„Lietuvoje dažnai manoma, kad gimstamumą galima skatinti įvairiomis išmokomis, pašalpomis arba kompensacijomis, tačiau, mano nuomone, šeimos su vaikais paprasčiausiai turi turėti didesnį svorį per rinkimus – ar renkant parlamentą, ar savivaldybių tarybas, ar europarlamentarus bei prezidentą“, - teigė parlamentaras.

Jo nuomone, turėdamos daugiau balsų šeimos su vaikais turės didesnį interesą eiti į rinkimus apskritai. Maža to, turėdami didesnį svorį rinkimuose tėvai su vaikais stipriau lemtų rinkimų rezultatus, todėl politinės partijos būtų priverstos atsižvelgti į šios visuomenės grupės interesus.

Pagal sumanymą, už vaikus vienas iš tėvų galėtų balsuoti kol vaikui sukaks 18 metų.

Paklaustas, ar tai nėra paslėptas būdas konservatoriams-krikdemams išplėsti savo rinkėjų ratą, V. Stundys sutiko, kad TS-LKD iš to rinkimuose išloštų, bet, jo nuomone, išlošis būtų regimas tik pirmaisiais rinkimais – vėliau visos politinės partijos į rinkimų programas įtrauktų nuostatų, kurios svarbios vaikų turinčioms šeimoms, todėl galutinis rezultatas būtų palankus ne kuriai nors partijai, o pačioms šeimoms.

„Iš pradžių gal ir taip, bet vėliau visos partijos suprastų, kad šeimos politika yra viena kertinių visuomenės gyvenimo sričių, todėl jos užmiršti nevalia. Partijos imtų dėti pastangas kurti šeimai palankią aplinką, siūlytų idėjas, teisės aktų pataisas, kurios šeimoms su vaikais būtų naudingos. O tų būdų gerinti šeimų gyvenimą yra įvairiausių – tai tikrai ne vien pašalpos ar išmokos“, - teigė politikas.

DELFI primena, kad konservatoriai yra inicijavę Nacionalinį susitarimą dėl šeimai palankios aplinkos kūrimo, kurį pasirašė kai kurios partijos bei visuomeninės organizacijos.

Nacionaliniame susitarime iškeliami šie pagrindiniai tikslai: paslaugų ir infrastruktūros šeimai plėtra, teigiamo visuomenės požiūrio į šeimą stiprinimas, šeimos gerovės ir materialaus saugumo užtikrinimas, sąlygų įgyvendinti šeimos prokreacinę funkciją gerinimas.

Taip pat siūloma suteikti vaikus šeimoje auginantiems tėvams papildomų socialinių garantijų ar paslaugų, siekiant, kad vaikų auginimas būtų prilyginamas visuomenei naudingam darbui, sudaryti geresnes sąlygas šeimoms, ypač auginančioms vaikus, nuomotis arba įsigyti pirmąjį būstą.

Susitarimu siūloma „visokeriopai remti pastangas, prisidedančias prie asmens vaisingumo išsaugojimo ir puoselėjimo“, taip pat diegti konsultavimo prieš abortus sistemą bei „šviesti visuomenę apie gyvybės vertę ir abortų žalą“.