Pasak dienraščio "Lietuvos rytas", skirtingai negu Motinos diena, pirmąjį birželio sekmadienį minima Tėvo diena yra įrašyta tik į atmintinų dienų sąrašą.

Jei Seimas nutartų ir šią dieną paskelbti valstybine švente, šalyje atsirastų dar viena poilsio diena.

Praėjusių metų pabaigoje buvo priimta Darbo kodekso pataisa, kuri numato, kad su poilsio dienomis sutampančios šventės kompensuojamos jas perkeliant į artimiausią darbo dieną.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba į Seimą kreipėsi išnagrinėjusi vilniečio Juliaus Andrikonio skundą dėl galimos diskriminacijos dėl lyties. J.Andrikonis atkreipė dėmesį į tai, kad Tėvo diena yra tik atmintinų dienų sąraše, o Motinos diena - valstybinė šventė.

"Šių dienų proga dauguma vaikų vyksta aplankyti savo motinų, tėvų, senelių. Yra tradicija aplankyti mirusių protėvių kapus. Tokiu būdu, kai Tėvo diena nėra valstybinė šventė, žmonės turi perpus mažiau laiko padėkoti savo tėvams, negu skiriama motinoms. Todėl tokią padėtį laikau diskriminuojančia vyrus", - savo skundą argumentavo 24 metų Vilniaus universiteto studentas.

Nevedęs ir vaikų neturintis vyriškis tvirtino, kad rašydamas skundą nesiekė papildomos poilsio dienos, nes ne darbo dienų ir taip pakanka. J.Andrikoniui rūpėjo sužinoti, kaip veikia sistema: "Norėjau pats įsitikinti, ar lygių galimybių kontrolieriai gina vien moterų teises, ar ir vyrų".

Atlikę tyrimą kontrolieriai pareiškė, jog Konstitucijoje yra įtvirtinta, kad sutuoktinių teisės šeimoje lygios, pabrėžiamas abiejų tėvų lygiateisiškumas. Civilinis kodeksas taip pat numato lygias abiejų tėvų teises ir pareigas vaikams.

"Todėl motinai ir tėvui turėtų būti vienodai ugdoma pagarba ir dėmesys, jie turėtų būti vertinami tiek šeimoje, tiek visuomenėje. Bet skirtingo statuso suteikimas Motinos ir Tėvo dienoms formuoja skirtingą supratimą apie motinos ir tėvo vaidmenį šeimoje ir suponuoja nuomonę, jog moters motinos vaidmuo yra prioritetinis tėvo atžvilgiu", - padarė išvadą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Siūlymas Tėvo dieną įtraukti į valstybinių švenčių sąrašą yra rekomendacinio pobūdžio, bet lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė tikisi, kad siūlymui nebus smarkiai prieštaraujama.

Maždaug tuo pačiu metu, kai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pateikė siūlymą Seimui dėl Tėvo dienos, konservatorius Jurgis Razma užsimojo naikinti tvarką, kai su savaitgaliais sutampančios švenčių dienos kompensuojamos laisvadienį perkeliant į artimiausią po jų einančią darbo dieną.

Savo aiškinamajame rašte parlamentaras argumentuoja, kad panaikinus laisvadienių kompensavimą, būtų "išvengta verslo trikdymo bei girtuoklystės plitimo".

Tuo tarpu šalies gyventojai itin palankiai vertino valdžios sprendimą sugrąžinti "pavogtas" švenčių dienas.

Visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, tokiu sprendimu buvo patenkinti net 69,6 proc. šalies žmonių.