„Mes apie jį nieko nežinojome, bet po pokalbio nutarėme juo pasidomėti – paieškoje įvedę vardą ir pavardę pamatėme, su kuo turime reikalų“, – sakė kelionių agentūros darbuotoja, kuri su kolege asmeniškai bendravo su R. Jakščiu.

Jaunimo mentorius, vadovavęs viešajai įstaigai „Mokinio karjera“, kuri anksčiau taip pat organizuodavo išvykas moksleiviams į užsienį, būtent tokių kelionių metu surado savo aukų – sėkminga karjera didžiavęsis vyras viešai gyrėsi, kad yra lankęsis šimtuose Lietuvos mokyklų, bendrauja su žymiais žmonėmis ir yra labai turtingas. Po teismo procesų jis viešąją įstaigą nutarė likviduoti, jau antrąją jam iškeltą baudžiamąją bylą nagrinėjusiam teismui jis nurodė, kad daugiau nebedirbs su nepilnamečiais.

Tačiau tuo abejoja vienos kelionių agentūros darbuotojai, kurie sulaukė R. Jakščio pasiūlymo – jis domėjosi, ar agentūra nesutiktų bendradarbiauti vežant nepilnamečius moksleivius į ekskursijas po Europą.

Kelionių agentūros darbuotojų pokalbis su R. Jakščiu įvyko dar trečiadienį – Jungtinėje Karalystėje įsteigtos agentūros vadovaujančiu partneriu Baltijos šalyje prisistatęs vyras teigė, kad edukacinių kelionių agentūra organizuoja išvykas ne tik Anglijoje, bet ir Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, o nuo šių metų pradžios savo veiklą nusprendė išplėsti ir į Baltijos šalis.

Pokalbio metu R. Jakštys taip pat pabrėžė, kad į keliones vyktų tik moksleiviai.

„Su Lietuva pasibandėme, prasinešėme pro mokyklas, gavome užklausų“, – tarptautinės kompanijos atstovu prisistatęs R. Jakštys pabrėžė, kad į ekskursijas užsienyje vyktų nuo 40 iki 70 žmonių.

Kad išskirtinį bedradarbiavimo pasiūlymą pateikė dėl seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius teistas R. Jakštys, agentūros darbuotojai tuo metu dar net nežinojo, tik vėliau išsiaiškino skandalingus jo praeities faktus.

„Su R. Jakščiu turėjome pokalbį nuotoliniu būdu, šio pokalbio metu jis pasakojo, kad dirba „Travelbound“ – įmonėje, kuri veža vaikus, mokyklas į keliones užsienyje, jis sakė, kad yra partneris, atstovas, – pasakojo agentūros darbuotoja. – Jis sakė, kad norėtų su mumis dirbti, norėtų, jog mes užsakytume keliones – jis atsiunčia užklausą, o mes jau pateikiame kainą, ką galime pasiūlyti. Sakė, kad su Lietuva pradėjo dirbti tik šiais metais.“

Anot jos, pokalbio metu R. Jakštys akcentavo, kad į išvykas užsienyje vyktų tik moksleiviai.

„Jis sakė, kad jo atstovaujama agentūra Anglijoje yra paėmusi 65 proc. rinkos, taip pat paminėjo, jog turi 15 užklausų iš Lietuvos mokyklų, klausė, ar galėtume pasižiūrėti ir jas apdoroti – vos ne pasibandymui, – kalbėjo moteris. – Mes tų užklausų dar negavome, dar nesutikome su juo dirbti, nes nežinojome, ar aprėpsime, nes iš jo pasakojimo supratome, kad per mėnesį būtų apie 50-100 užklausų, iš kurių apie 80 proc. konvertuotųsi.“

Remigijus Jakštys
„Jis man nuo pradžių sukėlė įtarimą, nes kreipėsi ne iš darbinio pašto, o iš gmail, rašė, kad nori aptarti bendradarbiavimą dėl kelionių vaikams, mokykloms, – pridūrė jos kolegė. – Jis sakė, kad įmonė, kuriai atstovauja, jau veikia 30 metų, ji veikia Jungtinėje Karalystėje, o dabar jie ieško agentūros – partnerių, kurie padėtų šias keliones įgyvendinti. Šio pokalbio metu paprašiau atsiųsti daugiau informacijos – kaip dirbate, su kuo, kokius esate įgyvendinę projektus ir panašiai.“

Kadangi R. Jakštys užsiminė, kad jau turi 15 kelionių užklausų iš mokyklų, agentūros darbuotoja neabejoja, jog dėl seksualinių nusikaltimų teistas vyras ir toliau planuoja tęsti tą pačią veiklą.

„Manau, kad jis kreipėsi ne tik į mus, bet ir kitas agentūras, todėl mes jautėme pareigą visiems pranešti, su kuo turime reikalų“, – pabrėžė ji.

Delfi.lt kreipėsi į Jungtinėje Karalystėje esančią kelionių agentūrą, kurios atstovu prisistatė R. Jakštys, tačiau į klausimus, ar jis tikrai atstovauja bendrovei Baltijos šalyse, taip ir nebuvo atsakyta.

Tuo metu neseniai iš kalėjimo paleistas R. Jakštys, kuriam iki šiol yra draudžiama bendrauti su nepilnamečiais, Delfi.lt aiškino, kad neorganizuoja ir net neplanuoja organizuoti kelionių moksleiviams. Iš pradžių jis net nenorėjo pripažinti, kad bendravo su kelionių agentūros darbuotojomis.

„Aš neorganizuoju kelionių – grįžęs iš ten, iš kur grįžau, neužsiimu tokiais dalykais, – sakė jis. – Kai matysite, kad yra įplaukos, galėsite apie tai kalbėti. Aš neturiu įmonės, visos įmonės yra likviduotos. Nesu tarpininkas. Jeigu norite, perskambinkite visoms Lietuvos mokykloms ir sužinosite, ar Jakštys prisistatė atstovaudamas, ar gauna pasiūlymų.“

Vėliau jis pripažino, kad bendravo su kelionių agentūros darbuotojomis, tačiau vis tiek kategoriškai neigė, jog į išvykas užsienyje vyktų būtent moksleiviai.

„Gerai, tai įvyko, – sakė jis. – Tai aš negaliu kalbėti, tai aš suprantu, kad man yra uždrausta kalbėti net su suaugusiais žmonėmis? Ne su nepilnamečiais aš kalbėjau. Aš galiu daug kam paskambinti ir kalbėti.“

Jis tikino, kad reikia kalbėti tik faktais: „Pateikite, kad yra konkrečios grupės, kad yra konkretūs užsakymai, duoti duomenys, jeigu atstovauju – turiu omeny, kad oficialūs duomenys, o ne tai, kad mes turėjome pokalbį. Aš ir su jumis galiu apie daug ką kalbėti.“

„Aš neužsiimu ir nebendrauju su mokyklomis“, – pridūrė jis, nors pokalbio metu su kelionių agentūros darbuotojomis aiškino, kad būtent tik vaikai iš mokyklų važiuotų į keliones.

Paklaustas, kodėl susisiekęs su kelionių agentūra ieškojo verslo partnerių, R. Jakštys sakė: „Čia buvo tiesiog pokalbis, galima taip įvardyti. Bet tai nebuvo, kad organizuoju, turiu užklausas – aš neturiu užklausų, man yra uždrausta bendrauti su nepilnamečiais. Aš tikrai nesiruošiu daryti naujus nusikaltimus ar, kaip jūs sakote, ieškoti naujų aukų. Ne, ne, ne. Nuo mokyklų, nuo nepilnamečių aš savo visam likusiam gyvenimui – toli, toli, ir toli.“

R. Jakštys taip pat neigė savo paties žodžius, kuriuos pasakė kelionių agentūros darbuotojams.

„Aš nesu atstovas, juo labiau organizatorius, galite patikrinti duomenis „Sodroje“, aš pasidomėjau, aš galiu daug ką kalbėti, – sakė jis. – Aš neorganizuoju, jūs išritualiojate, kad ketinu tai daryti. Ar man yra uždrausta domėtis? Domėtis galima viskuo, aš su nepilnamečiais nedirbu ir nebendrauju.“

Jis pridūrė, kad pokalbio metu buvo kalbama apie į keliones vykstančių žmonių grupes, „o ne konkrečiai apie moksleivius“, taip pat nurodė, jog esą jį galėjo ne taip suprasti – buvo kalbama apie suaugusių asmenų išvykas. Tiesa, kelionių agentūros darbuotojos pokalbį su R. Jakščiu išsisaugojo – jame vyras kalbėjo būtent apie moksleivius.

„Tai jus ne taip suprato?“ – Delfi.lt paklausė R. Jakščio.

„Gali būti ir taip“, – tepasakė jis.

Remigijus Jakštys
Apie iškeltas baudžiamąsias bylas dėl seksualinio smurto prieš nepilnamečius anksčiau vengęs kalbėti R. Jakštys šįkart buvo gerokai atviresnis – pirmą kartą viešai apie jam iškeltas baudžiamąsias bylas prabilęs vyras tikino, kad tris mėnesius praleidęs kalėjime padarė išvadas ir ateityje neplanuoja turėti reikalų su nepilnamečiais.

„Nesiruošiu dirbti su vaikais, prisipažinau dėl padarytų nusikaltimų, aš tikrai nuoširdžiai gailiuosi, visus padarinius, kiek įmanoma, naikinu, jog to daugiau nepadaryčiau ir visiškai neprieštarauju, kad man yra uždėta apykojė – žinau, jog esu prisidirbęs ir už savo praeities klaidas atsakau, ir viskas, aš neketinu dirbti“, – sakė jis.

Vyras piktinosi, kad anksčiau skelbtose publikacijose buvo stengiamasi palaikyti tik nuo jo nukentėjusius asmenis, kurie esą pasakė „ne visą tiesą“.

„Nusikaltimai padaryti prieš keturis metus, aš dėl jų atsakau, o naujų nusikaltimų tikrai nesiruošiu daryti ir net nedarau, tai yra svarbiausia, – sakė R. Jakštys. – Aš pamoką gavau, toliau noriu gyventi savo ramų gyvenimą. Jeigu norėčiau daryti naujus nusikaltimus, būčiau visiškas idiotas. Dar kartą paminėsiu – su nepilnamečiais nei jokių reikalų noriu turėti, nei noriu lankytis tose vietose, net po teismų, net nuėjus į „Maximos“ parduotuvę ten yra visko – ir vaikų, ir suaugusių, ir paauglių, bet aš visiškai nenoriu turėti nieko. Tai, kas įvyko prieš daug laiko, gavau pamoką, esu nuteistas ir tikrai nesiruošiu ieškoti, kaip jūs įvardijote, naujų aukų. Jeigu jūs mane lyginate su Ulvidu arba kitu ten vadinamu pedofilu, čia Lietuvoje nuskambėjusiu ir panašiai, žinokite, mūsų radikaliai požiūris skiriasi, nes aš padariau nusikaltimus – taip, padariau prieš keturis metus, ir viskas, aš daugiau nusikaltimų nepadaręs ir daugiau nesiruošiu daryti.“

Antroje baudžiamojoje byloje dėl seksualinės prievartos R. Jakščiui teismas yra skyręs daugiau kaip trejų metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs – jį apskundęs nuteistasis teismo prašo bausmę sušvelninti, neskirti realios laisvės atėmimo bausmės. Savo skunde jis pažymėjo, kad tokia esą griežta bausmė buvo skirta „vien dėl visuomenės nuomonės“.

Skunde teismui R. Jakštys taip pat pažymėjo, kad „su nepilnamečiais daugiau nebedirbs, ketina tęsti studijas ir siekti karjeros“.

Apie R. Jakščiui iškeltas baudžiamąsias bylas ir šokiruojančius nukentėjusiųjų pasakojimus skaitykite susijusiuose Delfi.lt straipsniuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)