Tuo tarpu budintiesiems prie Kedžių ir Venckų namų Klonio gatvėje Susirinkimų įstatymas taikomas kur kas laisviau: leidimo protestuoti Kedžių gynėjai neturi, su rajono savivaldybe jų buvimas Klonio gatvėje nesuderintas, budėjimas vyksta ištisą parą ir, nors koncertų scena stovi privačioje žemėje, tačiau patys žmonės būriuojasi ir budi už Venckų ir Kedžių valdų ribos.

„Įstatymai turi galioti visiems, tarp jų ir Klonio gatvei, nes, kiek žinau, Garliava nepriklausomybės kol kas dar nepaskelbė, nors, panašu, kad greitai paskelbs“, - situaciją įvertino parlamentarė, Seimo Žmogaus teisių komiteto narė Dalia Kuodytė.

Leidimo rinktis Klonio gatvės budintieji neturi

Susirinkimų įstatymas nurodo, kad pagal šio įstatymo nustatytą tvarką organizuojamiems susirinkimams nereikia išankstinio valstybės ar savivaldybių leidimo, tačiau viešo susirinkimo vietą, laiką organizatoriai turi suderinti su savivaldybės tarybos vykdomojo organo vadovu arba jo įgaliotu atstovu.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Povilaitis DELFI patvirtino, kad dėl viešų susirinkimų Klonio gatvėje Garliavoje niekas nesikreipė.

„Ne, tikrai leidimo niekas neprašė, nors ta Klonio gatvė siekia 100-150 metrų. Mes negavome jokių skundų ir dėl kažkokių trukdymų. Bet prašymo dėl leidimo organizuoti susirinkimą taip pat nesame gavę“, - sakė administracijos direktorius K. Povilaitis.

Kaip parašyta Susirinkimų įstatyme, šis teisės aktas taikomas, kai susirinkimai organizuojami tokiose viešose vietose, kaip miestų aikštės, gyvenviečių gatvės, aikštės, parkai, skverai ar kitos vietos bei bendro naudojimo pastatai.

Įstatyme nenurodomos jokios išimtys dėl gatvės trumpumo.

„Vieši susirinkimai gali būti vedami nuo 8 iki 23 valandos ir tik susirinkimo organizatorių suderintu su savivaldybės tarybos vykdomojo organo vadovu ar jo įgaliotu atstovu laiku. Susiderinus susirinkimai gali būti organizuojami ir kitu paros metu, tačiau tik apšviestose vietose ir netrikdant kitų gyventojų poilsio“, - teigiama įstatyme.

Budintieji Klonio gatvėje laiko neskaičiuoja, dienos metu Garliavoje organizuojami ir koncertai, pati scena pastatyta privačioje valdoje, tačiau besiklausantieji koncertų būriuojasi ir pačioje gatvėje.

„Draudžiami susirinkimai, kurių dalyviai (...) susirinkimų metu sakomomis kalbomis, plakatais, šūkiais, audiovizualinėmis priemonėmis ir kitokiais veiksmais akivaizdžiai kursto pažeisti arba pažeidžia Lietuvos Respublikos Konstituciją ar įstatymus“, - rašoma įstatyme.

Tuo tarpu budintieji prie Kedžių ir Venckų namų net neslepia pritariantys ir net raginantys nevykdyti teismo sprendimo grąžinti kelių žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukrą jos mamai,

D.Kuodytė: tuoj sulauksime Garliavos nepriklausomybės deklaracijos

Liberalų sąjūdžio parlamentarė, Seimo Žmogaus teisių komiteto narė D. Kuodytė teigia nesuprantanti, kaip vienoje Lietuvoje gali gyvuoti skirtingos taisyklės skirtingoms visuomenės grupėms. „Įstatymai turi galioti visiems, tarp jų ir Klonio gatvei, nes, kiek žinau, Garliava nepriklausomybės kol kas dar nepaskelbė, nors, panašu, kad greitai paskelbs“, - teigė parlamentarė.

D. Kuodytė priminė, kad mitingą dėl atleistų FNTT pareigūnų surengę vadinamieji visuomenininkai gali gauti baudą, nes protesto akciją paankstino viena valanda ir perkėlė ją iš automobilių stovėjimo aikštelės prie Seimo į Nepriklausomybės aikštę.

„Turime gerą pavyzdį, teisiami Darius Kuolys ir Bronius Genzelis, man atrodo, dėl to, kad pakeitė vietą ir laiką. Pagal dabartinę tvarką, kreipiamasi į savivaldybę, nurodomas tikslas, kiek žmonių susirinks ir nuo to nukrypti negalima, nukrypus taikoma administracinė atsakomybė“, - pasakojo D. Kuodytė.

Parlamentarė taip pat pasakojo, kad praeitų metų lapkritį Tibeto rėmėjai buvo sulaikyti Kenos geležinkelio stotyje, nes policininkai protestuotojams, norėjusiems pasitikti iš Kinijos atvažiuojantį traukinį „Saulė“, nurodė eiti į pasienio zoną, kurioje būti negalima.

„Su Tibeto rėmėjais nuolat būna visokių keistų dalykų. O paskutinis buvo tada, kai į Kenos geležinkelio stotį piketuoti prieš traukinį „Saulė“ atvyko trys ar keturi žmonės. Patys pareigūnai žmonėms nurodė, kur nueiti, o nurodė ten, kur negalima – atseit pasienio zona – ir ten juos sulaikė. Juos išlaikė visą dieną, surašė administracinių teisės pažeidimų protokolus ir panašiai. Žodžiu, standartai yra labai skirtingi, o kalbant apie Klonio gatvę, tai ten netaikoma iš viso jokių standartų ir tas yra apgailėtina“, - piktinosi politikė.

Jos teigimu, jeigu protestuotojai Klonio gatvėje neturi savivaldybės leidimo susirinkimui ar nėra suderinusi protesto su savivaldybe, tai turėtų būti traktuojama kaip akivaizdus įstatymo pažeidimas.

„Mano nuomone, tai akivaizdus pažeidimas. Aš visiškai nesuprantu, kodėl šitoje situacijoje iš viso neveikia jokie Lietuvos Respublikos įstatymai“, - teigė D. Kuodytė.

Policija: bausti negalime

Kauno rajono policijos viršininkas Romas Oželis DELFI teigė, kad, policijos nuomone, Garliavoje renginiai, kuriuos apima Susirinkimų įstatymas, vyksta privačioje Kedžių ir Venckų valdoje.

„Dabartinis visas įvykis kaip ir vyksta privačioje valdoje, jie ten rengia koncertus, maldos skaitymus, eilėraščių deklamavimą, todėl mes negalime taikyti šito Susirinkimų įstatymo dėl tos veiklos“, - teigė R. Oželis.

Jis teigia, kad policija Garliavos gyventojų skundų nėra gavusi, tačiau baudžia pavienius viešosios tvarkos pažeidėjus: neblaivius asmenis ar kitaip pažeidusius viešąją tvarką.

Pasak R. Oželio, policija negali prikibti ir dėl rengiamų koncertų, nes jie rengiami dieną, todėl Triukšmo valdymo įstatymo nepažeidžia.

„Tie koncertai vyksta dienos metu, o vakarais jų kaip ir nėra. Mes šiaip stebime aplinką ir jei gauname pranešimų, kad esama kokių nors pažeidimų, tai reaguojame į kiekvieną atvejį. Yra keletas žmonių nubausta, kai kuriems žmonėms iš tos aplinkos ir šiandien rašomi administracinių teisės pažeidimų protokolai“, - sakė Kauno rajono policijos vadovas.