"Pirmasis sumušimas buvo areštinėje (pernai spalio pabaigoje - BNS), vėliau, kai rusai atvažiavo. Pirma apklausa buvo su Justu Lauciumi Generalinėje prokuratūroje, o kitą dieną, nežinau kurią, buvau išvežta į nežinomą baltą pastatą", - žurnalistams po Vilniaus apygardos teismo posėdžio pasakojo E.Kusaitė.

"Manau, kad galėjo būti taip, kad (tas pastatas - BNS) priklausė galbūt Valstybės saugumo departamentui (VSD). Aš nedarau prielaidų, tiesiog man taip atrodė, kad gal priklausė VSD. Aš ten buvau patalpinta į "boksiką", vadinamą laikino sulaikymo vietą. Įėjo trys rusai ir pradėjo reikalauti, kad liudyčiau prieš Magmadovus. Kai aš atsisakiau tai daryti, pasipylė keiksmai, smūgiai, ir spardė, ir daužė, ir trankė į žemę paėmę už plaukų", - teigė mergina.

Merginos teigimu, ji buvo trijų Rusijos pareigūnų sumušta ir jų grasinimų apklausų metu sulaukė balandžio pradžioje. Jie, anot E.Kusaitės, neprisistatė.

"(Su rusais teko bendrauti - BNS) du kartus. (Balandžio - BNS) septintą ir kitą kažkurią dieną (...) Jie sakė iš pradžių, esą tu protinga mergaitė, tu papasakosi ir pradėjo kišti diktofoną. Kai aš akivaizdžiai atsisakiau su jais bendrauti, tada pasipylė riksmai ir smūgiai. Aš nieko apie Magmadovus nesakiau, bet jie vis tiek pasakė, kad mes surašysime taip, kaip mums reikia, mes pakankamai žinome iš jūsų bendravimo internetu, tuos aspektus pritaikysime", - pasakojo mergina.

Ji tvirtino iš pat pradžių nesiskundusi, nes bijojo dėl artimųjų.
"Iš karto nesiskundžiau, nes bijojau dėl savo artimųjų gyvybės, nes man sakė, kad artimieji negyvens ir tu pati negyvensi. Sako - pabandyk pasiskųsti, neišgyvensi nė savaitės. Be to, grasino, kad nukankins tą draugę Maskvoje, sakė, išvešime tave, tavo draugę į Maskvą, susprogdinsime", - tikino E.Kusaitė.

Ji teigė iš pradžių apskritai nenorėjusi, kad informacija apie esą patirtą smurtą išeitų į viešumą.

"Aš siunčiau per vieną savo draugę laiškus artimiesiems, mano laiškai buvo cenzūruojami, aš nenorėjau, kad visa tai atsispindėtų, nes bet kokiu atveju galėjau sulaukti bausmės. Paskui susekė vis tiek, kad laiškai buvo siunčiami per draugę ir, žodžiu, apie tą smurtą aš išdėsčiau artimiesiems, bet prašiau laiškų neviešinti. Aš norėjau kažkam pasisakyti, pasipasakoti, bet artimieji laiškus paviešino", - tvirtino įtariamoji.

Mergina pasakojo, kad pirmą kartą ją sumušė Lietuvos pareigūnai iš karto po sulaikymo spalio pabaigoje.

"Į areštinę, į kamerą atėjo pareigūnai ir pradėjo tyčiotis ir trankyti", - teigė E.Kusaitė.

Mergina taip pat pasakojo, kad jai buvo leidžiami, kaip ji mano, psichotropiniai vaistai. Juos, anot merginos, leido nepažįstama moteris.
"Psichotropiniai vaistai, aš manau, man buvo leidžiami, nes man aišku daugelis epizodų yra išsitrynę iš to laikotarpio, kai prieš mane naudojo psichotropines medžiagas. Man vaistai buvo leidžiami, per "bliuską" buvo leidžiami, dabar atsigamina epizodai, kad buvo leidžiami į veną.
Generalinėje prokuratūroje ir kalėjime apklausų metu", - kalbėjo E.Kusaitė.

Vilniaus apygardos teismas antradienį nagrinėjo merginos skundą dėl galimai jos atžvilgiu panaudoto fizinio ir psichologinio smurto tuo metu, kai buvo suimta.

Mergina skundžia Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nutartį, kuria buvo atmestas E.Kusaitės skundas dėl liepos mėnesį Generalinės prokuratūros sprendimo nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl jos atžvilgiu neva naudoto smurto.

Mergina anksčiau teismo posėdžiuose yra tvirtinusi, kad per apklausas prieš ją naudotas fizinis smurtas, psichologinis spaudimas, psichotropinės medžiagos. Dėl to esą ir keitėsi jos parodymai.

"Tose apklausose, kurias atsimenu, buvau pastatyta į padėtį be išeities", - tikino E.Kusaitė. Ji sakė, kad pareigūnai grasino, jog jai neprisipažinus nukentės jos draugai Apti Magmadovas ir Aišat Magmadova, kurie dabar yra sulaikyti Maskvoje.

E.Kusaitė yra įtariama tuo, kad rengėsi susisprogdinti Rusijos karinėje bazėje.