Susitikimo išvakarėse G. Landsbergis žurnalistams teigė besitikintis, kad pokalbis su šalies vadovu bus konstruktyvus ir leis priimti sprendimus dėl įstrigusio ambasadorių skyrimo.

Kaip šią savaitę pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), prezidentas taip pat bus informuotas apie antradienį vykusį ministro ir ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno pokalbį dėl galimybių tęsti darbą atstovybėje.

Kelis mėnesius tvyrančias įtampas dėl ambasadorių skyrimo politikai aptarė ir praėjusią savaitę. Nors sprendimai nebuvo pasiekti, G. Landsbergis susitikimą įvertino pozityviai.

Ginčai dėl ambasadorių tęsiasi nuo pernai

Prezidentūros ir URM kivirčai dėl ambasadorių skyrimo prasidėjo dar pernai – institucijos nuo gruodžio ginčijasi dėl to, kas yra kaltas, jog Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi vadovo. Daukanto aikštės rūmams ir ministerijai skirtingai aiškinant stringančias šios atstovybės ambasadoriaus skyrimo aplinkybes, klausimas ne kartą aptartas ir Seimo Užsienio reikalų komitete (URK).

Tuo metu dar praėjusių metų rudenį konfliktas tarp prezidento ir ministro kilo dėl ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno. Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą, nesutarta, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus, todėl spalį G. Landsbergis laikinai sustabdė E. Bajarūno funkcijas.

Klausimas dėl diplomato darbo dėmesio centre atsidūrė ir po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų, nustačius, kad miuzikle „Operos fantomas“ apsilankę prezidentas G. Nausėda ir E. Bajarūnas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymą. Komisija nustatė, kad apsilankymas miuzikle buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis.