miestas, daugianacionalinis miestas, kuris duos atkirtį Putinui ir Putinas jo nepaims“, – sakė L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)